
Bebek Rahme Yerleşirken Belirtileri
13 Mayıs 2022Bebeğin rahme yerleşme belirtileri nelerdir? Hamile olduğumu nasıl anlayabilirim? Gebelik belirtileri nelerdir? Bebeğin rahime yerleşmesi hissedilir mi? Spermin yumurtaya girmesi hissedilir mi? Adetten hemen sonra hamile kalınır mı? Döllenme ne zaman oluşur? Spermin rahime yerleşme belirtileri…
Hamile olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Bunu anlamanın en iyi yolu elbette gebelik testi yapmak. Fakat adet görmeden önce bile hamile olduğunuzdan şüphelenebilirsiniz. Hamileliğin ilk belirtilerini bildiğinizde, hamile olup olmadığınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Peki! Hamile olduğumu nasıl anlayabilirim? Bebek rahme yerleşirken belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir.
Hamilelik Belirtileri
Kaçırılan adet dönemi, gebe olduğunuzu gösterebilecek en bariz gebelik belirtileri arasında yer alır. Doğurganlık çağındaysanız ve düzenli olarak gördüğünüz adet döngüsü başlamadan üstünden bir hafta veya daha uzun süre geçtiyse, hamile olabilirsiniz. Öte yandan adet düzensizliği probleminiz varsa bu belirti yanıltıcı olabilir.

Hamilelik belirtilerinden bir diğeri, hassas ve şişmiş göğüslerdir. Gebeliğin ilk dönemlerinde yaşadığınız hormonal değişiklikler, göğüslerinizi hassaslaştırabilir ve ağrıya neden olabilir. Vücudunuz bu hormonal değişikliklere uyum sağlamaya başladıktan sonra, bu ağrı ve hassasiyetler birkaç hafta sonra azalacaktır.
Gebelik belirtileri arasında halk tarafından en yaygın olarak bilineni kusma ve mide bulantısıdır. Günün herhangi bir zamanında, görünür hiçbir sebep yokken yaşadığınız mide bulantısı ve kusma, gebe kaldıktan sonraki 1 ila 2 ay arasında ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı kadınlar mide bulantısını daha erken dönemlerde de yaşayabilir veya bazıları bu durumu hiç yaşamaz. Gebelik döneminde yaşanan mide bulantısı ve kusmanın nedeni net olarak bilinmemekle birlikte, hamilelik hormonlarının bir rolü olduğu düşünülmektedir.
Çok sık idrara çıkmak hamilelik belirtileri arasında yer alır. Gebelik döneminde kadınlar normalden çok daha sık idrara çıkarlar. Gebelik sırasında vücudunuzdaki kan miktarı artar. Bu durum, böbreklerinizin mesanenizde biriken fazla sıvıyı dışarı atmasına neden olur.
Tükenmişlik ve yorgunluk, gebeliğin erken belirtileri arasında da üst sıralarda yer alır. Hamileliğin erken döneminde progesteron hormonu seviyelerinde meydana gelen hızlı artış, yorgunluğa neden olabilir.
Öte yandan gebeliğin ilk üç ayında görülen uykulu hale neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor.
Gebeliğin Diğer Belirtileri
Gebeliğin ilk üç ayında yaşayabileceğiniz diğer gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir;
Hamileliğin ilk dönemlerinde vücudunuzdaki yoğun hormon salgılanması sizi alışılmadık derecede duygusal ve ağlamaklı yapabilir. Ruh halindeki ani değişimler, gebelik döneminde yaygın olarak görülür.
Yerleşme kanaması ve hafif lekelenme de hamileliğin belirgin belirtilerinden biridir. Bebek rahme yerleşirken döllenmiş yumurtanın rahmin iç tabakasına tutunmasının kanamaya neden olduğu sıklıkla görülen bir durumdur ve bu duruma “yerleşme kanaması” adı verilir.
Yerleşme kanaması adetten kaç gün sonra olur?
Yerleşme kanaması, hamile kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra yaşanır. Bebeğin rahme yerleşmesiyle meydana gelen bu kanama, tam da adet döneminin olmasını beklediğiniz günlerde gerçekleşir. Fakat bu hafif lekelenme her kadında görülmeyebilir.
Gebeliğin ilk dönemlerindeki hormonal değişiklikler, adet dönemindekine benzer şekilde şişkinlik hissine neden olabilir.
Bazı kadınların, gebeliğin ilk günlerinde hafif rahim krampları yaşadığı da olur.
Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler sindirim sisteminizin yavaşlamasına neden olur ve bu da kabızlığı tetikler.
Gebeliğin belirtilerinden biri de bazı kokulara karşı aşırı duyarlılık ve tat alma duyunuzdaki değişikliklerdir. Bu nedenle bazı besinleri tüketmekte, kokusuna tahammül etmekte zorlanabilirsiniz. Bu durumun nedenin de, vücuttaki hormonal değişiklikler olduğu düşünülmektedir.
Hormon seviyelerindeki ve kan üretimindeki artış, burnunuzdaki mukus zarlarının şişmesine, kurumasına ve kolayca kanamasına neden olabilir. Bu durum, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı yaşanmasının en büyük nedenidir.
Konuyla ilgili ayrıca, “Gebelikte Burun Kanaması” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Gerçekten Hamile Misiniz?

Bu belirti ve semptomların çoğu gebeliğe özgü değildir. Çünkü bu belirtilerden bazıları hastalandığınızda veya adetinizin başlamasına yakın yaşayabileceğiniz durumlardır. Bu nedenle hamile kaldığınızda bu belirtilerin çoğunu yaşamayabilirsiniz
Fakat yine de bir adet döneminiz kaçarsa ve yukarıda sıraladığımız belirtilerden birkaçını yaşarsanız, evde gebelik testi yapabilir veya bir kadın doğum doktoruna başvurabilirsiniz. Evde yaptığınız gebelik testi pozitif çıkarsa, mutlaka bir doktora danışınız. Çünkü hamile kaldığınızdan ne kadar erken emin olursanız, doğum öncesi beslenmenize ve sağlık durumunuza o kadar erken özen göstermeye başlayabilirsiniz.
Gebe kalmayı düşünüyorsanız veyahut hamile olduğunuzu yeni öğrendiyseniz, günlük olarak almanız gereken doğum öncesi vitaminleri alabilirsiniz. Prenatal vitaminler, bebeğinizin büyümesini ve gelişimini destekleyecek folik asit ve demir gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz