Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

9 Ocak 2023 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebeğinizin ilk yılı, katı yiyecekler yemekten ilk adımlarını atmaya kadar her türlü unutulmaz olayla doludur. Bebeğinizin hayatındaki her “ilk” bir dönüm noktasıdır. Her dönüm noktası, çocuğunuzun beklendiği gibi büyüdüğünden ve geliştiğinden emin olmanız için bir fırsattır. “Bebekler ne zaman gülmeye başlar” sorusunun cevabı, anne-babaların heyecanla beklediği işte bu dönüm noktalarından biridir.

Bebeğinizin gülmeye başlaması, gelişimi için önemli bir kilometre taşıdır. Çünkü gülümseme, bebeğinizin sizin anlayabileceğiniz şekilde sizinle ilk iletişim kurma şekillerinden biridir. Ayrıca, bebeğinizin uyanık, meraklı ve mutlu olduğunun bir işaretidir.

Bebeklerin gülmeye başlaması için ortalama zamanı ve bu dönüm noktasını kaçırırlarsa ne yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebeklerin çoğu üç veya dört aylık olduklarında gülmeye başlar. Ancak bebeğiniz dört aylıkken gülmüyorsa endişelenmeyin. Her bebek birbirinden farklıdır. Bazı bebekler diğerlerinden daha erken gülmeye başlayabilirken, bazı bebeklerde bu zaman biraz sarkabilir.

Bebeğinizi Güldürmenin 4 Yolu

Bebeğinizin ilk gülüşüne, karnını öptüğünüzde, komik bir ses çıkardığınızda veya onu aşağı-yukarı zıplattığınızda şahit olabilirsiniz. Elbette bebeğinizi güldürmenizin başka yolları da var.

1. Komik Sesler

Bebeğiniz, hafif patlama seslerine, öperken çıkan seslere, gıcırtılı bir sese veya dudaklarınızla mızıka gibi ses çıkarmanıza kıkırdayarak tepki verebilir. Bu sesler normal seslerden daha farklı olduğu için, bebekler bu seslere gülümseyerek tepki verirler.

2. Nazik Dokunuşlar ve Gıdıklamak

Bebeğinizin cildini hafifçe gıdıklamanız veya hafifçe üflemeniz, onlar için eğlenceli ve farklı bir duygudur. Ellerini veya ayaklarını öpmek ya da karnına “yavaşça üflemek” de kıkırdamasına neden olabilir.

3. Gürültü Çıkaran Eşyalar

Fermuar veya zil gibi nesneler bebeğinize komik gelebilir. Bebeğiniz gülene kadar bunların ne olduğunu anlayamazsınız ancak onları neyin güldürdüğünü görmek için farklı eşyalardan çıkan sesleri dinletebilirsiniz. Başta da dediğimiz gibi; her bebek kendine özgüdür ve gelişimi farklılık gösterir.

4. Eğlenceli Oyunlar

Ceee-eee, bebekleri güldüren harika bir oyundur. Bebeğinizle her yaşta ceee-eee oynayabilirsiniz. Ancak dört ila altı aylık olana kadar gülerek cevap vermeyebilirler. Bu yaşta bebekler “nesne kalıcılığı”nı ya da bir şeyin siz onu görmeseniz bile var olduğunu anlamayı öğrenmeye başlarlar.

Ceee-eee Oyunu: Bu sesi çıkararak ellerinizle yüzünüzü örtüp açarak veya bir nesnenin (yastık olabilir) arkasına saklanıp görünerek oynayabileceğiniz oyundur.

Bebeğim 4 Aylıktan Büyük Ama Gülmüyor

Pek çok bebeğin tipik olarak üçüncü ve dördüncü aylar arasında gülmeye başladığı gözlemlenmiştir. Dördüncü ay gelip geçiyorsa ve bebeğiniz hala gülmüyorsa endişelenmenize gerek yok.

Bazı bebekler daha ciddidir ve diğer bebekler kadar gülmez veya kıkırdamazlar. Hatta bu kimi zaman iyi olabilir. Özellikle de diğer gelişimsel kilometre taşlarında herhangi bir sorun yoksa.

Bebeğinizin sadece bir değil, gelişim dönemine uygun tüm dönüm noktalarına odaklanın. Öte yandan, bebeğiniz aşağıdaki gelişimsel özelliklerde de geri kalmış görünüyorsa, o zaman bir uzmanla görüşmeniz gerekecektir.

Dört aylık bebeklerde gözlemlenmesi gereken dönüm noktaları şunlardır;

Kendiliğinden gülümsemesi

Hareket eden şeyleri gözleriyle takip etmesi

Yüzleri izlemek ve tanıdık insanları tanımak

İnsanlarla oynamaktan zevk almak

Cıvıldamaya benzer sesler çıkarmak

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Çocuğunuzun gülmediğinden veya diğer dönüm noktalarında da sorun yaşadığından endişeleniyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Doktorunuza, bebeğinizin hangi gelişimsel dönüm noktalarında geri kaldığını anlatın.

Doktorunuz gerekli gördüğü test ve analizleri yaptıktan sonra yapılması gerekenleri sizinle paylaşacaktır. Terapi, ilaç tedavisi veya diğer bazı ev ödevleri önerebilir.

Bebeklerin gülmeye başlaması heyecan verici bir dönüm noktasıdır. Gülmek, bebeğinizin sizinle iletişim kurmasının bir yoludur. Ancak her bebeğin benzersiz olduğunu ve kendilerine özgü bir hızda geliştiğini unutmayın. Çocuğunuzu başka bir çocuğunuzla veya başka bir çocukla kıyaslamaktan sakının.

Konuyla ilgili ayrıca, “Çocuklarda Zeka Gelişimi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.