Gebelikte Psikolojik Değişiklikler

Gebelikte Psikolojik Değişiklikler

29 Mart 2022 1 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Gebelikte görülen psikolojik değişiklikler nelerdir? Bir kadın hamilelikte nasıl tepki verir? Gebelik psikolojisi nedir?

Bir kadının, hamilelik sırasında yaşamış olduğu ruhsal değişim öylesine büyük olabilir ki kocası için adeta o gitmiş de yerine başkası gelmiş hissiyatını verebilir. Hamile olan kadın neredeyse her yönüyle değişir. Hormonlar bir araya gelerek, zihinde, bedende ve duygularda yepyeni bir hâl oluşturur. Kadın bedensel bir değişiklik yaşadığı için psikolojik yönlerden de bu değişimi dışa yansıtacaktır. Yani fiziksel değişikliklerin yanı sıra, gebelikte psikolojik değişiklikler de görülür.

Bir Kadın Hamileliğe Nasıl Tepki Verir?

  • Hamilelikte ruhsal değişiklikler,
  • İç sıkıntısı
  • Cinsel isteklerdeki değişiklikler
  • Stres

Hamile bir kadının yaşadığı, gebelikte psikolojik değişiklikler  arasında başlıcaları  bunlardır. Çift bu değişiklikleri yanlış yorumlayabilir. Bu nedenle sağlık eğitimi, hamile kadının bakımına dahil edilmesi gereken bir konudur.

Üzüntü Hali (Keder)

Hamile kadında görülen iç sıkıntısı veya keder, genellikle onun toplumsal rolünün kalıcı olarak değişeceğinin farkına varmasından kaynaklanmaktadır.

Hamile bir kadın, ebeveynine bağımlı bir kız çocuğu ya da her zaman müsait bir arkadaş rolünden vazgeçecektir.

Eş bile, bir erkek olarak alıştığı rolleri veya hayatı, bir çocuğun sorumluluğunu almadığı o özgür kişi rolünü bırakmak zorunda kalacaktır.

Gebelikte Psikolojik Değişiklikler

Gebelikte psikolojik değişiklikler

Duygusal değişkenlik olarak da bilinen bu psikolojik tepkinin genellikle iki nedeni vardır;

  • Hormonal değişiklikler
  • Narsisizm

Ağzınızdan kaçırdığınız yorumlar, gebelik psikolojisi etkisinde olan eşinizin artık sinirlerine dokunabilir veya canını yakabilir.

Ağlama, hamilelik sırasında ve hatta sonrasında ruh hali değişimlerinin yaygın bir tezahürüdür.

Gebelikte Cinsel İstekteki Değişiklikler

Gebeliğin ilk üç ayında olan kadınlar, esas olarak meme hassasiyeti, mide bulantısı ve yorgunluk nedeniyle libidoda bir düşüş yaşarlar.

İkinci trimester dönemde, plasentayı besleyen pelvik bölgeye artan kan akışı nedeniyle cinsel libido yükselebilir.

Üçüncü trimester dönemde, karnın büyümesi, libidoda bir artış veya azalma meydana getirebilir.

Östrojen artışı cinsel libidoyu da etkileyebilir.

Gebelikte psikolojik değişiklikler yaşayan kadının tutumunu yanlış anlamamak için bu değişikliklerin normal olduğu konusunda çift bilgilendirilmelidir.

Hamilelikte Ruhsal Değişiklikler

Hamilelikte psikolojik değişiklikler

Stres

Hamilelik, strese neden olabilecek büyük bir değişikliktir.

Hamile bir kadının hissettiği stres, karar verme yeteneğini etkileyebilir.

Hissedebileceği rahatsızlıkların da yaşadığı stresi arttıracağı bilinmelidir.

İçe Dönüklük- Dışadönüklük

İçe dönüklük, hamile kadının tamamen kendi vücuduna odaklandığı ve hamilelik sırasında eşinden de beklediği tutumu ifade eder.

Bazı hamile kadınların, hamileliklerinden önce olduğundan daha aktif, daha sağlıklı ve daha dışa dönük davrandıkları da gözlemlenmiştir.

Dışadönüklük genellikle hamile kalmakta zorlanan ve sonunda bunu başaran kadınların yaşadığı bir hamile psikolojisi durumudur.

Gebelikte Sosyal Değişiklikler

Hamile kadınlar için bir destek kültürüne sahip olmak çok önemlidir. Doğum öncesi, yanında bir refakatçi getirmek ve isterse doğum sırasında kocanın eşinin yanında olmasına izin vermek gibi bir desteğe sahip olmak, bu sosyal değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırmaktadır.

Gebelikte Aile Etmeni Değişiklikleri

Bebek beklemek

Kadının büyüdüğü ortam, aile kültürü ve inançları, kadının hamilelik algısını etkiler.

Çocukken sevgi gösterilmiş bir kadının, çocukluğunda ailesi tarafından ihmal edilen kadınlara kıyasla hamileliğini kabul etmesi daha kolay olacaktır.

Çocukluğunda doğum ve hamilelikle ilgili rahatsız edici hikayelerin anlatıldığı bir kadın, kendi doğumunu olumsuz olarak görürken, güzel doğum hikayeleriyle büyüyen anne adaylarının hamilelikleri için daha çok heyecanlandıkları gözlemlenmektedir.

Hamilelikte Bireysel Değişiklikler

Yeni anne olmak asla kolay bir geçiş dönemi değildir. Kadın öncelikle stresle etkili bir şekilde başa çıkabilmelidir. Çünkü bu hamilelik sırasında büyük bir endişe kaynağıdır.

Anne adayının herhangi yeni bir duruma hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneğine sahip olması gerekir. Özellikle ilk hamileliğinde ortaya çıkabilecek birçok yeni durum olması muhtemeldir.

Büyük sorunlarla başa çıkma ve öfkesini kontrol etme yeteneği, annelik sırasında bu konuda önemli bir sınav vermesini sağlayacaktır.

Kadının eşiyle olan ilişkisi de hamileliğini kolayca kabul etmesini ve hamilelikteki ruhsal değişiklikler ile ilgilihamile kadına olan yansımalarını olumlu yönde etkiler.

Doğacak çocuğunun babasıyla olan ilişkisinde kendini güvende hissediyorsa ve babaya güveniyorsa, bu da hamileliği kabul etmesini kolaylaştıracaktır.

Hamileliğin; görünüşünü, özgürlüğünü, statüsünü veya gençliğini çalabileceğini hisseden bir kadının, duygularını ifade edebilmesi ve psikolojik yükünü hafifletebilmesi için güçlü bir destek hizmetine ihtiyacı olacaktır.

Gebelikte psikolojik değişiklikler yaşayan kadın için özellikle doğum sırasında eşinden aldığı azami destek çok anlamlı olacaktır.

Hamileliğin Psikolojik Görevleri

Anne baba olmak

Hem kadın hem de kocası hamilelik sırasında bir duygu karmaşası yaşar. Kanınızdan yeni bir hayatın doğacağını kabul etmek, düşünüldüğü kadar kolay değildir. Her ikisinin de psikolojik açıdan geçmesi gereken birkaç aşama vardır.

İlk Trimester: Hamileliği Kabul Etme

Yeni bir hamileliği öğrenmenin şoku bazen çiftler için çok ağırdır. Bu nedenle her ikisinin de bu büyük yaşamı değiştiren psikolojik durumdan kurtulmak için biraz zaman harcaması ve ilk başta kendilerini bunaltmaktan kaçınması önemlidir.

İlk kez bebek sahibi olacak bir çiftin en yaygın tepkilerinden biri kararsızlık ya da hamilelikten dolayı kendilerini hem memnun hem de mutsuz hissetmeleridir.

İkinci Trimester: Bebeği Kabul Etme

Kadın ve eşi, ikinci üç aylık dönem yaklaştıkça acemi anne baba olmak rolünde buluşmaya başlayacaklardır.

Narsisizm ve içe dönüklük gibi duygular genellikle bu aşamada gözlemlenir.

Rol oynama ve artan rüya görme, çiftin ebeveyn olarak rollerini benimsemesine yardımcı olan aktivitelerdir.

Bu aşamada kadın ve eşi, ebeveyn olmanın nasıl bir his olacağına odaklanmaya başlamalıdır.

Üçüncü Trimester: Bebeğe Hazırlanmak

Doğum yaklaştıkça çift sabırsızlanmaya başlar.

Bebek için hazırlıklar bu aşamada gerçekleşir.

Bebeğin kıyafetleri ve oyuncakları alınır, odası ve uyku düzenlenir ve çift onun gelişi için heyecanlıdır.

Bir kadının hamileliğinin başlangıcından sonuna kadar geçirdiği gebelikte psikolojik değişiklikler, kendisi ve çevresindekiler için büyük bir dönüm noktasıdır. Çiftler her birine fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlanmalıdır. Umarım bu zor süreçte, bu kısa ve önemli bilgilerle bir nebze de olsa yardımım dokunabilmiştir.