Gebelikte Burun Kanaması

Gebelikte Burun Kanaması

11 Mayıs 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Gebelikte burun kanaması nedenleri nelerdir? Hamilelikte burun kanaması niçin sıklıkla görülür? Gebelikte burun kanaması nasıl önlenir?

Gebelikte burun kanaması çok endişe verici gibi görünse de aslında bu dönemde sık karşılaşılan bir durumdur. Gebelikte burun kanaması yaşayan bir anne adayının kanamayı önleme konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Gebelikte Burun Kanaması Neden Sık Görülür?

Hamileliğin ilk üç ayında kalbin daha çok kan pompalaması sonucunda vücudunuzda daha fazla kan dolaşmaya başlar. Bu durum, burun içerisindeki kılcal damarların potansiyel kan taşıma miktarını aştığı için zarar görmesine neden olur. Zarar gören ve fazlasıyla basınca maruz kalan burun içeresindeki kılcal damarların patlaması sonucu gebelikte burun kanamaları meydana gelir.

Gebelikte burun kanamalarının nedenlerinden bir diğeri de bu dönemdeki hormonel değişikliklerdir. Bu hormonel değişiklikler size burnunuz tıkalıymış hissi verebileceği gibi tıkalı olan burnunuza ve diş etlerinize şişmiş hissi de verebilir.

Gebelikte burun kanaması süresi birkaç saniye veya birkaç dakika gibi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı gebelerde tek burun deliğinden kan gelirken bazıların da ise iki burun deliğinde de kanama meydana gelebilir. Hamilelikte burun kanamaları, kanın hızlı veya yavaş akması gibi farklılık gösterebilir.

Bazı anne adayları gece uyurken burun kanaması yaşayabilirler. Bu durumda genellikle genizde yoğun bir akıntı hissi ile birlikte uyanır ve kalkar kalkmaz kanın burun deliklerinden dışarı aktığını görebilirler. Bu durumlarda çok fazla endişe etmeyerek bunun beklenen bir durum olduğunu düşünüp sakin kalmaya çalışmalıdırlar. Gebelikte burun kanaması çok sık ve yoğun olduğu durumlarda doktora danışmaktan çekinmemelidirler.  

Hamilelik Sırasında Burun Kanaması Endişe Edilmesi Gereken Bir Durum Mudur?

Gebelikte burun kanaması korkutucu görünebilir. Çok sık ve çok fazla olmadıkça endişe edilecek bir durum yoktur. Dolayısıyla bu durum bebek ve anne için zarar verici boyutta değildir.

Burun Kanamamı Nasıl Durdurabilirim?

Burun kanaması sırasında dik bir şekilde oturarak kan yutulmasının önüne geçebilmek adına kafa hafif öne eğilmelidir. Bu sırada eğer ağızda kan varsa tükürülmelidir. Burun deliklerinin üstüne işaret parmakları ile 5 ila 10 dakika baskı yapılmalıdır. Bu müdahaleniz kan damarlarındaki basıncı azaltarak kanın akışını yavaşlatmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca ağzınızda buzluktan alacağınız bir parça buz tutmanız, boyun arkası ve burun kemiğinizin üzerine buz torbası koymanız dolaşımı yavaşlatacağından kanın durmasına yardımcı olacaktır. Uygulamanın sürdüğü 10 dakikanın sonunda elinizi yavaşça burnunuzdan çektiğinizde kanama devam ediyorsa bir 10 dakika daha denemelisiniz. İkinci on dakikanın sonucunda aynı hızda bir kanama mevcutsa eğer en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Burun Kanamasını Nasıl Önleyebilirim?

  • Burnunuzu sümkürmek istediğinizde bunu sakince yapmalısınız. 
  • Şiddetli hapşırmalardan kaçınmalısınız.
  • Burnunuzu karıştırmamaya özen göstermelisiniz.
  • Havanın kuru olduğu soğuk zamanlarda burun kanama ihtimali daha yüksek olduğu için evde nem dengesini sağlayıcı elektronik cihazlardan kullana bilirsiniz.

Yakın zamanlarda bir burun kanaması yaşadıysanız eğer:

  • Sonrasındaki hapşırmalarda ağzınızın açık olmasına gayret göstermelisiniz.
  • Bu kanama sonrasında en az 12 saat boyunca eğilip kalkarak ani hareket etmekten kaçınmalısınız.
  • Burnunuzu herhangi bir yere çarpmama konusunda dikkatli olmalısınız.

Gebelikte Burun Kanaması Yaşarsam Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?

  • Herhangi bir şekilde başınızı çarpmanın neticesinde burun kanaması yaşadıysanız,
  • Yüksek tansiyon hastasıysanız,
  • Burun kanaması yaşayıp yukarıdaki kanamayı durdurma adımlarını uyguladığınız halde halen kanamanız varsa,
  • Kanama sırasında burnunuzu tıkadınız ve ağızdan nefes almakta zorlanıyorsanız,
  • Kanama çok sık ve şiddetli ise,
  • Çok kan yuttuğunuz için kustuysanız eğer,
  • Ateşiniz var veya havale riskinden şüphelendiyseniz eğer en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Gebelikte burun kanaması; anne adayı ile birlikte, eşi veya anneye yardımcı olacak kişiler tarafından gözlemlenip analiz edilmesi gereken bir durumdur.  Bu analiz, gebelikte yaşanan burun kanamasının genel mi yoksa özel bir durum mu olduğu konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır. 

Gebelikte burun kanaması hakkındaki merak edilenlere elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Sitemizden “Gebelik Dönemi” ile ilgili diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.