Yenidoğan Uyku Düzeni
21 Nisan 2022Yenidoğan uyku düzeni nasıldır? Yeni doğan bebekler günde kaç saat uyur? Bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur? Bebeklerin uyumasına yardımcı olmak…
Yenidoğan Uyku Düzeni Nasıldır?
Yenidoğan bir bebek, tüm gününü ve gecelerin büyük bölümünü uykuda geçirir ve sadece birkaç saatte bir beslenmek için uyanır. Yeni anne-babaların, bebeklerinin ne kadar süre ve ne sıklıkta uyuması gerektiğini bilmeleri genellikle zordur. Ne yazık ki bebeklerin belirli bir uyku düzeni yoktur. Birçok yenidoğanın günleri ve geceleri birbirine karışır. Geceleri uyanık, gündüzleri ise uykuda geçirirler.
Genellikle yeni doğan bebekler gündüzleri toplam 8-9 saat, geceleri ise toplam 8 saat kadar uyurlar. Fakat mideleri küçük olduğu için birkaç saatte bir beslenmek için uyanmaları gerekir. Çoğu bebek gece boyunca 6 ila 8 saat arasında düzenli olarak uyumaya, en az 3 aylık olana kadar başlamaz. Ancak bu durum bebekten bebeğe farklılık da gösterebilir. Bazı bebekler 1 yaşına gelene kadar tüm geceyi uyanık geçirirler. Bebeğiniz sıklıkla uyanır ve en az 3 saatte bir beslenmek ister. Bebeğinizin ne sıklıkta ve neyle besleneceği yaşıyla ilgili bir durumdur. Bebeğinizi beslemek amacıyla uyandırmanız gerekip gerekmediğini anlayamıyorsanız, bir çocuk doktorundan yardım alabilirsiniz.
Bebeğinizin uyku düzenindeki değişiklikleri takip edin. Bebeğiniz sürekli uyuyorsa veya sıklıkla uyanıyorsa bir sorun olabilir. Büyüyüp gelişme dönemine giren bebeğiniz daha sık beslenmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Bazı uyku bozukluklarıysa sadece gelişimdeki değişikliklerden veya aşırı uyarılmadan kaynaklanır.
Yenidoğanın Farklı Uyarı Aşamaları Nelerdir?
Bebekler, uyandıktan sonra ne kadar sürede kendine geldikleri konusu da bebekten bebeğe farklılık göstermektedir.
- Sessiz uyarı aşaması;
Yeni doğan bebek uykudan uyandıktan sonra genel olarak sessiz bir uyarı aşaması vardır. Bu, bebeğin hareketsiz fakat uyanık olduğu ve çevreyi algıladığı bir zaman dilimidir. Sessiz uyarı süresi boyunca bebekler etraflarındaki nesnelere bakabilir, seslere ve hareketlere tepki verebilir. Bu aşama genellikle aktif uyarı aşamasına evrilir. Bu, bebeğin sesleri ve görüntüleri fark ettiği, aktif olarak harekete geçtiği zamandır.
- Ağlama evresi;
Sessiz uyarı (alarm) evresinden sonra ağlama evresi gelir. Bebeğin vücudu, belirli bir düzen bağlı olmaksızın hareket eder ve bebek yüksek sesle ağlayabilir. Bebekler ağlama evresinde aşırı uyarılmış olabilirler. Bebeği sakinleştirmek için çevresindeki hareketliliğin önüne geçmek, bebeğin ağlamasını durdurabilir. Bebeğinizi kendinize yakın tutmak veya bir battaniyeye sıkıca sarmak (kundaklama), ağlayan bebeği susturabilir ve sakinleşmesine yardımcı olabilir.
Bebekleri ağlama aşamasına gelmeden önce beslemek en doğru hareket olacaktır. Çünkü ağlama evresinde o kadar üzülürler ki, kimi zaman memeyi veya biberonu reddedebilirler. Yenidoğanlarda ağlamak açlığın belirtilerinden biridir. Yeni doğan bebeklerin ağlamasının en temel iki nedeni, acıkmak ve altının kirlenmesidir.
Kundaklamaya Dikkat!
Kundaklama, yeni doğan bebeklerin kol ve bacaklarının sallanmasını önlemek için bir battaniyeye sıkıca sarılması anlamına gelir. Bu, bebeği güvende hissettirebilir ve uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Kundaklamayı kolaylaştırmak için tasarlanmış özel bir kundak battaniyesi satın alabilirsiniz.
Ancak bebeğiniz 2 aylık veya daha büyükse, bebeğiniz kendi kendine yuvarlanabiliyorsa kundaklama yöntemini kullanmamalısınız. Kundaktaki bebek midesinin üzerine yuvarlanırsa, kundaklama ABÖS (Ani Bebek Ölümü Sendromu) riskini artırabilir.
Kundak yaparken, bebeğinize kalçalarını ve bacaklarını hareket ettirmesi için yeterli alan verin. Bacaklar kalçalardan yukarı ve dışa doğru bükülebilmelidir. Bebeğinizin bacaklarını bir arada ve düz bir şekilde duracak şekilde yerleştirmeyin. Bu, kalça eklemlerinin düzgün bir şekilde büyüyememesi ve gelişememesi riskini artırır. Bu durum kalça displazisi ve çıkığı denilen bir soruna da neden olabilir.
Ayrıca hava sıcaksa bebeğinizi kundaklarken dikkatli olmalısınız. Sıcak havalarda kalın bir battaniye kullanmak bebeğinizin aşırı ısınmasına neden olabilir. Bunun yerine bebeği kundaklamak için daha hafif bir battaniye veya çarşaf kullanmalısınız.
Bebeğinizin uyumasına yardımcı olmak için;
Bebekler özellikle uykuya dalarken kendi uyku ve uyanma düzenlerini oluşturamayabilirler. Uykuya hazırlık belirtilerini bilerek, kendi kendine uykuya dalmayı öğreterek, rahat ve güvenli uyku için doğru ortamı sağlayarak bebeğinizin uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeklerin Uykuya Hazır Olduklarının Belirtileri
Aşağıdaki belirtileri görmeniz bebeğinizin uykuya hazır olduğunu gösterebilir;
- Gözleri ovuşturma
- Sıklıkla esneme
- Uzağa dalarak bakma
- Telaşlı ve huzursuz mızmızlanma
Bebeğinizin Uykuya Dalmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Bebeklerin tamamı kendilerini nasıl uyutacaklarını bilmeyebilirler. Uyku zamanı geldiğinde birçok ebeveyn bebeklerini sallayarak uyutmak ister. Yeni doğanlar ve küçük bebekler emzirirken uykuya dalarlar. Yatmadan önce bir rutine sahip olmak iyi bir fikirdir. Ancak daha büyük bir bebeğin yemek yerken veya kollarınızdayken uyuya kalması, bu durumu bir rutin haline getirebilir. Bebeğiniz daha sonra uykuya dalmak için kollarınızda olmayı beklemeye başlayabilir. Buna alışan bebeğiniz, bir uyku döngüsü sırasında kısa bir süre uyandığında, kendi başına tekrar uyuyamayabilir.
Yenidoğan döneminden sonra çoğu uzman, bebeğinizin kollarınızda uyumak istemesine izin vermenizi ancak ardından hala uyanıkken yatağa yatırmanızı öneririm. Böylece bebeğiniz kendi kendine uyumayı öğrenir. Bebeğinizin uykusu gelirken hafif müzik dinlemek de uyku rutini oluşturmaya yardımcı olmak için iyi bir yoldur.
Ayrıca, diğer yenidoğan bebek konularını sitemizden okuyabilirsiniz.
[…] ilgili ayrıca, “Yenidoğan Uyku Düzeni” başlıklı yazımızı […]