Çocuklarda Diş Gıcırdatması

Çocuklarda Diş Gıcırdatması

22 Nisan 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bruksizm nedir? Çocuklarda diş gıcırdatması nedenleri nelerdir? Çocuklar geceleri dişlerini neden gıcırdatır? Çocukların diş gıcırdatması nasıl önlenir?

Zaman zaman çocuğunuzun geceleri uykudayken dişlerini gıcırdattığını duyabilirsiniz. Izgara sesine benzeyen bu gıcırdatma sesi, bazen o kadar yüksek olabilir ki, sizi diğer odada uyurken uyandırabilir.

Çocuklarda diş gıcırdatması oldukça yaygın bir durumdur. Ortalama her 10 çocuktan 3’ünün 5 yaşından önce geceleri uyurken dişlerini gıcırdattığı görülür. Aslında bu alarma geçilmesi gereken ciddi bir konu değildir. Çocukların büyük bölümü 6 yaşına geldiklerinde diş gıcırdatmayı bırakmış olurlar. Çoğu zaman diş gıcırdatmanın nedeni, diş çıkarma veya dişlerin yanlış dizilimi nedeniyle oluşur.

Fakat bazı durumlarda çocukların diş gıcırdatması devam edebilir. Çocuğunuz 6 yaşını doldurduktan sonra da geceleri diş gıcırdatmaya devam ediyorsa, çoğu sabah çenesi ağrıyarak uyanıyorsa ve yanında uyuyan kardeşi/leri tarafından alaya alınacak derecede bu durum hissediliyorsa, çocuğunuzda bruksizm rahatsızlığı olabilir.

Bruksizm Nedir?

Bruksizm, bir kimsenin dişlerini sıkması, gıcırdatması ve birbirine bastırması şeklinde görülen hastalığa verilen tıbbi isimdir. Birey bunu uykudayken de, uyanıkken de yapabilir.

Çocukların Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda diş gıcırdatma neden olur ve bu durumda çocuğunuza yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz?

Bazı çocukların dişlerini niçin gıcırdattığını bilmek zordur. Stres yaşayan çocukların dişlerini gıcırdatması sıklıkla görülen bir durumdur. Fakat stres ve kaygı bozukluğu ile bruksizm arasında uzmanlar tarafından tespit edilmiş kesin bir bağlantı yoktur.

Çocuğunuz Dişlerini Gıcırdatıyorsa Neler Yapabilirsiniz?

Bruksizm nedir? Çocuklarda diş gıcırdatması...

Çocuğunuzun ağzı, özellikle çenesi sıklıkla ağrıyorsa veya dişlerini gıcırdatmasından dolayı baş ağrısı çekiyorsa, aşağıdakileri uygulayabilirsiniz;

Sebebini Bulun
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi stres çocukların dişlerini gıcırdatmasına neden olan faktörlerden biridir. Çocuğunuz yakın zamanda gireceği bir  sınav için kaygılanıyorsa, okulda akran zorbalığına maruz kalmışsa veyahut strese neden olabilecek bir başka durum yaşamışsa, çocuğunuzla konuşup yaşadığı stresin nedenini bulun. Yaşadığı stresten kurtulması ve rahatlatılması, diş gıcırdatma sorununun çözümü olabilir.

Gevşemesini Sağlayın
Çocuğunuzun uykudan önce rahatlamasını sağlayacak birtakım rutinleri yerine getirmesi, diş gıcırdatma probleminin önüne geçebilir. Ilık bir duş, gevşemesini sağlayacak rahatlatıcı bir müzik, derin nefes egzersizleri veya huzur duyacağı bir kitap okuması, çocuğunuzun daha rahat bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Çocuklarda uyurken diş gıcırdatması, sağlıklı bir uyku öncesi rutini oluşturularak çözülebilir.

Dişçiye Hekimine Götürün
Bir diş hekimi ile görüşmek, çocuğunuzda bruksizm olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Özel olarak üretilmiş bir ağız koruyucusu yardımıyla çocuğunuzun bruksizmden kurtulması mümkündür.

Çocuklarda diş gıcırdatması, genellikle çok büyük bir problem olarak görülmemelidir. Fakat 6 yaşından sonra da diş gıcırdatma devam ederse bir uzmandan yardım almak doğru olacaktır.