Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş
15 Ağustos 2022Ek gıda başlangıcı ne zaman olmalı? Ek gıdaya geçiş için en doğru zaman nedir? Bebeklerde ek gıda için en uygun besinler hangileridir? Ek gıda tarifleri…
Bebeğiniz ailece yediğiniz yemeklere karşı çok ilgili ve artık size katılmaya hazır gibi görünüyorsa eğer onun da size katılabilmesi için nasıl bir başlangıç yapmanız gerektiği konusunda birtakım sorularınızın olması gayet doğaldır.
Bu süreçte bebeğinizin temelde üç şeyi tam yapabiliyor olması gerekir. Bunlar,
- Öncelikle bebeğiniz desteksiz mama sandalyesinde oturabiliyor mu?
- Sizinle yemeğe oturduğu zaman yemeği gördüğünde ağzını acıyor mu? Yani onun yemek olduğunu anlayabiliyor mu?
- Bebeğiniz doğduğu kilonun yaklaşık olarak iki katına çıktı mı?
- Bebeğiniz başını tutabiliyor mu?
Ek gıda, aslında bebeğinizin doğumdan itibaren aldığı anne sütüne eş değer, formül mamalardır. Ancak burada önemli olan ise ek gıdaya geçiş nasıl ve ne zaman olmalı, sorularının yanıtıdır. Ek gıdayı, bebeğinizin asıl besin kaynağı olan süt ile beslenme sürecine nasıl dahil edeceğiniz önceden hazırlığını yapmanız gereken bir süreçtir.
Ek Gıdaya Geçiş
Ek gıda, market vb. yerlerden paket ya da kavanoz olarak hazır temin edilen ürünlerden ziyade, bire bir mutfağınızda kendinizin hazırladığı yiyecekleri ifade etmektedir. Bu gıdalar, bebek maması pürelerine göre daha katı bir yapıdadır. Ayrıca bebeğiniz için mutfaktan sofraya gelen bu ek gıdalar, kolaylıkla ezilebilecek yumuşaklıkta olmalıdır. Kolay ezilebilen gıdalardan başlamak, işleri kolaylaştırır.
Sofra mamasına geçişte, her bir gıdayı çok az miktarlarda da olsa, bebeğinizin en az üç gün denemesi sağlanmalıdır.
Bu denemelerde amacımız, bebeğinizin yeni başlanan gıdanın hem tadını tanımasını sağlamak hem de bu gıdaya alerjisinin olup olmadığını gözlemlemektir.
Bebek mamasından sofra mamasına geçişte çocuğunuza tanıtabileceğiniz en kolay sofra maması türü, parmak mamasıdır. Bu yiyecekleri hazırlamak için özel mutfak eşyaları gerekmez ve yemesi kolaydır. Parmak gıdalar ayrıca, bebeklerin elleriyle kavramasına ve kendi kendine beslenmesini desteklemesine yardımcı olur.
Bebeğinizle deneyebileceğiniz bazı parmak gıda örnekleri şunlardır:
- Elma püresi,
- Avokado dilimleri,
- Ezilmiş yaban mersini,
- Muz,
- Tatlı patates,
- Havuç veya kabak gibi pişmiş sebzeler,
Bebekler düzenli yemek yemeğe geçtiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, boğulma tehlikesidir. Peki bunu nasıl önlemeye çalışabiliriz? Öncelikle küçük lokmalar verilmeli ve yumuşak ürünlerde dahi fazla ve hızlı yedirmemeye özen gösterilmelidir.
İlk dönemlerde kuru gıdalar, çiğ sebze ve meyveler, kuru yemişler, patlamış mısır, kuru üzüm gibi gıdalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Bu konu hakkında ilk önceliğimiz doktorumuzla düzenli ve sürekli iletişim halinde olmaktır.
Bebekler Ne Zaman Ek Gıdaya Geçebilir?
Bebeklerde ek gıdaya geçiş zamanı farklılık gösterse de artık sekiz dokuz aylık olan bebeğiniz, sizinle aynı yemekleri yemeye başlayabilir.
Peki doğru zamanın geldiğini nasıl anlarız.
- Bebeğiniz desteksiz bir şekilde mama sandalyesine oturabiliyor ve sandalyede belli bir süre kalabiliyorsa,
- Yiyecekleri ağzına götürebiliyorsa,
- Başkalarının yemeklerine ilgi gösteriyorsa,
Bebeğiniz kaşıkla beslenmeye daha az ilgi gösterebilir. Bebeğiniz, dişleri çıkmadıysa eğer katı yiyecekleri diş etleriyle ezmeye çalışır. Yumuşak olan yiyecekleri ise kolaylıkla diş etleriyle ezebilir.
Bebeklere Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırma
Bebeğinizin formül mamadan sofra mamasına geçişi hem heyecanlı hem eğlenceli bir süreçtir. Bu durum bebeğinizin gıdaya alışması, tanıması açısından da çok önemlidir. Bebeğinize, yemeğini yemese bile, onu eline almasına izin vermelisiniz. Bir süre sonra hoşuna gidecek ve kendisi de yemek isteyecektir.
Bebeğinizi Kendi Yediklerinizle Besleyin
Artık bebeğiniz için ne yedirsem kaygısı olmadan sizin yediğiniz besinlerle beslemeye başlayabilirsiniz. Tabi ki belli başlı dikkat edilmesi gereken önlemleri almayı unutmadan ve boğulma tehlikesi oluşturabilecek gıdalara dikkat ederek bunu yapmalısınız. Bebeğinizin aile ortamında yemek yemesi kardeşleri için de bir teşvik olacaktır.
Bunu unutmamalısınız ki bebeğinizin düzenli yemeğe geçiş süreci biraz zorlayıcı olabilir. Gıdaları yere atabilir, ağzını açmak istemeyebilir vs. Her şeye rağmen pes etmemeniz ve üstesinden geleceğinize olan inancınızı kaybetmemeniz gerekmektedir. Bu süreç geçicidir. Bebeğinizi sıkmadan, zorlayıcı olmadan denemeye devam etmelisiniz.
Bebeğinizin de her şeyi ilk kez deniyor olduğunu unutmamalısınız.
Diğer ebeveynlik kategorisi yazılarımız için sitemize göz atabilirsiniz.
[…] ilgili ayrıca, “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş” başlıklı yazımızı […]
[…] ilgili ayrıca, “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş” başlıklı yazımızı da […]
[…] ilgili ayrıca, “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş” başlıklı yazımızı da […]