Bebeklerde Tırnak Batması
9 Mayıs 2022Bebeklerde tırnak batması nedenleri nelerdir? Bebeklerde tırnak batması nasıl tedavi edilir? Bebeğimin tırnak batması sorunu yaşamaması için ne yapmalıyım?
Çocuklarda ve bebeklerde tırnak batması zaman zaman görülen bir durumdur. Bebeğinizin tırnağının etrafındaki derinin kızardığını, şiştiğini ve ayak parmağının hassaslaştığını fark edebilirsiniz. Bebeğinizin tırnağında enfeksiyon oluşmuşsa, tırnaktan beyaz veya sarı renkte akıntı geldiğini de görebilirsiniz. Bu durumun önüne geçebilmek için bebeğinizin tırnaklarını sıklıkla kontrol etmeli ve uzadığında kesmelisiniz. Fazla kısa kesilen tırnağın da batmaya neden olabileceğini unutmamak gerekir.
Bebeklerde görülen tırnak batması genellikle ayak baş parmaklarında meydana gelir. Bebeğinizde tırnak batması olduğunu, bebek ağlamaya başlar veya huzursuz olur. Yürümeye başlayan bebeklerde tırnak batması, topallamaya veya yürümek istememeye neden olabilir.
Bebeklerde Tırnak Batması Nedenleri
Küçük çocuklarda ve bebeklerde tırnak batması, birçok nedenden kaynaklanabilir. Yaygın olarak görülen tırnak batması nedenleri, tırnak bakımının doğru yapılmaması ve bebeğe dar çorap ve ayakkabı giydirilmesidir. Bu nedenle bebeklerin ayak bakımı önemlidir. Ayakları rahat tutulmalı ve havalanması sağlanmalıdır. Ayaklarının uzun süre çorap veya ayakkabı içinde tutulması doğru değildir.
Bebeklerin tırnaklarının yanlara doğru kıvrık değil, küt kesilmesi gerekir. Bebeklere, dar ve sıkı çorap ve ayakkabı giydirilmemelidir. Bebeklere ayakkabı seçerken ayakkabının bebeğinizin ayaklarından en az 1 cm büyük olması, uç kısımlarının geniş ve yüksek olması, bebeklerde tırnak batması problemini büyük ölçüde azaltacaktır.
Bebeklerde Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Yenidoğan bebeklerin tırnakları çok yumuşak ve esnek olduğundan, batık tırnak sadece bölgeyi temizleyerek ve tırnağı dikkatlice keserek tedavi edilebilir. Bebeğinizin ayağını günde iki veya üç kez, 10-20 dakika kadar ılık sabunlu suda bekletmeniz faydalı olacaktır. Sabun yerine suya bir miktar elma sirkesi de ekleyebilirsiniz. Bu, tırnak batmasının oluştuğu bölgeyi temizler ve tırnağın esnekliğini arttırır. Tırnak, yumuşak, temiz ve esnek olduğunda, tırnağı ayak parmağının yanındaki deriden dikkatlice kaldırabilirsiniz.
Batık tırnağı deriden ayırdıktan sonra iyileşme sürecini hızlandırmak için bu bölgeye az miktarda steril pamuk veya gazlı bez koymak da yardımcı olabilir. Gazlı bezi günde en az iki kez değiştirilmelisiniz. Tırnağın battığı bölgede enfeksiyon oluşmuşsa, pamuk veya gazlı bez yardımıyla temizleyip antiseptik krem uygulayabilirsiniz. Bu, enfeksiyonun tedavi sürecini hızlandırır. Fakat enfeksiyon kötü görünüyorsa ve bebeğinizin parmağındaki kızarıklık yayılmışsa, bebeğinizi geç kalmadan doktora götürmeniz gerekir.
Yeni Doğmuş Bir Bebekte Batık Bir Ayak Tırnağı Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde tırnak batması birkaç günden daha uzun süre devam ederse, bir pediyatristin problemi çözmek için tırnağın kenarını özel aletlerle nazikçe ve dikkatli bir şekilde kesmesi gerekebilir. Bebeğinizin ayak parmağında oluşan tırnak batması sorununu kendi başınıza halletmeniz mümkün görünmüyorsa, enfeksiyona neden olabileceği ve durumu daha da kötü hale getirebileceği göz önünde bulundurularak bir uzmandan yardım almak en doğrusu olacaktır.
Özetle;
Bebeklerde tırnak batması sorununa karşı alınabilecek en iyi önlemler, bebeğinizin tırnağı uzadığında küt bir biçimde kesmek, bebeğinize dar çorap ve ayakkabı giydirmemek ve ayaklarının havalanmasını sağlamaktır. Tırnak batması sorununa karşı sabunlu veya sirkeli su kullanabilirsiniz. Enfeksiyon oluşması durumunda bir uzmandan yardım almak en doğrusudur.
Konuyla ilgili ayrıca, “Bebeklerin Tırnakları Ne Zaman Kesilir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz