Yenidoğan Bebekle İletişim Kurmak

Yenidoğan Bebekle İletişim Kurmak

30 Mart 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Yenidoğan bebekle nasıl iletişim kurulur? Bebek dilinden anlamak için neler yapılmalıdır? Bebekle iletişim kurmanın yolları nelerdir?

Bebeğinizin ilk ağladığı anı anımsıyor musunuz? Bebekler doğdukları ilk andan itibaren anneleri ve çevreleriyle iletişim kurmaya başlar. Bebekle iletişim ilk olarak ağlama yoluyla kurulur.

İlk başlarda, yeni doğan bebeğinizin ağlaması sizin için bir anlam ifade etmeyebilir. Ancak zamanla farkına bile varmadan, bebeğinizin dilini öğrenecek ve onun ihtiyaçlarına cevap verebilecek duruma geleceksiniz.

Bebekler Nasıl İletişim Kurar?

Bebekler doğduklarında ağlama yeteneğine sahiptirler. Belirli bir süre bu şekilde iletişim kurarlar. Bebeğiniz ağlayarak aslında size bebek dilinde bir şeylerin yanlış gittiğini söyler; acıktığını, altının ıslandığını, ayaklarının üşüdüğünü, yorulduğunu veya sarılmaya ihtiyaç duyduğunu, ağlayarak anlatmaya çalışırlar.

Bebekle iletişim kurma becerileriniz gelişip pekiştikçe, neden ağladığı konusunda tecrübe ve fikir sahip olacaksınız.  Bazen bir bebeğin neye ihtiyaç duyduğu, nasıl ağladığına göre değişir. Örneğin, acıktığını, kısa ve tiz bir ağlamayla, üzüldüğünü daha içten ve dalgalı bir tonda ağlayarak ifade eder. Zaman içinde muhtemelen farkına bile varmadan bebeğinizin niçin ağladığını anlayabilecek ve ihtiyaçlarını buna göre giderebileceksiniz.

Bebekle iletişim

Ancak bebekler, gördükleri bütün görüntüler ve duydukları sesler karşısında kendilerini aciz hissettiklerinde de ağlayabilirler. Hatta ortada görünür hiçbir sebep yokken de bebeklerin ağladığına şahit olabilirsiniz. Bu nedenle, bebeğiniz ağlarsa ve onu hemen teselli edemiyorsanız,ağlamasının sebebinin baskılamaya çalıştığı uyaran olduğunu düşünebiliriz.

Bebeklerin temel iletişim yolu, yani bebek dili ağlamak olsa da, kimi zaman daha incelikli başka biçimlerde de sizinle iletişim kurabilirler. Bebekleri tanımayı öğrenmek çok güzel bir histir ve bebeğinizle olan bağınızı güçlendirir.

Yeni doğmuş bir bebek, insan sesi ile diğer sesler arasındaki farkı anlayabilir. Bebeğinizin, sesinize nasıl tepki verdiğini anlamaya çalışın.

Bebeğiniz beşiğinde ağlıyorsa, siz yaklaştıkça sesinizin onu ne kadar çabuk susturduğunu görebilirsiniz. Bebekle iletişim sadece ağlamak ve teskin etmekten ibaret değildir. Bebekleri anlamak, anne ve bebek arasındaki sevgi bağlarının kuvvetlenmesi neticesinde gerçekleşir. Sevgi dolu bir ses tonuyla konuşurken bebeğinizin sizi nasıl da ilgiyle dinlediğini göreceksiniz. Bebeğiniz henüz bakma ve dinleme becerisini kazanamamış olabilir ancak uzaklara bakarken bile siz konuştuğunuzda sesinize çok dikkat ettiğini gözlemleyebilirsiniz.  Bebeğinizin vücut pozisyonu veya yüz ifadesine dikkat edin, tam konuştuğunuz anda kollarını ve bacaklarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz.

Yenidoğan bebeğinizin ilk ayında, bebeğinizin iletişim becerilerine hoş bir katkı sağlayacak olan, ilk gülümsemeye tanık olabilirsiniz.

Yenidoğan Bebekle İletişim Kurmak İçin Ne Yapmalıyım?

Bebekle iletişim kurmaya, doğumdan sonra bebeğinizi kucağınıza alır almaz ilk başta bakışlarınız, ses tonunuz ve dokunuşlarınızla başlarsınız. Bebekler duyuları aracılığıyla dünyayı çok hızlı bir biçimde öğrenirler.

Bebekleri anlamak

Zaman içinde yeni doğan bebeğiniz sizi görmeye alışacak ve yüzünüze odaklanmaya başlayacaktır. Bu dönemde bebeklerin dokunma ve işitme duyuları ayrıca önemlidir.

Bebeğiniz duyduğu sesleri merak edecektir fakat hiçbir sese sizin sesinizden daha fazla ilgi duymayacaktır. Bulduğunuz her fırsatta bebeğinizle tatlı tatlı konuşun. Bebeğiniz söylediklerinizi anlamasa bile sesinizdeki sükunet, ona güven verecektir. Yeni doğan bebeğiniz ona her dokunuşunuzda hayatı öğrenir. Bu nedenle bebeğinizle sıklıkla temas kurun. Böylelikle bebeğiniz hissettiği güven duygusuyla huzur duyacaktır.

Yeni doğan bebeklerle iletişim, temelde onların ihtiyaçlarını karşılamak anlamına gelmektedir. Yeni doğan bebeğinizin ağlamalarına beklemeden cevap verin. Böyle yapmanızın onları şımartacağını düşünmeyin. Bir annenin bebeğinin ağlamasına hızla tepkiler vermesi, kendini önemli ve ilgiye değer olduğunu bilmesini sağlar.

Kimi zaman tüm ihtiyaçlarını karşıladığınız halde bebeğinizin ağlamaya devam ettiği zamanlar da olacaktır. Böyle durumlarda üzülüp umutsuzluğa kapılmayın. Bebeğiniz aşırı uyarılmış, fazla enerjik veya görünürde bir sebep olmadığı halde ağlamak istiyor olabilir.

Bebeklerin günün aynı saatlerinde, genellikle akşam ve gece yarısına kadar oldukça hareketlidir. Ağlamalar ve huzursuzluklar, yeni doğan bebeklerin hemen hepsinde görülmektedir.

Şartlar ne olursa olsun bebekle iletişim kurmaktan vazgeçmeyin. Bebeğinizi sakinleştirmeye çalışın. Bazı bebekler sallanmayla, bazıları kucakta gezmeyle, bazılarıysa elektrikli süpürgenin uğultusu gibi seslerle sakinleşir. Bebekleri anlamak ve bu stresli dönemlerde bebeğinizi rahatlatacak şeyin ne olduğunu bulmak biraz zaman alabilir.

Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişim kurmanız gerekir;

  • Bebeğiniz alışılmışın dışında uzun bir süre boyunca ağlıyorsa,
  • Çığlıklarında ve ağlama tonunda bir gariplik varsa

Yenidoğan bebeklerde ağlama, bebekle iletişim kurma konusunda en temel veridir.

Bebekler, uzun süre hareketsiz kaldıklarında, yetersiz beslendiklerinde veya nefes alıp vermekte zorlandıklarında da ağlayabilirler.

Doktorunuzla konuşmak sizi rahatlatabilir veya bebeğinizin sıkıntısı tıbbi bir nedenden kaynaklanıyorsa giderilmesini sağlayabilir. Her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak, rahatlamanıza ve sakin kalmanıza yardımcı olacaktır.

İşte bebeklerin sürekli ağlamasına sebep olabilecek diğer faktörler;

  • Bebek hasta ise

Kucağa alındığında veya sallandığında daha çok ağlayan bir bebek hasta olabilir. Özellikle bebeğin ateşi 38°C veya daha yüksekse, derhal doktorunuzu arayın.

  • Bebeğin gözünde tahriş varsa

Bebeğin gözündeki korneanın çizilmesi veya gözüne yabancı bir cismin kaçması, kızarıklığa ve gözün zarar görmesine neden olabilir. Böyle bir durumda geç kalmadan doktorunuzu arayın.

  • Bebek acı içindeyse

Bebeğinizin cildinin siz farkına varmadan çizilmesi veya bir cismin verdiği rahatsızlık, sürekli ağlamasına neden olabilir. Her yere, hatta her bir el ve ayak parmağına dikkatlice bakın (bazen saçlar bebeğin minik parmaklarına dolanabilir ve bu durum ağrıya neden olabilir; buna saç turnikesi denir).

  • Görme ve işitme ile ilgili şüphe duyuyorsanız

Yeni doğan bebeğinizin görme veya duyma yeteneği hakkında herhangi bir endişeniz varsa, hemen doktorunuzu arayın. Gerekirse yeni doğan bebekler, işitme ve görme testlerinden geçirilebilir. Bir sorun ne kadar erken tespit edilirse, o kadar kolay ve hızlı tedavi edilebilir.

Bebekle iletişim, anne ile bebeği arasında sağlıklı bağlar kurmak konusunda büyük bir öneme sahiptir. Bu bağı kurmanızda size yardımcı olmanın benim için çok değerli olduğunu bilmenizi isterim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, esen kalın.

Konuyla ilgili ayrıca, “Anne Karnındaki Bebekle İletişim Kurmak” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.