Bebeklerde Ağız Kokusu

Bebeklerde Ağız Kokusu

30 Nisan 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Bebeklerde ağız kokusu nedenleri nelerdir? Bebeklerin ağzının kokması nasıl engellenir? Çocuklar diş fırçalamaya ne zaman başlamalı?

Eğer büyümeye başlayan bebeğinizin nefesinin koktuğunu fark etmeye başladıysanız, bu durum sizin yardımınıza ihtiyacı olduğunu gösteriyor olabilir.

Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlıklarını ve ağız hijyenini erkenden öğretmek ağız kokusunu önleyebilir. Dişleri fırçalama konusundaki eksiklik, bebeklerde ağız kokusu nedenlerinden sadece biridir. Bebeklerde ağız kokusu sorununu giderebilmek için, ağız kokusuna neyin neden olduğunu bilmek önemlidir.

Yeni Yürümeye Başlayan Bebeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

  • Hijyen

Ağız kokusu aynı zamanda halitozis olarak da bilinir. Bebeklerde ağız kokusu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yeni büyümeye başlayan çocuğunuzun kötü kokan nefesinin birçok nedeni olabilir. İlk olarak çocuğunuzun fırçalama alışkanlıklarını gözden geçirmeniz gerekecektir. Yeni büyümeye başlayan çocuğunuzun dişlerini günde iki kez fırçalaması önemlidir. Diş eti ve diş sağlına dikkat edilmemesi sonucunda oluşan plak birikmesi ağız kokusuna neden olabilir.

  • Beslenme

Bazı yiyecekler ağız kokusuna neden olur. Soğan ve sarımsak bunların başında gelir. Bu sorunda, şekerli yiyecek ve içeceklerin de payı vardır. Bu gıdalar, onlarda bulunan asit ve glikoz nedeniyle dişlere zarar verir. Dişler şeker ve asitten çürümeye başladığında, büyümeye başlayan çocuğunuzda ağız kokusu oluşabilir.

  • Kserostomi (Ağız Kuruluğu)

 Ağız kuruluğu, küçük yaşlardaki çocukların nefesinin kötü kokmasına neden olabilir. Ağızlarındaki bakterileri yıkayacak tükürük olmadığı için ağız kokusu oluşur. Çocuğunuzun, genellikle ağızdan nefes alması ağız kuruluğuna neden olur.

Bunların dışında; kulak, burun ve boğaz sağlığı büyümeye başlayan çocuğunuzun nefesini etkileyebilir. Sinüs enfeksiyonları, bademcik iltihabı ve bazı mevsimsel alerjiler de ağız kokusuna neden olabilir. Yeni büyümeye başlayan çocuğunuzun ağız kokusundan endişe ediyorsanız, çocuğunuzun doktoruna veya dişçisine danışmalısınız.

Çocuklar/Bebekler Dişlerini Fırçalamaya Ne Zaman Başlamalı?

Çocuklar diş fırçalamaya ne zaman başlamalı?

İyi bir ağız hijyeni alışkanlığı, bebeğiniz ilk doğduğunda başlar. İşe, diş etlerini ovma hissine alıştırmakla başlayabilirsiniz. Bu bir bez veya silikon fırça ile olabilir. Dişlerini temiz tutmak için diş etlerini ovmalısınız. Diş çıkarmaya başladıklarında da buna devam etmelisiniz. Düzenli fırçalama alışkanlığı ne kadar erken oluşursa, diş ve diş etlerini koruma durumu da yine erken dönemde başlamış olacaktır.

Yeni büyümeye başlayan çocuğunuzun dişleri çıkmaya başladığında, ona bir bebek diş fırçasını nasıl kullanması gerektiğini öğreterek dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca az miktarda diş macunu kullanmayı da bu dönemde öğretmeniz faydalı olacaktır. Flüorür kullanımının ne zaman güvenli olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız. Öte yandan, bebeğinizin dişleri birbirine değmeye başlar başlamaz diş ipi kullanmaya da başlayabilirsiniz.

Çocuk sağlığı ile ilgili diğer yazılarımızı sitemizden okuyabilirsiniz.