Anne Sütünün Tazyikli Gelmesi

Anne Sütünün Tazyikli Gelmesi

29 Aralık 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Anne sütünün tazyikli gelmesi ve fazla olmasına tıp dilinde, hiperlaktasyon adı verilir. Hiperlaktasyon, İngilizcede anne sütü fazlalığı anlamına gelir. Anne sütünün tazyikli gelmesi, bilhassa yeni annelerde paniğe neden olabilir. Ancak genel anlamda hiperlaktasyon ciddi bir sorun değildir.

Anne Sütünün Tazyikli Gelmesinin Nedenleri

Bu durumun temelde birkaç nedeni vardır. Bunlar;
Bebeği yanlış emzirme pozisyonu
Kanda, süt üretimini uyarıcı hormon olan prolaktinin (hiperprolaktinemi) çok fazla bulunması
Doğuştan yatkınlık
Süt üretimini artıran ilaçların kullanılması

Hiperlaktasyon, emzirmenin ilk dönemlerinde meydana gelir. Emzirmeden sonra memede, belirgin şekilde yumuşa olmaz, meme doludur ve hiperlaktasyon sütün sızmasına neden olur. Göğüs ağrısı, şiddetli kan akışı ve ağrılı süt akıntıları yaygın olarak görülür.

Anne sütü fazlalığı emzirmeyi zorlaştırabilir. Emzirme sırasında süt akışı çok güçlü olabilir ve bebeğin boğulmasına ve öksürmesine neden olabilir. Hiperlaktasyon, bebeklerin çok fazla kilo almasına da neden olabilir. Bebekler, karbonhidrat açısından zengin olan ön sütü (emmeye başladıkları anda gelen ilk süt) çok fazla alıp yağ açısından zengin son sütü (sonradan gelen süt) yetersiz alırlarsa da çok az kilo alabilirler. Bebekler beslenmenin başlangıcında telaşlı olabilir, memeyi kavramakta güçlük çekebilir ve beslenmeye karşı ilgisiz davranabilir. Hatta gazlı da olabilirler.

Anne Sütünün Tazyikli Gelmesi (Hiperlaktasyon) Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Her emzirmede sadece bir memenizi bebeğinize verebilirsiniz. 2 saat içinde bebeğinizi tekrar emzirmeniz gerekirse yine aynı memenizle bebeğinizi emziriniz. Diğer göğsünüz sizi rahatsız edecek derecede doluysa, elinizle sağabilir veya pompa kullanarak fazla sütü alabilirsiniz. Her ihtimale karşı hiperlaktasyondan şüpheleniyorsanız, bir uzmanla görüşmenizde yarar olacaktır.

Bebeğinizi emzirirken geriye yaslanabilirsiniz. Bebeğinizle yan yana yatarak da onu emzirebilirsiniz. Böyle yaptığınızda fazla gelen süt, bebeğin ağzının kenarından akacaktır. Ayrıca bebeğinizin gazını sık sık almayı ve gerektiğinde memeden çekilmesine izin vermeyi de unutmayın.

Konuyla ilgili “Bebeklerde Gaz Masajı” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hiperlaktasyon, genellikle birkaç hafta içinde sona erer. Sorun devam ederse, bir uzmanla görüşebilirsiniz.  Doktor, tiroidinizin, fazla süte neden olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. Anne sütünün tazyikli gelmesi, başta da belirtmiş olduğumuz gibi çok ciddi bir durum değildir. Ancak her halükarda emzirirken bebeğinizin boğulma tehlikesi geçirmesinin önüne geçebilmek için yukarıdaki önerileri dikkate almanız faydalı olacaktır.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz