
Bebeğe Pekmez Ne Zaman Verilir?
14 Ocak 2023Pekmez, tüm dünyada çok uzun yıllardan bu yana şifa amacıyla tüketilen gıdalardandır. Yetişkinler, bilhassa öksürüğü kesmek ve kansızlığa karşı pekmezi sıklıkla kullanır. Peki! Bir bebeğe pekmez ne zaman verilir?
Ek gıdaya başladıktan sonra birçok anne, şifalı besinlerden biri olarak bilinen pekmezi bebeğine vermek ister. Ancak bebeğine pekmez vermek için doğru zaman konusunda kararsızdır ve detaylı bilgiye sahip değildir. Demir, magnezyum, fosfor ve çinko mineralleri açısından oldukça zengin bir besin olan pekmez, birçok uzmanın ortak görüşüne göre 6. aydan sonra bebeklere verilmelidir.
Öte yandan, karadut, üzüm ve keçiboynuzundan elde edilen pekmezlerden hangi(leri) bebeğe verilebilir? “Bebeğe pekmez ne zaman verilir” sorusunun ardından merak edilen diğer konu da bebeklere hangi pekmezin, ne kadar verileceğidir.
6. ayda ek gıdaya başlayan bebeklerin, günde 1 tatlı kaşığı pekmez tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat yaygın olarak pekmez çocuklara yoğurtla verilir. Bu doğru değildir çünkü kalsiyum içeren yoğurt ile demir içeren pekmez birbirine karıştırıldığında faydalı sağlamaz.
Bebeğe Pekmez Ne Zaman Verilir?
Bebekler, ilk 6 ayda ihtiyaç duydukları bütün mineral ve vitaminleri anne sütüyle karşılar. Fakat 6. aydan sonra anne sütü, bebeklerin beslenmesi için tek başına yeterli gelmez. Bu nedenle 6. ayın ardından ek gıdaya geçilmelidir.
Bebeğin ek gıdaya geçmesi ile birlikte, ona verilecek bütün besinler üzerinde titizlikle durulmalıdır. Çünkü bebeğin sağlıklı gelişimi için neyin ne kadar verileceği çok önemlidir. Pekmez, yukarıda sıraladığımız mineraller açısından oldukça zengin bir besin olduğu için, anne-babaların bebeklerine pekmez vermek istemesi normaldir. “Bebeğe pekmez ne zaman verilir” sorusuna, uzmanlar 6. aydan itibaren cevabını vermektedir. Öte yandan bebeklere pekmez, başlangıçta günde 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise yine günde 2-3 tatlı kaşığı verilebilir.
Bebeklere Hangi Pekmez Çeşitleri Verilir?

Uzmanlar bebeklere, dut, keçiboynuzu ve üzüm pekmezinin 6. aydan itibaren verilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını söylüyor. Yani bütün pekmez çeşitleri, zamanına ve miktarına dikkat edilmesi koşuluyla bebeklere verilebilmektedir
Bebeklere Pekmez Nasıl Verilir?
Bebeklere ülkemizde yaygın olarak verildiği gibi yoğurtla karıştırılarak pekmez verilmemelidir. Kalsiyum ve demir karıştırıldığında birbirini nötrleyen minerallerdir. Bu nedenle yoğurtla pekmezin karıştırılarak verilmesi bebeğe herhangi bir fayda sağlamaz. Bebeğe pekmez, sade olarak, hiçbir şeyle karıştırılmadan verilmelidir.
Pekmezin Bebekler İçin Faydaları
Çok uzun yıllardır tüm dünyada şifa gayesiyle tüketilen pekmezin bebeklere faydaları şunlardır;
Pekmezdeki demir içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle kansızlığa karşı etkilidir ve kanda alyuvarların yapımına önemli bir katkıda bulunur.
Vücudun ihtiyaç duyduğu, çinko, magnezyum ve fosfor açısından zengin olan pekmez, bebeklerin sağlıklı gelişimini destekler.
Antienflamatuar özelliğe sahip olan pekmez, vücutta oluşan iltihaplara karşı etkilidir.
Yine içerdiği antioksidanların katkısıyla serbeste radikallerle savaşır ve bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Yorgunluğa ve bitkinliğe karşı etkili olan magnezyum açısından zengin bir besin olan pekmez, vücudun direncini artırır. Ayrıca içerdiği magnezyum, kemik ve diş sağlığını destekler.
Gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur.
Zaman zaman bebeklerin ağzında oluşan aftların ve diğer ağız yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır.
Özetle; Görüldüğü gibi pekmez bebekler için oldukça yararlı bir besindir. “Bebeğe pekmez ne zaman verilir” sorusuna 6. aydan sonra, “bebeklere hangi pekmez çeşitleri verilir” sorusuna, keçiboynuzu, üzüm ve dut pekmezi, “bebeklere pekmez ne kadar verilir” sorusuna başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda 2-3 tatlı kaşığı, “bebeklere pekmez nasıl verilir” sorusuna ise, hiçbir şeyle karıştırılmadan sade olarak cevaplarını verebiliriz.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz
Konuyla ilgili ayrıca, “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.