Anne Karnında Bebek Hareket Etmezse Ne Yapılmalı?

Anne Karnında Bebek Hareket Etmezse Ne Yapılmalı?

12 Aralık 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Anne adaylarının bebeklerine karşı hassas olması elbette çok doğaldır. “Anne karnında bebek hareket etmezse ne yapılmalı” sorusu, birçok anne adayını endişeye sevk eden bir durumdur. Bebeğinizin hareket etmediğini hissettiğinizde, özellikle de düzenli olarak yaptığı hareketlerin kesildiğini fark ettiğinizde, geç kalmadan doktorunuza başvurmalısınız. Anne karnındaki bebeğin hareket etmemesi her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez ama bu tür durumlarda tedbirli olmakta büyük yarar vardır. Çünkü bazı durumlarda bebeğinizin hareketlerinin azalması veya kesilmesi, ölü doğum riski taşıyabilir.

Bu nedenle bebeğinizin tekme sayısının azaldığını hissettiğinizde doktorunuza müracaat etmenin önemlidir.

Anne Karnında Bebek Hareket Etmezse Ne Yapılmalı?

Anne karnında bebek hareket etmezse bunu anladığınız anda yapabileceğiniz ilk şey tekmelerini saymak olabilir. Hamileliğinizin ilerleyen günlerinde bebeğinizin ne zaman ve hangi durumlarda daha sık hareket ettiğini anlamaya başlarsınız. Örneğin, yemek yedikten sonra bebeğinizde hareketlenme başlıyorsa, yemeğinizi yiyin ve uzanıp 2 saat boyunca bebeğinizin hareketlerine odaklanın. Daha önceki kadar hareketli mi yoksa hareketsiz mi ya da çok daha az mı hareket ediyor takip edin.

Bir saat içinde 5, iki saat içinde ise 10 tekmeden daha az sayıda tekme hissederseniz doktorunuzla görüşün. Bebeğinizin hareketlerindeki azalmayı fark eder fark etmez tekmelerini saydığınızı söyleyin.

İkinci trimesterdeyken (3 aylık dönem) fetal hareketler düzensiz olabilir ve muhtemelen sıkıntılı bir durum söz konusu değildir. Ancak kaygılanıyorsanız doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin. Aslında gebeliğiniz boyunca sizi endişeye sevk edebilecek her durumda doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.  Çünkü risk almak, bebeğinizin ve kendinizin sağlığını tehlikeye atmak doğru değildir.

Anne Karnında Bebek Hareket Etmezse Doktor Nasıl Bir Müdahalede Bulunur?

Bu tip durumlarda doktorun bakacağı ilk şey bebeğinizin kalp atış hızının normal olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer kalp atış hızında bir sorun yoksa başka herhangi bir test yapılmasına gerek kalmayabilir. Böyle bir durumda genellikle doktor hastasını eve gönderir ve bebeğin tekmelerini saymasını ister. Bebekte hareketsizlik durumunun devam etmesi halinde iletişim kurmanızı söyler. Başka bir sorun söz konusu olduğundaysa gerekli müdahale yapılır.

Anne karnında bebek hareket etmezse ne yapılmalı” sorusunun cevabı özetle budur. Azalan cenin hareketleri çoğu zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Fakat başta da dediğimiz gibi tedbiri elden bırakmamak en doğrusudur.

Panik yapmayın; bebeğinizin en aktif olduğu saatlerde tekmelerini sayın. 2 saat içinde 10 tekmeden daha az tekme sayarsanız doktorunuza başvurun.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz