
Bebeklerde Göbek Fıtığı
15 Mayıs 2022Bebeklerde göbek fıtığı neden olur? Bebeklerde göbek fıtığı belirtileri nelerdir? Bebeklerde göbek fıtığı nasıl geçer?
Göbek Fıtığı Nedir?
Bebeklerde göbek fıtığı, bağırsağın bir bölümünün karın duvarının açık kısmı olan göbek deliğini arkadan itmesi sonucu meydana gelir. Göbek deliğinin arkasında bir yumru olarak büyür. Bebeklerde göbek fıtığı genellikle ağrısız olur ve 4-5 yaşına geldiğinde kendiliğinden iyileşir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Göbek halkası göbek deliğinin çevresinde yer alan bir kastır. Gebelik sırasında bebeğin göbek kordonu, bebeğe kan ve besin sağlamak için bu yolu kullanır. Genellikle göbek halkası doğumdan bir süre sonra kendiliğinden kapanır. Tamamıyla kapanmazsa bağırsakların yol bulup oradan dışarıya doğru baskı yapması muhtemeldir. Bu durum genellikle bebeklerin ağlamak veya öksürmek gibi kendilerini zorladıkları durumlarda meydana gelir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Ne Zaman Görülür?
Göbek fıtığı genellikle yenidoğan bebeklerde ve 6 aydan daha küçük olanlarda görülmektedir. Bebeklerde göbek fıtığı, her 5 bebeğin 1’inde görülmektedir. Nadir de olsa daha büyük olanlarda da göbek fıtığı meydana gelebilir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığı belirtilerinden en bariz olanı; göbek deliği altındaki şişliktir.
Bebeklerde göbek fıtığı, bebeğin kendini zorlayarak ayağa kalkmaya çalışması, ağlaması, kaka yapması veya öksürmesi gibi durumlarda büyüyüp;uyuyup sakinleştiği durumlarda ise küçülebilir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorların göbek deliğini el ve göz ile kontrol ederek şişkinlik olup olmamasına bakmakla teşhis koymaları mümkündür.
Doktorlar fıtık bölgesine nazikçe masaj yaparak fıtığın göbek deliği altına sıkışıp sıkışmadığını kontrol edebilir. Eğer fıtık yapmış olan bağırsaklar masaj sonrası gevşeyip geri çekilerek küçülüyorsa bu tür fıtıklara indirgenebilir fıtıklar denir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi
Yukarıda da dile getirdiğim gibi çoğu fıtık için endişelenecek bir durum yoktur ve çocuk 4-5 yaşına geldiğinde kendiliğinden geçecektir. Ancak bazı durumlar vardır ki cerrahi müdahale gerekebilir;
- Bebeklikte başlayan göbek fıtığı 4 veya 5 yaşına kadar geçmez ise,
- Fıtığa neden olan bağırsak bölümü göbek deliğinin alt tarafında tamamen sıkışmış durumda ise,
Cerrahi müdahale şu aşamaları içermektedir:
- Çocuğa ameliyat boyunca uyuması için anestezi uygulanır,
- Fıtık bölgesine yakın, uygun bir alanda ufak bir kesik oluşturulur,
- Fıtığa neden olan bağırsaklar nazikçe eski yerine yerleştirilir,
- Kastaki delik ve ameliyat için açılan kesik dikilerek kapatılır.
Bu işlemden sonra takriben 7 ila 10 gün içeresinde yara toparlamaya ve iyileşmeye başlayacaktır.
Cerrahi müdahalenin olmadığı durumlarda, ebeveynler de çocuklarının rahatlaması için onları sırt üstü yatırıp bölgeye masaj uygulayarak fıtığın küçülmesini sağlayabilirler. Ancak fıtığın tekrardan çıkmaması için bölgeye bant vs. gibi malzemelerle tampon yapıp yapıştırmak enfeksiyona sebep olma riski taşımakta olup kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Fıtık bölgesini sistematik olarak ara ara kontrol etmelisiniz. 5 yaşına geldiği halde hala fıtık varsa eğer doktora başvurmalısınız.
Aşağıdaki durumlarda ise hemen doktorunuzu aramalısınız:
- Fıtık büyür, şişer veya sertleşirse,
- Çocuğunuz uyuyup sakinleştiği halde fıtığı dışarı çıkıyor ve onu masajla geri itemediyseniz,
- Çocuğunuz çok huysuzlanıyor ve acı çekiyor ise,
- Çocuğunuz fıtığına dokunduğunuzda acı hissediyorsa,
- Fıtık üzerindeki cildin rengi kırmızı veya normalden daha koyu renkte görünüyorsa eğer hemen doktorunuzu aramayı ihmal etmemelisiniz.
Çocuk ve bebek sağlığı hakkındaki diğer yazılarımıza göz atmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.