Emziren Anne Diyeti

Emziren Anne Diyeti

11 Temmuz 2022 5 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Emziren anne diyeti nasıl olmalı? Emziren anneler neleri yemeli, neleri yememeli? Bebek emziren anneler nasıl beslenmeli? Bebeklerde alerjiye neden olan besinler nelerdir?

Emziren annelerin büyük bölümü, yedikleri gıdaların anne sütünü etkileyip etkilemeyeceğini merak eder. Tükettiği besinlerin bebeğinde sindirim problemlerine ve alerjik reaksiyonlara neden olup olmayacağını bilmek ister. Veyahut bebeği için sütünün kalitesini artırmak için doğru miktarda ve doğru besinleri tüketmeyi arzular.

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim; ne yerseniz yiyin muhtemelen yedikleriniz bebeğiniz için doğru besinler olacaktır. Çünkü vücudunuz, bebeğinizin gelişiminin hangi aşamasında neye ihtiyacı olduğunu bilir. Aşağıdaki önerilerimiz, sütünüzün kalitesini artırmaya yardımcı olacaktır. “Emziren anne diyeti nasıl olmalı” diyorsanız, yazıyı okumaya devam edin.

Emziren Anne Diyeti

Günlük beslenmenize, kırmızı et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş gibi proteinli yiyecekleri ekleyin ve günde 2-3 defa tüketmeye özen gösterin.

Günde 2-3 porsiyon yeşil yapraklı sebzeler tüketin.

Günde iki porsiyon meyve yiyin.

Günlük diyetinize tam buğday ekmeği, makarna, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı gıdaları ekleyin.

Susuzluğunuzu gidermek için bol miktarda su için. Birçok kadın emzirirken susadığını fark eder ancak yine de kendinizi sıvı tüketimi için zorlayın.

Vejetaryenler için de emziren anne diyeti uygulamak mümkündür. Et tüketmiyorsanız, kuru fasulye, kuru meyve, kuruyemiş, süt ürünleri gibi, demir ve çinko açısından zengin besinler tüketebilirsiniz. Hayvansal ürünlerin tümünden kaçınıyorsanız (vegan diyeti), bebeğinizde B12 eksikliği oluşmaması için B12 takviyesi almanız gerekecektir.

Emziren Anne Ne Kadar Yemek Yemeli?

Emzirmek ekstra kalori gerektirir. Hala gebelik döneminizden kalmaz fazla kilonuz varsa, bu ekstra kaloriler doğal olarak sütünüz için kullanılacaktır. Hamilelik döneminizden fazladan kilonuz kalmadıysa, günde fazladan 500-600 kalori almanız gerekebilir. Bebeğiniz 6 aylık olduktan ve ek gıdaya geçtikten sonra daha az emzirmeniz gerekeceği için kalori alımınızı azaltabilirsiniz.

Emziren Annenin Kafein Alması

Tükettiğiniz kafein sütünüze de geçer ancak bebeklerin çoğu bundan rahatsız olmaz. Bebeğiniz iyi uyumuyorsa veya sinirliyse, kafeini tüketimini sınırlamak veya tamamen kesmeniz gerekebilir. Öte yandan, yenidoğanlar kafeine daha büyük bebeklere göre çok daha fazla duyarlıdır.

Süt Yoluyla Bebekle Besinleri Paylaşmak

DocasaHeksanenoik Asit (DHA), bebeklerin beyin gelişimi için ihtiyaç duyduğu önemli bir omega 3 yağ asididir. Haftada 2-3 kez balık yiyerek sütünüzdeki DHA oranını artırabilirsiniz. En iyi DHA kaynakları şunlardır: somon, lüfer, levrek, alabalık, pisi balığı ve ton balığı. Kiremit balığı, kılıç balığı ve uskumru, yüksek miktarda cıva içerdiği için bu balıkları tüketmemelisiniz.

Sebzelerde ve bitkisel takviyelerde doğal olarak bulunan pigmentler veya gıdalara eklenen gıda boyaları dahil olmak üzere yediğiniz gıdaların renkleri sütünüzün rengini hafif miktarda değiştirebilir.

Yediğiniz besinlerin tatları sütünüze de geçecektir. Bebeğiniz, yediğiniz sarımsağın tadını sütünüz yoluyla alacaktır.

Baharatlı ve gaza neden olan gıdalar normalde çoğu bebek tarafından tolere edilir. Bebeğinizin genellikle gazlı veya kolik olduğunu ve belirli bir yemeği yedikten sonra ishalinin arttığını fark ederseniz, birkaç hafta boyunca o yiyeceklerden kaçınmanız ve belirtilerin ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol etmeniz gerekir. Daha sonra bu besinlerden kaçınmanız gerekip gerekmediğini anlamak için tekrar bu besinleri deneyebilirsiniz.

Bebeklerde Alerji

Nadir durumlarda, anne sütüyle beslenen bebek annenin yediği yiyeceklere karşı herhangi bir gıda alerjisi geliştirebilir. Bebeklerde gelişen alerjilerin en yaygın belirtileri, yeşil mukus benzeri ve kanlı dışkıdır. Kolik ve reflü genellikle gıda alerjilerinden kaynaklanmaz.

Bebeklerde alerjiye neden olan en yaygın gıdalar, süt ürünleri, soya ürünleri, buğday ve yumurtadır. Alerjiye neden olan daha az yaygın yiyecekler arasında balık, fındık, yer fıstığı ve mısır bulunur. Anne sütüyle beslenen bir bebek, yediğiniz herhangi bir yiyeceğe karşı alerji geliştirebilir.

Ne yediğiniz ile birlikte belirtileri not alacağınız bir günlük tutmak, hangi gıdaların bebeğinizde alerjiye neden olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Bebeğiniz anemik (kansızlık) olmadığı ve kilo aldığı sürece, alerji uzun vadeli sorunlara neden olmayacaktır. Emzirmeyi bırakmanıza gerek yoktur.

Tüm gıda etiketlerini dikkatlice okuyarak şüpheli gıdaları diyetinizden çıkarmak sorunu çözecektir ancak bebekteki belirtilerin düzelmesi 4-6 hafta sürebilir. Gıda alerjileri konusunda deneyimli bir doktordan, beslenme programı konusunda yardım alabilirsiniz. Yine emziren anne diyeti hakkında bir diyetisyenden destek isteyebilirsiniz.

Konuyla ilgili ayrıca, “Emzirirken Kilo Vermek” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz