
Bebekler Neden Terler?
18 Ocak 2023Bebek gibi uyumak tabiri çokça kullanılsa da, bebekler her zaman göründüğü kadar huzurlu uyumazlar. Çünkü bebekler uykularında sık sık inlerler ve sızlanırlar ki bu durum genellikle rahatsız edicidir. Ayrıca çok terleyebilirler, nefes alıp verirken duraksayabilirler, vücutlarını sallayabilirler ve başlarını beşiğe çarpabilirler. Bunların hepsi genellikle normaldir. Ancak bazen bir bebeğin uyku sırasındaki davranışları daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Peki! Bebekler neden terler? Özellikle de uyku sırasında bebeğin çok fazla terlemesinin nedenleri neler olabilir?
Bebekler Uykuda Neden Terler?
Bazı bebekler gece uyku döngülerinin en derin kısmında ((REM uykusu) çok terlerler ve sırılsıklam olurlar. Bebekler uykunun REM evresinde yetişkinlere veya daha büyük çocuklara göre çok daha fazla zaman harcarlar. Bu da onların geceleri terleme olasılığını artırır.
Bebeğiniz uykusunda vücudu aşırı sıcak olduğu için de terliyor olabilir. Geceleri bebeğinizin üşümemesini isterken aşırı ısınmamasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü aşırı vücut ısısı ani bebek ölümü sendromu için bir risk faktörüdür.
Bebeklerin geceleri kundaklanmasına gerek yoktur. Bebeğinizi, içinde kendinizi rahat hissedeceğiniz şekilde giydirin ve odasını 22 ila 24 derece arası bir sıcaklıkta tutun.
Bebeğiniz geceleri sürekli olarak çok sıcak görünüyorsa, daha hafif bir battaniye kullanmalısınız. Ayrıca kundak bebeğinizin nefes almasını veya kalçasını hareket ettirmesini zorlaştıracak kadar sıkı olmamalıdır.
Bebeğiniz yaklaşık 2 aylıkken dönmeye başladığında kundaklamayı bırakın. (Bu, kollarını serbest tutan bir uyku tulumu veya benzeri giyilebilir bir battaniyeye geçiş yapmak için doğru bir zamandır.)
Beşiğine yorgan, battaniye, yastık, tampon veya pelüş hayvanlar da dahil olmak üzere herhangi bir şey koymayın. Bu öğeler bebeğiniz için güvenli olmayan bir uyku ortamına neden olabilir ve ABÖS (Ani bebek ölümü sendromu) riskini artırabilir.
Genel bir kural olarak, eğer siz çok sıcaksanız muhtemelen bebeğiniz de öyledir. Eviniz çok sıcak olmadığı halde bebeğiniz çok sık ve fazla terliyorsa, doktora başvurmanız doğru olacaktır.
Bebeklerde terleme çok sık görülen bir durumdur. Ancak aşırı terleme bir şeylerin yolunda gitmediği anlamına gelebilir. Örneğin, aşırı terleme (özellikle yemek yerken) hastalık veya enfeksiyonun yanı sıra doğuştan kalp hastalığının bir işareti olabilir.
Bebekler Neden Terler?
Vücut Isısı: Bebeklerin (özellikle yeni doğanların) sinir sistemi az gelişmiş olduğundan, vücut ısılarını yetişkinler kadar iyi düzenleyemezler. Bebeğiniz terliyorsa ortamı biraz soğutmayı veya kıyafetinden bir katını çıkarmayı deneyin.
Ağlama: Çok ağlayan bebeğin terlemesi normaldir. Niçin ağladığı tespit edilip sorun hemen giderilmelidir.
Ateş: Bebeğiniz terliyorsa ve ısınması için bir neden göremiyorsanız, ateşini kontrol etmeniz iyi olacaktır. Bebeklerde ve çocuklarda vücut ısısı 34-35 derece olmalıdır. 38 derece üstü ise ateşli olduğu anlamına gelir. Bebeğiniz 2 aylıktan küçükse ve ateşi varsa vakit kaybeden doktora götürün.
Doğuştan Kalp Hastalığı: Kalp hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar bebeklerde terlemeye neden olabilir. Bunun gibi durumlar oldukça nadirdir ve bebekler genellikle doğumda ciddi doğumsal kalp rahatsızlıkları açısından taranır. Ancak endişelendiğiniz herhangi bir durum hakkında her zaman bebeğinizin doktoruyla konuşmanızda yarar vardır.
Bebeklerde Uyku Sırasında Görülen Bazı Davranışlar

Bebekler uykuda, ebeveynlerini endişelendirebilecek bazı davranışlarda bulunabilir. Garip olsa da, bu davranışlar genellikle normaldir. Ancak bazen tıbbi bir sorunun işareti olabilir.
Muhtemelen bebeğinizin uyurken nefes alma ritminin değiştiğini fark etmişsinizdir. Önce hızlı, sonra daha yavaş nefes alabilirler. Sonra 5 ila 10 saniye ara verip hızlı nefes alıp vermeye devam edebilirler ve bu böyle devam eder. Doktorlar buna “periyodik nefes alma” diyor ve bebeklerde yaklaşık 6 aylık olana kadar yaygın olarak görülüyor.
Bazı bebeklerin solunumlarında 20 saniyeye kadar duraklamalar olabilir. Bu normaldir ve olgunlaşmamış bir beyin sapından (nefes almayı düzenleyen) kaynaklanıyor olabilir. Ancak duraklamalar 20 saniyeden uzun sürerse, çocuğunuzun doktoruna bildirin. Doktor olası nedenleri araştırmak ve bebeğinizin yeterince oksijen aldığından emin olmak isteyecektir.
Yeni doğmuş bir bebeğin ellerinin ve ayaklarının zaman zaman mavimsi görünmesi nadir bir durum değildir. Bu mavimsilik, bebeğiniz ağladığında, öksürdüğünde veya üşüdüğünde görülebilir. Ancak bebeğinizin alnı, dili, tırnakları, dudakları veya vücudunun gövdesi sürekli mavi görünüyorsa, yeterince oksijen almakta zorlanıyor olabilir.
Böyle bir durumda, bebeğinizi sırt üstü uyutmak, kolayca nefes almasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz en yararlı şeydir. Bebeğinizin nefes alması durursa, tepki verip vermediğini ve nefes alıp almadığını görmek için hafifçe dokunun veya dürtün. Yanıt vermezlerse hemen doktora başvurun.
Bebeğinizin nefes alması durursa ve onu uyandıramazsanız, panik yapmadan hemen canlandırma çalışmalarını uygulamaya başlayın ve birinden yardım için ambulansı aramasını isteyin. Bebeğiniz nefes almıyorsa ancak nabzı hala normalse, her 2 ila 3 saniyede bir kurtarıcı nefeslere ihtiyacı vardır. Nefes almıyorsa ve nabzı düşükse (dakikada 60 atımdan az) veya nabzı yoksa, 2 kurtarma nefesi arasında 15 göğüs kompresyonunu içeren bebek CPR’sine (kalp masajı) ihtiyaçları vardır.
Yalnızsanız, iki dakikalık suni teneffüsten sonra 112’yi kendiniz arayın ve ardından yardım gelene veya bebeğiniz tekrar nefes almaya başlayana kadar kalp masajına devam edin. Hiçbir anne-babanın ihtiyaç duymamasını temenni etsek de, acil durumlar için kalp masajı konusunda kendinizi eğitmenizde yarar vardır. Yine boğaza kaçan yabancı cisimler için, Heimlich manevrasını da bütün anne-babaların bilmesi gerekir.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz
Konuyla ilgili ayrıca, “Bebeklerde Uyku Eğitimi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.