Aile İçi İletişim Neden Önemlidir?
1 Mayıs 2022Aile içi iletişim neden önemlidir? Ailede anlaşmazlıklar nasıl çözülür? Aile içi iletişimin altın kuralları nelerdir? Aile bağları nasıl güçlendirilir?
Kimi zaman aile içinde yaşanan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak yerine görmezden gelmek daha kolay gelebilir. Fakat bu durum aile içi iletişime yarardan çok zarar verir. Sorunlardan kaçmak sorunları ortadan kaldırmaz. Tam aksine gelecekte yaşanacak muhtemel anlaşmazlıkların temelini oluşturur. Aile içi iletişim konusunda yaşanan olumsuzlukları halının altına süpürmek o an için kolay görünse de bu, uzun vadede doğru bir yaklaşım olmaz.
Aile İçi İletişim Neden Önemlidir?
Birbirinizi Anlamaya Çalışın
Aile içinde sağlıklı bir iletişim kurulması birbirinizle olan paylaşımlarınızın artmasını sağlayacaktır. Birbirinizin sözlerini ve davranışlarını daha iyi anlayacak, her zaman her konuda aynı fikirde olmasanız bile ailenin diğer üyelerinin ne hissettiğini hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.
Sorunları Birlikte Çözün
Aile üyeleri arasında yaşanan sorunların birçoğu iletişimsizlikten kaynaklanmaktadır. Yaşadığınız sorunlar hakkında konuşurken empati duygusuyla hareket etmeniz, sorunların daha kolay çözülmesini sağlayacaktır.
Dedikoduya Son Verin
Birbirinizin arkasından konuşmak veya söylenmek yerine düşüncelerinizi açıkça konuşun. Söylenenlerin veya davranışların sebeplerini sorun. Böyle yaparak yanlış anlaşılmaların önüne geçebilirsiniz.
Birbirinize Destek Olun
Aile içinde herkesin iyi ve kötü zamanları olacaktır. Her şey her zaman tek düze ve yolunda gitmez. Aile içi iletişim sağlıklı olduğunda, herkes birbirinin neye ihtiyaç duyduğunu bilir. Bu da aile içi dayanışmayı güçlendirir. Herhangi bir yardımı dokunamasa bile aileden birinin sizi dinlemesi, manevi anlamda büyük bir destek anlamına gelir.
Fikir Alışverişinde Bulunun
Aile üyeleri, kişisel sorunlarıyla nasıl başa çıkacakları hakkında genellikle anlaşamazlar. Aile içindeki rekabet durumu kimi zaman bir başkasının fikrini kabul etmek konusunda inatlaşmaya neden olsa da, farklı bir bakış açısı kişisel sorunlarınıza çözüm olabilir.
Karşınızdaki fikrinizi makul bulmuyorsa, düşüncelerinizi söyleyip geri çekilmeniz doğru olacaktır. Söylediklerinizi dikkate alıp almayacağını, karşınızdaki aile bireyinin tercihine bırakın.
Sağlıklı Bir Aile İçi İletişim İçin; Aile Bağlarını Güçlendirin
Birçok ailede eşler, bireysel davrandığı, bireysel yaşamaya devam ettiği için kısa süre içinde çiftler boşanıyorlar. Aile olamayıp bireysel hareket ettikleri için sevgiyi besleyemiyorlar ve aile bağları zayıf kalıyor. Ortaya çıkan en küçük sorun karşısındaysa ayrılmaya karar veriyorlar.
Oysa yapılması gereken şey, aile içi iletişimi güçlendirecek adımlar atmaktır. Gerek bireysel gerekse ailevi sorunlar karşısında ailenizin en güvenilir liman olması, bir arada kalmanızı sağlayacaktır. Bunun için aile üyeleri bireysel düşünüp hareket etmemelidir.
Bugün aile bireylerinin birbirlerinin hayatlarından haberdar olmaması, haberdar olanların da birbirleriyle ilgili bilgileri sosyal medya üzerinden alması maalesef çok üzücüdür. Herkesin telefonuna gömüldüğü, aile üyelerinin televizyonlarını bile ayırdığı bir çağda yaşıyoruz. Geniş aile kavramı yok oldu, çekirdek aileyi ayakta tutmakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle aile müessesini korumak için aile içinde beraber kaliteli zaman geçirmeye büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Geniş bir alanda tek başına kalmış bir ağacın hafif bir rüzgar karşısında bile devrilmesi muhtemeldir. Ama ormandaki ağaçlar güçlü rüzgarlara bile dayanabilirler.
Anlaşmazlıklarda Aile İçi İletişimin Önemi
Her şey yolunda giderken aile bireylerinin iletişim kurması kolaydır. Fakat anlaşmazlıkların baş gösterdiği durumlarda karşı tarafa anlatmak istediklerinizi iletebilmeniz kolay değildir. Böyle durumlarda birbirinize sırt dönmeniz yanlıştır. Uzun yıllar devam edebilecek güçlü bir aile için, empati becerilerini güçlendirmek önemlidir. Birçok ailenin bazı dönemlerde anlaşmazlıklar yaşaması olağandır ve bu sadece çatışmayı yaşayan kişileri değil, bütün aile üyelerini etkiler. Önemli olan karşılıklı sevgiyi ve hoşgörüyü yitirmemektir. Özellikle de saygının korunması, ailenin uzun ömürlü olmasına büyük bir katkı sağlar.
Aile içinde zaman zaman sorunların yaşanması büyütülecek bir konu değildir. Anlaşmazlıklar insanın olduğu her yerde çıkar, çıkacaktır. Aile içi iletişim sağlıklı bir zemin üzerine kurulduğunda, aile bireyleri, sabır, sevgi, empati, hoşgörü, saygı gibi duyguları birbirlerine göstermekte bonkör davrandığında, yaşanan sorunların zararsızca atlatılması çok daha kolaydır.
Aile Danışmanı, Pedagog Ercüment Eşsiz
[…] ilgili ayrıca, “Aile İçi İletişim Neden Önemlidir” başlıklı yazımızı […]