Bebek Kusması Ne Zaman Tehlikeli?

Bebek Kusması Ne Zaman Tehlikeli?

5 Temmuz 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebek kusması ne zaman tehlikeli olur? Bebekler neden kusar? Bebeklerin kusması durumunda ne yapılmalıdır? Çocukların kusmasının nedenleri nelerdir?

Bebeklerin ve çocukların ara sıra kusması normal bir durumdur. Çocuklarda görülen kusma hali genellikle bir ila iki günden fazla sürmez ve ciddi bir problemin işareti değildir.

Çocuklarda ve bebeklerde kusmanın en yaygın nedeni gastroenterittir. Gastroenterit, genellikle bir virüs veya bakterinin neden olduğu ve ishale de neden olan bir bağırsak enfeksiyonudur. Bu problemin belirtileri rahatsız edici olabilir fakat çocuğunuz genellikle birkaç gün sonra toparlayacak ve daha iyi olacaktır.

Bununla birlikte, sürekli ve uzun süre devam eden kusma, bazen çocuğunuzun ciddi şekilde susuz kalmasına neden olabilir ve menenjit gibi daha ciddi bir problemin belirtisi olabilir.

Bebeklerde Kusma Durumunda Ne Yapmalı?

Çocuğunuz kusarsa, durumun nedenini anlamaya çalışın. İçgüdülerinize güvenin ve endişe duyuyorsanız hemen doktorunuzla iletişime geçin.

Sebep sadece bir parazit ise, çocuğunuz hala yemek yemek, oynamak ve günlük hayatını olağan biçimde sürdürmek için yeterince iyi hissediyor olmalıdır. Bu durumda bebeğinizi normal şekilde beslemeye devam edin ve bolca sıvı tüketmesini sağlayın.

Ancak hayatını normal şekilde sürdürmüyorsa, aşırı sinirli veya tepkisiz davranıyorsa, geç kalmadan bir doktora başvurmalısınız.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçmelisiniz;

Çocuğunuz tekrar tekrar kusuyorsa ve içtiği sıvıları tutamıyorsa

Not: Bebeğinizin susuz kaldığının belirtileri, ağız kuruluğu, ağlarken gözünden yaş akmaması, daha az idrar yapması ve uyuşukluk hali…

Kusması yeşilse veya kanlıysa

Kusma durumu iki gün ve daha fazla sürdüyse

Çocuğunuz sık sık kusuyorsa, ani ve şiddetli karın ağrısı çekiyorsa, derhal doktora başvurmanız gerekir.

Kusan Çocuğun Evde Bakımı

Pek çok kusma durumunda çocuğunuzu evde güvenle tedavi edebilirsiniz. Yapabileceğiniz en önemli şey, dehidrasyonu (sıvı eksikliği) engellemek için çocuğunuzun sıvı içmeye devam etmesini sağlamaktır.

Bebeğiniz kusuyorsa, emzirmeye devam edin veya sütle besleyin. Susuz görünüyorsa, ekstra sıvıya ihtiyacı olacaktır. Bebeğinize oral rehidrasyon solüsyonu vermeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza veya eczacınıza sorun.

Oral rehidrasyon solüsyonu, bir tür içecek haline getirilen özel bir tozdur. Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen su ve tuzların telafisine yardımcı olacak şeker ve tuz içeriğine sahiptir.

Bebeğinizin yaşadığı kusma sorununa karşı ona içme suyu ve et suyu içirebilirsiniz. Fakat meyve suyu ve gazlı içecek vermekten sakınmalısınız. Susuz kalmadıysa ve iştahını kaybetmediyse, normal şekilde katı yiyecekler yemesinde bir sakınca yoktur.

Çocuğunuzda ishal varsa ve kusuyorsa, son ishal veya kusma olayından 48 saat sonrasına kadar okula veya sosyalleşeceği herhangi bir yere gitmemelidir.

Çocuklarda Kusma Nedenleri

Çocuklarda kusmaya neden olan etmenler genellikle aşağıdakilerdir;

Gastroenterit

Gastroenterit , bir tür bağırsak enfeksiyonudur. Çocuklarda kusmanın yaygın nedenlerinden biridir ve genellikle birkaç gün sürer.

Gıda Alerjisi

Gıda alerjileri çocuklarda kusmanın yanı sıra, kabarık, kırmızı, kaşıntılı deri döküntüsü ( ürtiker ) ve yüzde, göz çevresinde, dudaklarda, dilde veya ağız çatısında şişmesi gibi diğer semptomlara neden olabilir.

Çocuğunuzun gıda alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, kusmaya neden olabilecek yiyeceklere dikkat edin ve teşhis için doktorunuza başvurun.

Diğer Enfeksiyonlar

Kusma bazen idrar yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları ,  zatürree  veya menenjit gibi gastroenterit dışındaki bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir.

Bebeğiniz kusuyorsa, ateşi yüksekse ve aşırı sinirliyse, geç kalmadan doktora gitmelisiniz.

Apandisit

Apandisit, kalın bağırsağa bağlı parmak benzeri bir kese olan apendiksin ağrılı bir biçimde şişmesidir. Zamanla kötüleşen şiddetli karın ağrısına neden olur.

Çocuğunuzun giderek kötüleşen karın ağrısı varsa, doktorunuzla iletişime geçin.

Çoğu apandisit vakasında, apendiksin mümkün olan en kısa sürede cerrahi olarak alınması gerekecektir.

Zehirlenme

Yanlışlıkla zehirli bir şey yutması, çocuğunuzun kusmasına neden olabilir. Ayrıca tavuk başta olmak üzere birçok beklemiş veya bozulmuş gıdanın da zehirlenmeye neden olduğu bilinmelidir. Ayrıca aşırı yağlı yiyecekler, özellikle yaz aylarında kusmaya neden olabilir. Eğer çocuğunuzun zehirlendiğini düşünüyorsanız hemen aile hekiminize başvurun.

Bebeklerde Kusma Nedenleri

Gastroenterit
Bir gıda alerjisi veya süt intoleransı
Gastro-özofagealreflü (mide içeriğinin yemek borusuna kaçtığı yer)
Biberon emziğinde bebeğinizin çok fazla süt yutmasına neden olan çok büyük bir delik
Yanlışlıkla zehirli bir şey yutmak
Konjenitalpilorstenozu (mideden bağırsağa geçişin daraldığı, dolayısıyla gıdanın kolayca geçemediği bir durum)
Fıtık (bebeğiniz sık sık kusar ve çok acı çekiyormuş gibi ağlar; bu tıbbi ve acil bir durum olarak görülmeli ve geç kalmadan doktora başvurmalıdır)
Intususepsiyon (bağırsakların bir kısmı başka bir parça üstüne/içine katlandığında meydana gelir ve bu durum bağırsakta tıkanmaya neden olur)

Kusmanın yanı sıra bebeğiniz solgun, yorgun görünebilir ve dehidrasyon (susuzluk) belirtileri gösterebilir.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment EŞSİZ

Bebek sağlığı ile ilgili diğer konuları sitemizden okuyabilirsiniz.