
Anne Karnındaki Bebekle İletişim Kurmak
25 Mart 2022Hamilelikte bebekle iletişim kurmak mümkün müdür? Anne karnındaki bebekle iletişim kurmak neden önemlidir? Gebelikte bebekle nasıl iletişim kurmalıyım?
Bebeğinizle iletişim kurmak için onun doğmasını beklemeniz gerekmiyor. Hamilelik, bebeğinizle mükemmel bir bağ kurmanın ilk aşaması olabilir. Hamilelik dönemindeki bebekle olan iletişim, bebeğin doğumundan sonraki gelişimi için de çok önemlidir.
Anne Karnındaki Bebek Neler Yaşar?
1-) Duyma
Hamileliğinizin yaklaşık 18. haftasında bebeğiniz, kalp atışlarınız ve midenizin guruldaması gibi vücudunuzun seslerini duymaya başlayacaktır. 26. haftada bir bebek, annesinin hem içindeki hem de dışındaki seslere tepki verebilir ve sesiyle sakinleşebilir.
Bebeğinizin rahim içinde duyduğu dış ses, bizim duyduğumuz sesin yaklaşık yarısı kadardır. Bununla birlikte, doğmamış bebekler ani yüksek bir sese maruz kaldıklarında ürkebilir ve ağlayabilirler.
2-) Dil Gelişimi
32. haftadan sonra bebeğiniz ağzınızdan çıkan belirli sesli harfleri tanımaya başlayabilir. Bazı araştırmalar, dil gelişiminin doğumdan önce başlayabileceğini öne sürüyor.
3-) Hafıza
Bebekler, annelerine ait belirli sesleri hatırlamalarının yanı sıra, anne karnında kendilerine çalınan bazı müzikleri de hatırlayabilirler.
4-) Görme
Doğmamış bebeklerin retinaları 20 haftada gelişir ve 22. haftadan itibaren gözlerini açar ve ışığı görebilirler. Ancak bebeklerin gözleri doğduktan sonra gelişmeye devam eder.
5-) Duygu
Bebekler yaklaşık 18. haftadan sonra anneleri uyanıkken hareket halinde olduklarından, bu hareket bebeklerde beşik etkisi yapar ve uykuya dalabilirler. 22. haftada ağrı hissedebilirler ve 26. haftada annenin karnına bir el ovuşturulmasına tepki olarak hareket edebilirler.
Anne Karnındaki Bebekle İletişim Kurmanın Yolları

Anne karnındaki bebekle iletişim kurmanın çeşitli yolları vardır. İşte size, bebeğinizle doğumdan önce bir bağ kurmaya başlamanıza yardımcı olabilecek birkaç tavsiye;
- Sizi duyabileceğini bilerek bebeğinizle konuşun ve şarkı söyleyin.
- Karnınıza hafifçe dokunun, ovalayın veya masaj yapın.
- Bebeğinizin tekmelerine tepki verin. Son üç aylık dönemde, bebeğe hafifçe bastırabilir veya tekmenin olduğu noktayı yani karnınızı ovalayabilir ve bebeğinizin, size bir tepki verip vermediğine bakabilirsiniz.
- Bebeğinize müzik çalın. Ninniler gibi dakikada yaklaşık 60 vuruşluk bir kalp atışını taklit eden müzikler, faydalıdır. Ayrıca rahatlatıcı veya sakinleştirici müzikler dinletebilirsiniz.
- Rahatlayın, kendinize iyi bakın ve stres yapmamaya çalışın. Araştırmalar, hamileliği sırasında daha az stres hisseden annelerin daha sağlıklı bebekler dünyaya getirdiği yönündedir. Konuşacak birine ihtiyacınız varsa, eşiniz veya yakın bir arkadaşınızla konuşun. Onların, bunun için sizin yanınızda olduğunu unutmayın.
Baba ve Kardeşler, Anne Karnındaki Bebekle İletişim Kurmak İçin Neler Yapabilir?

Baba veya bebeğin kardeşleri de elbette anne karnındaki bebekle iletişim kurabilir. Baba veya diğer aile bireyleri, aşağıdaki yollarla bebekle iletişim kurabilir.
- Sesinize alışmaları için bebekle konuşun ve ona masallar okuyun.
- Diğer ebeveynlerle konuşun. Düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşın ve onların hamilelik ve doğum deneyimleriyle ilgili düşüncelerini paylaşmalarına izin verin.
- Çocuğunuzu yaklaşan doğum için hazırlayarak, bebekle bağ kurmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu, onlarla bebek hakkında konuşmayı, hamilelik ve bebekler hakkında hikayeler okumayı, bebeğin tekmelerini hissetmek için karnınıza dokunmalarına izin vermeyi ve bebek için birlikte bir hediye hazırlamayı içerebilir.
- Bebek için ihtiyaç malzemeleri almaya, alışverişe götürerek veya bebeğin odasını hazırlamada ondan yardım alarak, onu sürece dahil edebilirsiniz. Çocuğunuzdan bebek odasının duvarına asmak için bir resim yapmasını da isteyebilirsiniz.
Gebelikte Duygular

Bebeğinizin doğumuyla ilgili heyecanlanmak yerine, kendinizi stresli ve kafanız karışmış hissedebilirsiniz. Hamilelik sırasındaki duygularınız bebeği de etkileyebilir. Örneğin, kendinizi stresli hissediyorsanız, bebeğiniz buna tepki verecek ve kalp atış hızı normalden daha fazla atacaktır.
Doktorunuzla duygularınız hakkında konuşun ve doğum ekibinizi gördüğünüzde sorular sorun. Doğum sonrası için, destek ağınızı artırmaya çalışın ve deneyimlerinizi paylaşmak için diğer anne adaylarıyla tanışın. Kendi sağlığınıza ve mutluluğunuza dikkat etmeye çalışın ve yeterince dinlenmeye ve rahatlamaya zaman ayırdığınızdan emin olun.
Daha önce psikolojik bir sağlık sorununuz olduysa veya normalden farklı duygular yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Doktorunuz size yardımcı olacak bir yol önerecektir.
Hamile kalmadan önce zaten bir antidepresan alıyorsanız, buna devam edip etmeme konusunda zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişim kurmalısınız.
Hamilelikte bebekle iletişim kurmanın önemli bir yolu da onun varlığını hissetmek, ona sevgimizi hissettirmek, hayatımızı onun gelişine hazırlamak ve gelebilecek her türlü tehlikeye karşı bebeğimizi koruma duygusunu ve özgüvenini içimizde hissetmek ve bebeğe bunu hissettirmektir.
Anne karnındaki bebekle iletişim hakkında sizlerle paylaştığım bu kısa ama önemli yazımda umarım bu zahmetli yolunuza bir nebze ışık tutabilmişimdir.
[…] ilgili ayrıca, “Anne Karnındaki Bebekle İletişim Kurmak” başlıklı yazımızı […]