Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
14 Mayıs 2022Bebekleri neden hıçkırık tutar? Yenidoğan bebeklerde hıçkırık nedenleri nelerdir? Bebeğin hıçkırığı nasıl geçer? Bebeklerde hıçkırık nasıl durdurulur?
Bebeklerde hıçkırık endişeye sebep verecek bir durum değildir. Bazı bebekler hıçkırmaya anne karnında bile başlamış olabilir.
Bebekler Neden Hıçkırır?
Bebeklerde hıçkırık, solunum gelişimi için olduğu kadar beyin gelişimi için de önemlidir. Aynı zamanda bebekler de hıçkırık, ilk gelişen alışkanlıklardandır.
Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de hıçkırık kontrolsüzce gerçekleşir.
Hıçkırık, diyaframın açılıp kapanması sonucu ses tellerini etkilediği bir tür reflekstir. Bir şeyler yemek veya içmek esnasında ortaya çıkabileceği gibi stresli durumlarda da yine ortaya çıkabilir.
Bebeklerde hıçkırık çokçagözlemlenen bir durumdur. Ayrıca bebeğin gelişiminin normal olduğu ve sağlıklı olduğu konusunda da bizi bilgilendirir.
Bebeğiniz Hıçkırdığında Ne Yapmalısınız?
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Genellikle 5 ila 10 dakika arasında kendiliğinden geçecektir. Ayrıca bebekler hıçkırıklarından rahatsız olmadan bir şeyler yiyip içebilir hatta uyuyabilirler.
Bebeğinizin hıçkırması sizin için endişe verici bir hal aldıysa, hıçkırığın daha erken kontrol altına alınması veya tamamen kesilmesi için aşağıda bahsedeceğimiz birtakım ipuçlarını değerlendirebilirsiniz.
- Beslenme öncesinde bebeğinizin gazının olup olmadığını kontrol edin. Midesinde gaz birikmiş bebekler beslenme sırasında bu durumdan rahatsız olur ve hıçkırmaya başlarlar. Onları beslerken dik bir pozisyon vermek ve arada sırtlarına hafifçe vurmak rahatlamalarını sağlayabilir.
- Beslerken acele etmeyin. Bebeğinizin beslenme sırasında sürekli hıçkırması durumu, beslerken biraz aceleci davranmanızdan kaynaklanabilir.
- Bebeğinizi beslerken onun sakin olduğundan ve ağlamadığından emin olun. Bunun için açlıktan ağlamadan önce beslemeye başlamış olmanız gerekmektedir. Bebeğinizi ağlarken beslemeye çalışmak, süt veya mamaların doğru bir şekilde mideye ulaşmasını ve hazmedilmesini olumsuz yönde etkileyecektir.
- Bebeğinizi besledikten sonra dik bir şekilde tutun ve besinlerin sorunsuz bir şekilde midesine gittiğinden emin olun.
- Bebeğinizi eğer biberonla besliyorsanız, biberonun ucunda hava kalmadığından emin olun. Bebeklerin biberonlarından hava yutması hıçkırığa neden olabileceği gibi halihazırdaki hıçkırığı da şiddetlendirebilir.
- Biberonla beslenen bebekler için dikkat edilmesi gerek bir diğer hususta doğru biberon ucunun kullanılmasıdır. Gerektiğinden az veya fazla akıtan biberon uçları sorun oluşturacaktır. Bebeğiniz için uygun olan biberon ucundan aldığınızdan emin olmalısınız. Biberon ucundan gelen akış miktarı bebekten bebeğe ve yaşa göre farklılık göstereceğinden en azından birkaç ayda bir kontrol etmeniz doğru olacaktır.
- Bebeğinizi emzirirken, bebeğinizin doğru bir şekilde tüm meme ucunu ağzına alamadığını düşünüyorsanız eğer bunun için meme mandalı kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin hıçkırıkları çok uzun süredir devam ediyorsa ve bu hıçkırıklar bebeğinizi artık çok huysuz ediyorsa bir doktorla görüşmeniz sizin için uygun olacaktır.
Yazımı bitirirken sizi önemli bir konu hakkında uyarmadan geçemeyeceğim. İnternet üzerindeki bilgilere baktığımda, hıçkırığı kesmek adına yetişkinler için kullanılan bazı ürünlerin araştırma yapılmaksızın bebekler içinde de kullanılabileceği yanılgısının olduğunu fark ettim. Bu ürünlerin bebekler tarafından kullanılması durumunda bebeğinizin mide ve yemek borusunda ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini asla unutmayın ve muhakkak doktorunuza danışın.
Konuyu toparlayacak olursak; bebeklerde hıçkırık gayet normaldir. Hıçkırıkta beslenmenin hızlı veya yavaş olması, aynı zamanda beslenme sonrasındaki vücudun duruş şekli önemli bir rol oynamaktadır. Bebeğinize beslenme öncesinde ve sonrasında yeterli bir zaman verdiğinizden aceleye getirmediğinizden emin olmalısınız. Bebeğiniz hıçkırıklar neticesinde acı çekiyor gibi görünüyorsa ve hıçkırık çok uzun süredir devam ediyorsa ihmal etmeden doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Sitemizden bebek sağlığı ile ilgili diğer konuları okuyabilirsiniz…