Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

8 Mayıs 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebekler ne zaman konuşmaya başlar? Bebekler kaç aylıkken konuşur? Bebeklerde dil gelişim evreleri nasıl gerçekleşir?

Bebekler herhangi bir dilde konuşmaya başlamadan önce (genellikle ebeveynlerinin ana dili), farklı sesler çıkarır ve mırıldanırlar. Buna bir nevi bebek konuşması diyebiliriz ve bebeklerin çıkardığı bu sesler dünyanın hemen her yerinde benzerdir.

Peki! Bebeğinizin söyleyeceği anlamlı kelimeleri ilk ne zaman duyacaksınız? Bir bebeğin konuşma becerilerini öğrendiği önemli dönüm noktaları, bebeğin beyninin hızlı bir gelişim içinde olduğu ilk üç yılda gerçekleşir. Bu ilk üç yıllık süreçte bebeğinizin konuşma becerilerini kazanması, hem bebeğinizin hem de sizin gayret ve çalışmalarına bağlıdır.

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Konuşmak deyince aklımıza hep sözlü iletişim gelir. Halbuki bebeklerin ilk konuşmaları sözsüzdür ve doğumun hemen akabinde gerçekleşir. Bebekler, acıktıklarında, altları kirlendiğinde, korktuklarında, çeşitli fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını ifade etmek için, ağlar, yüzünü buruşturur veya çırpınır. Dikkatli birçok ebeveyn, bebeğinin ağlama sesinden ve tonundan neye ihtiyacı olduğunu kolaylıkla anlayabilir. Yani bebeğinin ağlamasının nedenini yorumlayabilir.

Bebeklerinin çıkaracağı ilk sözleri duymak için anne-babalar heyecanla bekler. Bebeklerin ilk sözlerini ne zaman söyleyeceği bebekten bebeğe farklılık gösterir. Fakat bebeklerin konuşma becerilerinin hangi dönemlerde nasıl şekillendiği ortalama olarak bellidir. Bebeklerin konuşma becerileri ile ilgili önemli kilometre taşları aşağıdaki gibidir.

Bebeklerin Dil Gelişim Evreleri

3 aylık bebek konuşması

3. ayda bebeğiniz sesinizi dinler, siz konuşurken yüzünüzü izler ve evde duyulabilecek diğer seslere ve müziğe yönelir. Birçok bebek bir kadının (genellikle annenin) sesini bir erkeğin (genellikle babanın) sesine tercih eder. Bebeklerin büyük çoğunluğu henüz anne karnındayken duydukları sesleri ve müzikleri, dünyaya geldikten sonra duydukları seslere tercih eder. Üç ayın sonunda bebekler, kendilerini mutlu edecek, nazik ve hafif tonlardaki sesleri mırıldanarak tekrarlamaya başlar.

6 aylık bebek konuşması

6. aydan itibaren bebeğiniz farklı seslerle kesik kesik ve genellikle tekrarlayan seslerden oluşan kelimeleri söylemeye başlar. Örneğin, “ba-ba”, “da-da” veya “de-de” diyebilir. Altıncı veya yedinci ayın sonunda bebekler kendi adları söylendiğinde tepki verir. Ana dillerini tanır ve mutlu ya da üzgün olduklarını size söylemek için farklı ses tonlarını kullanırlar. Bebeğinin ilk sözcüklerini duymak için sabırsızlanan bazı ebeveynler, bir dizi “da-da” seslerini, bebeklerinin ilk kelimeleri olan “baba” olarak algılayabilir. Ancak bebeklerin bu dönemde çıkardığı sesler, genellikle hala gerçek anlamı olmayan rastgele hecelerden oluşur.

9 aylık bebek konuşması

9 aydan sonra bebekler “hayır” ve “güle güle” gibi birkaç temel kelimeyi anlayabilirler. Ayrıca daha fazla ünsüz sesleri (d, b dışındaki) ve ses tonlarını kullanmaya başlayabilirler.

12-18 aylık bebek konuşması

Birçok bebek 12. ayın sonunda “anne” ve “baba” gibi birkaç basit kelimeyi söylemeyi öğrenir. Artık söyledikleri sözlerin anlamlarının da farkına varmaya başlar. “Elindekini bırakır mısın” gibi kısa, basit ve tek hamlede yapılabilecek isteklerinize karşılık verirler. Veyahut en azından söylediğinizi yapmazlarsa  bile ne istediğinizi anlarlar.

18 aylık bebek konuşması

Bebekler bu dönemde basit kelimeleri söyleyebilir. Onlara öğrettiğiniz insan isim ve sıfatlarını (anne-baba-dede gibi), nesneleri ve vücut kısımlarını gösterebilirler. “Hani anne neredeymiş” sorunuza, annesine yönelerek veya parmağıyla işaret ederek gösterebilir. Söylediğiniz bir cümledeki son kelimeleri tekrar ederler. Gördükleri nesneleri, hayvanları sizin öğrettiğiniz isimlerle seslenebilirler. Örneğin, kedi gördüklerinde “pisi” veya sevmedikleri bir yemek verildiğinde “hayır-hayır” diyebilirler.

2 yaşında bebek konuşması

Bebekler 2 yaşına geldiğinde birkaç kelimeyi bir araya getirerek kısa cümleler kurabilirler. “Güle güle baba” veya “süt istiyorum” gibi iki ila dört kelimelik kısa cümleleri söyleyebilirler. Soyut kavramlarda ilk olarak bu yaşlarda oturmaya başlar. Aidiyet duydukları bir şey için “benim” demeye başlarlar. Bu dönemde çocuklar benmerkezcidir ve birçok şey için “benim” diyebilirler. 2,5 yaş krizi de temelde benmerkezci olmalarından kaynaklanır.

3 yaşında bebek konuşması

3 yaşına gelen bebeğin kelime dağarcığı hızla gelişir. Zaman ve mekan kavramlarını öğrenir. “Şimdi”, “sonra”, “içeride”, “dışarıda” gibi kelimelerin anlamlarını algılayabilirler. Duygularını ifade eden, üzgün, mutlu, korku gibi kelimeleri anlarlar.

“Bebekler ne zaman konuşmaya başlar” sorusunu bu temel gelişim dönemlerine göre değerlendirebiliriz. Çocuğunuz yukarıda sıraladığımız dönemlerde göstermesi gereken konuşma becerilerini, üstünden zaman geçtiği halde gösteremiyorsa, bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Bebek bakımı ve bebek sağlığı ile ilgili diğer konuları sitemizden okuyabilirsiniz.