
Bebeklerde Gaz Masajı
16 Haziran 2022Bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter? Yenidoğanda gaz sancısı nedenleri nelerdir? Yenidoğan için gaz giderici damla kullanmak faydalı olur mu?
Gaz sıkışıklığı, büyük çocuklar için problem olarak görünmeyebilir. Yetişkinler için gaz problemlerini çözmeye yardımcı tıbbi ürünler olsa da bebekler için bu durum huzursuzluk ve ağrı anlamına gelmektedir.
Bebeklerde gaz; uykusuzluk, ağlama ve bir türlü teskin edilemeyen huzursuzluğa neden olmaktadır.
Bebeğinizin gaz sıkıntısını gidermek için çokça kullanılan bir yöntem de gaz masajıdır.
Ancak eğer bu konuda yeniyseniz; “Bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter?”, “Yenidoğanda gaz sancısı nedenleri nelerdir?”, “Yenidoğan için gaz giderici damla kullanmak faydalı olur mu?” gibi soruların cevaplarını merak ettiğinizin farkındayım.
Bebeğinize nasıl gaz masajı yapılır?
Aslında bu konuda ilk yapmanız gereken şey, evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri hakkında çocuk doktorunuzdan detaylı bilgi almaktır. Çünkü deneyimli doktorunuz, sizin hali hazırda bildiğin yöntemlerin artı ve eksi yönlerini açıklamakla birlikte henüz hiç aklınıza gelmeyen yeni yöntemleri de öğrenmenizi sağlamış olacaktır.
İdeal bir gaz masajı için bebeğinizin buna hazır ve mesajdan memnun olması önemlidir. Herhangi bir şekilde bebeğiniz, bu masajdan rahatsız olduğunu size hissettirirse masaja ara vermeniz veya kesmeniz önemlidir.
Bebeğinizin gaz masajına adapte olabilmesi için masajı günün belirli zamanlarında yapmak yani gün henüz başlarken veya yatmadan önce yapmak gibi rutin haline getirmek yardımcı olacaktır. Bu rutinlerin zamanını belirlemekte bebeğinizi gözlemlemeniz, masaj zamanını belirlemeniz açısından önemlidir.
Yapılan araştırmalar neticesinde, bebeklerin kusma riskini azaltmak amacıyla, onlara gaz masajı yapmadan önce en az 45 dakika beklemek gerektiği bilinmektedir. Masaj sırasında bebekle göz teması kurmak ve bebeğin hal dilini okumak önemlidir. Örneğin masaj sırasında bebeğinizin kol ve bacakları sertleşiyor, sizinle göz temasından kaçıyor ise masaja ara vermeniz gerektiğini anlamalısınız. Fakat göz temasında bulunuyor tebessüm ediyor ve hatta gevşiyorsa, bu durumda gerekirse bebeğinizi rahatlatmak adına masaj baskısını nazikçe arttırabilirsiniz.
Bebeğinize masaj yapmak için sessiz ve sıcak bir yer seçerek yumuşak bir havluya sırt üstü yatırın. Masaj yaparken onunla konuşun ve yaptığınız masajı ona anlatın. Masajı daha konforlu ve rahat hale getirmek için onun hassas cildini tahriş etmeyecek, bebekler için özel üretilmiş masaj yağı veya losyonlardan kullanabilirsiniz.
Gaz için bebek karın masajı
Gaz masajıyla karın bölgesini ovmak, sıkışan havayı hareket ettirmek amacıyla yapılmaktadır. Bu masajla amacımız, bağırsaklardaki gaz ve diğer besin artıklarını hareket ettirerek sindirimin ve boşaltımın kolaylaştırılmasıdır.
Gaz masajı yaparken hareket yönümüz soldan sağa doğru olmalıdır. Çünkü bağırsak, bebeğinizin karnının sağ alt kısmında başlar ve sol alt kısmında sona erer.
Yumuşak bir havluya sırt üstü yatırdığınız bebeğinizin karnının üstünde bir saat olduğunu hayal edin. Parmaklarını birleştirin, elinizi nazikçe saat 8’ in üzerine koyun ve yarım ay çizerek saat 4’ e doğru kaydırın. Şimdi tek yapmanız gereken nazik olmak ve bebeğinizin hareketlerini, bu masajınızdan memnun olup olmadığını takip etmek.
Gaz için bebek ayak masajı

Ayak masajının gaz ve hazımsızlık sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Ancak her ihtimale karşı masaj yapmadan önce doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz. Doktorunuz size gaz için ayak masajı yapabileceğiniz konusunda dönüş yaptıysa eğer bebeğinizin ayak tabanının üst orta kısmını nazikçe okşamak hassasiyetinde ovmanız onu biraz da olsa rahatlatacaktır.
Kolik için bebek masajı
Kolik muhtelif nedenlerden ötürü meydana gelebilir. Gaz sadece bu nedenlerden biridir. Gazı azaltmak veya gaz çıkarımını rutin hale getirmek her zaman için kolik semptomlarını azaltmaz.
Kolik semptomlarını geçirme garantisi vermese de gaz masajı, bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Gazı yönetmek için diğer ipuçları
Bebeğiniz için yapmış olduğunuz gaz masajları fayda etmiyor ise bu gaz masajlarına destek vermek amacıyla uygulayabileceğiniz birkaç yöntemden bahsedelim;
- Zemine yumuşak bir havlu serin ve bebeğinizi sırt üstü yatırarak ayaklarını tutup havada bisiklet sürdürün.
Bu hareket bağırsak ve midede sıkışan gazın hareket etmesini sağlayarak bebeğinizin boşaltım sistemini harekete geçirecektir.
- Bebeğinizin ayaklarını nazikçe kalçasına doğru bastırın.
Bu hareket bağırsaktaki gazın salımına katkı sağlayacaktır.
Yenidoğanda gaz sancısı nedenlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;
- Beslerken bebeğin acele etmesi ve meme ucunu tam kavrayamaması hava yutmasına neden olur.
- Biberonla beslenen bebeğin, beslenme sırasında biberon ucunun sütü hızlı veya çok yavaş vermesi neticesinde hava yutmasına sebep olması.
- Doğru biberon ucu markasına veya modeline karar vermelisiniz ve bunu yaparken bebeğinizin yaşına göre tercih yapmalısınız. Bebeğiniz için küçük veya büyük gelen biberon ucu hava yutmasına neden olur.
Yenidoğan için gaz giderici damla kullanmak faydalı olur mu?

Bazı ebeveynler reçetesiz satılan gaz giderici damlaları kullanmayı tercih etmektedirler. Bizim tavsiyemiz kullanmadan önce mutlaka çocuk doktorunuzun da onayını almanızdır.
Gaz problemi yaşayan bebeğimi ne zaman doktora götürmeliyim?
Bebeklerde gaz sancısı hem bebek için hem de ebeveynler için rahatsız edici ve yorucudur.
Bebeğinizi huzursuz ve sancı içinde görmek biliyoruz ki siz ebeveynler için tarif edilemeyecek zorluktadır. Bundan daha zor olanı ise elbette bu sıkıntıyı giderebilmek için yukarıda tarif ettiklerimizden başka elinizden bir şey gelmemesidir.
Gerekli gaz masajları ile sindirim sisteminde gazın hareket etmesini yardımcı olarak bebeğinizin rahatlamasını sağlaya bilirsiniz. Ancak bebeğinizin geğirmeleri aşırı tükürükle çıkıyor veya fışkıran kusmuklar buna eşlik ediyorsa çocuk doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca bebeğiniz beslenme sırasında zorlanıyor ve sonrasında ağrı çekiyorsa yine en kısa zamanda çocuk doktorundan randevu almayı unutmamalısınız. Sitemizden bebek sağlığı hakkındaki diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.
[…] ilgili “Bebeklerde Gaz Masajı” başlıklı yazımızı da […]