Makrozomi Nedir? Makrozomi Nedenleri Nelerdir?

Makrozomi Nedir? Makrozomi Nedenleri Nelerdir?

24 Nisan 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Makrozomi nedir? Fetal makrozomi ne demek? İri bebek sendromu (makrozomi) nedenleri nelerdir? Makrozomi önlenebilir mi? Makrozomi tedavisi nasıl yapılır?

İri bebekler çok sevimli olmalarına rağmen hamilelik sırasında çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bebeklerin doğum kilosunun 2500 ila 4000 gram arasında olması beklenir. 4000 gramın üstünde doğan bebeklere ise makrozomik bebek adı verilir.

Ortalama ağırlıktan daha büyük ağırlığa sahip bir bebek, vajinal doğum (normal doğum) sırasında kendisine ve annesine zarar verebilir. Fetal makrozomisi olan bir bebeğin, gelecekte metabolik sendrom gibi sağlık sorunları yaşama riski çok daha yüksektir.

Makrozomi Belirtileri

Gebelik sırasında fetal makrozomiyi tespit etmek kolay değildir. Hamilelik sırasında bebeğin kilosunu tahmin etmek için kullanılan yöntemlerin birçoğu yanlıştır. Bebeğin boyutunu tespit etmek için kullanıldığında ultrasonlar bile neredeyse %20 oranında yanılma payına sahiptir.

Fundus yüksekliğiniz fetal makrozomi belirtisi olabilir. Doktorunuz, fundal boyunuzu belirlemek için rahminizin üst kısmı ile kasık kemiğiniz arasındaki mesafeyi ölçecektir. Fundal yükseklik ne kadar büyük olursa, bebeğiniz o kadar büyük olabilir.

Hamileliğin normalde daha uzun sürmesi de bebeğinizin daha büyük olabileceği anlamına gelir. Çünkü gebelik devam ettiği müddetçe, bebek de büyümeye devam edecektir. Gebeliğin 40 haftayı geçmesi, genellikle iri bebek sendromu (makrozomi) ile karşı karşıya kalabileceğiniz anlamını taşır.

Öte yandan, çok fazla amniyotik sıvı, daha büyük bir bebeğin işareti olabilir. Rahimdeki bebeği çevreleyen amniyotik sıvı miktarı, bebeğin ürettiği idrar miktarını yansıtır. Daha büyük bebekler daha fazla idrar üretir.

Makrozomi Nedenleri

Fetal makrozominin en büyük nedeni, kontrolsüz diyabete sahip bir annedir. Annenin vücudunda bulunan yüksek miktardaki şeker plasentadan geçerek yağa dönüşür. Bu durum iri bebek sendromu yaşanmasına neden olabilir.

Diyabetin yanı sıra fetal makrozomiye neden olan diğer faktörler şunlardır;

Ailede fetal makrozomi öyküsü olması

Hamilelikte aşırı kilo alımı

Hamilelik sırasında obezite

Çoğul gebelikler (ikiz, üçüz, dördüz gibi)

40 haftadan uzun süren hamilelik

Ortalamanın üzerinde boy ve kiloya sahip bir anne

Bebeğin erkek olması

Fetal makrozomiye neden olan en yaygın faktörler, maternal diyabet, obezite ve aşırı kilo alımıdır. Bu faktörler mevcut değilse fakat fetal makrozomi belirtileri hala görülüyorsa, bebeğinizin fazlaca büyümesinin sebebi başka bir durum olabilir. Bir kadın doğum doktorundan bilgi almak en doğrusudur.

Makrozominin Getirdiği Riskler ve Komplikasyonlar

Makrozomi, bebek ve anne için birtakım komplikasyonlara neden olabilir. Genel olarak, bebeğin 4000 gramdan daha ağır olduğu düşünülüyorsa, doktorunuz beklenmedik komplikasyonların önüne geçebilmek için muhtemelen sezaryen önerecektir.

Makrozomik bebek doğururken görülen en önemli bir komplikasyon omuz distosisidir. Omuz distosisi, vajinal doğum sırasında bebeğin omuzları doğum kanalına sıkıştığında meydana gelir. Omuz distosisi anne ve bebek için tehlikeli olabilir.

Omuz distosisi bebekte aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilir;

Klavikula (köprücük kemiği) kırıkları

Humerustaki (üst kol kemikleri) kırıklar

Brakial pleksus yaralanması (omurgayı omuzlara ve kollara bağlayan sinirler)

Omuz distosisi annede aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilir:

Aşırı kanama

Rahim yırtılması

Vajinal yaralanmalar

Bebek doğduktan sonra da aşağıdaki durumlara karşı risk altında olabilir;

Düşük kan şekeri seviyeleri

Çocukluk çağı obezitesi

Kalp hastalığı
Felç ve diyabet riskinde artışa yol açabilecek metabolik bazı sendromlar

Makrozomi Önlenebilir Mi?

Makrozomi nedenleri nelerdir? Makrozomi belirtileri nelerdir?

Makrozomi öngörülemez ve bebek doğana kadar teşhis edilemez. Bir bebeğin ağırlığı hamilelik sırasında doğru bir şekilde tahmin edilemediğinden, bebeğinizde fetal makrozomi olup olmayacağını tahmin etmek zordur.

Sağlıklı bir kilo, fetal makrozomiyi önleyebilir. Diyetinizi ve kilo alımınızı hamilelikten önce ve hamilelik sırasında kontrol altında tutmak, makrozomi riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve obezseniz, hamileliğe hazırlanmak için sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir diyetisyene başvurmanız doğru olacaktır.

Hamilelik sırasında fazla kilo almak normaldir. Almanızın problem olmayacağı kilo miktarı, hamilelik başlangıcındaki ​​kilonuza bağlıdır. Gebeliğiniz sırasında kilonuzu kontrol edin ve kilonuzda ciddi değişiklikler yaşarsanız doktorunuza başvurun. Doktorunuz, sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olmak için bir diyet ve egzersiz programı önerecektir.

Diyabetinizi kontrol etmek, fetal makrozomi riskini en aza indirir. Gestasyonel veya pregestasyonel şeker hastalığınız varsa, bebeğinizde iri bebek sendromu görülme riski artar.

Makrozomi Tedavisi

Bebeğinizde fetal makrozomi olması bekleniyorsa sezaryenle doğum yapmak en doğrusudur. Doktorunuz, ortaya çıkabilecek herhangi bir komplikasyonu engelleyebilmek için doğumunuzu dikkatle takip edeektir.

Diyabetiniz varsa, bebeğiniz 4 kilo veya daha fazlaysa, omuz distosisi olan bir bebek doğurma riski taşıyorsanız, doktorunuz sezaryen önerebilir. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak alınacak tedbirlerle makrozomi riskini azaltmak mümkündür.