Yeni Doğan Bebeğe Emzik Verilir Mi?

Yeni Doğan Bebeğe Emzik Verilir Mi?

16 Şubat 2023 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebeklerin hemen hepsinin güçlü bir emme refleksi vardır. Hatta bazı bebekler doğmadan önce başparmaklarını, hatta diğer parmaklarını bile emerler. Beslenmeye yardımcı olmanın ötesinde, emmenin çoğu zaman yatıştırıcı bir etkisi vardır. Yine de emziklerin bebekler için gerçekten uygun olup olmadığı konusunda endişeli olabilirsiniz. O zaman, yeni doğan bebeğe emzik verilir mi, bebeğe emzik ne zaman verilir, emzik kullanımının yararlarını ve risklerini, güvenlik ipuçlarını ve bebeğinizi emzikten ayırma adımlarını basit bir biçimde anlatalım.

Yeni Doğan Bebeğe Emzik Verilir Mi?

Anne-babalar zaman zaman “yeni doğan bebeğe emzik verilir mi” diye merak edebilir. Sütü çok az gelen veya hiç gelmeyen anneler, bebeğine ilk aylardan itibaren emzik verebilir. Elbette emzik, bebeğin ağzının büyüklüğüne göre satın alınmalıdır. Satın alacağınız emziğin üstünde yazan ay aralığına dikkat edilmelidir.

Bebeklerin Emzik Kullanmasının Avantajları

Bazı bebekler için emzikler, besleme seansları arasındaki memnuniyetin anahtarı gibidir. Bebeklerin emzik kullanması şu avantajları beraberinde getirir;

Emzik, huysuz bir bebeği sakinleştirebilir. Çünkü birçok bebek en çok bir şey emerken mutlu olur.

Emzik, bebeklerin dikkatini geçici olarak dağıtmaya yardımcı olur. Aşılar, kan testleri veya diğer işlemler sırasında ve sonrasında emzik kullanmak işe yarayabilir.

Emzikler, bebeklerin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik kullanmayı deneyebilirsiniz.

Uçağa binildiğinde oluşan hava basıncı hem yetişkinlerde, hem de bebeklerde rahatsızlığa neden olabilir. Bebekler, hava basıncı değişikliklerinin neden olduğu kulak ağrısını gidermek için yutkunarak veya esneyerek kulaklarını kasıtlı olarak “çıtlatamaz”. Bu durumdan kurtulmak için uçarken bebeğinize emzik verebilirsiniz.

Bir emzik, ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uyku vaktinde ve yatmadan önce emzik emmenin, ani bebek ölümü sendromu riskini azalttığı bilinmektedir.

Emziklerden kurtulmak çok daha kolaydır. Emzik kullanmayı bırakma zamanı geldiğinde onları atabilirsiniz. Çocuğunuz başparmağını veya parmaklarını emmeyi tercih ederse, bu alışkanlığı kırmak daha zor olabilir.

Bebeklerin Emzik Kullanmasının Dezavantajları

Öte yandan emzik bebeklerin emzik kullanmasının bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar şunlardır;

Bebeğiniz emziğe bağımlı hale gelebilir. Bebeğiniz uyumak için emzik kullanıyorsa, emzik bebeğinizin ağzından düştüğünde gece yarısı ağlama krizleriyle karşılaşabilirsiniz.

Emzik kullanımı orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir.

Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. Hayatın ilk birkaç yılında normal emzik kullanımı genellikle uzun süreli diş problemlerine neden olmaz. Bununla birlikte, uzun süreli emzik kullanımı, bir çocuğun dişlerinin yanlış hizalanmasına neden olabilir.

Emzik kullanımı emzirme alışkanlığına, dolayısıyla bebeğin beslenmesine zarar verebilir.  Anne sütünün bebekler için önemini biliyoruz. Emziriyorsanız, bebeğiniz 3 ila 4 haftalık olana ve siz emzirme rutinine alışana kadar emzik vermek için bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, sağlıklı ve zamanında doğmuş bebeklerde sınırsız emzik kullanımına ilişkin bir inceleme, emzirmenin devamı üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı sonucunu ortaya koymuştur.

Bebeklerde Emzik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinize emzik vermek isterseniz, şu ipuçlarını aklınızda bulundurmanızda yarar olacaktır;

Bebeğinizi avutmak için ilk olarak emzik kullanmayın. Bazen pozisyonunu değiştirmek veya sallamak, ağlayan bir bebeği sakinleştirebilir. Emziği bebeğinize yalnızca beslenmelerden sonra veya beslenmeler arasında verin.

Tek parça ve bulaşık makinesinde yıkanabilen bir emzik seçin. İki parçadan oluşan emzikler kırılırsa boğulma tehlikesi oluşturur.

Bebeğiniz emziğe ilgi duymuyorsa onu zorlamayın.

Emziği temiz tutun. Bebeğiniz 6 aylık olana ve bağışıklık sistemi gelişene kadar emzikleri sık sık sıcak suda veya bulaşık makinesiyle yıkayın. 6 aylıktan sonra emzikleri sabun ve suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Emziği kendi ağzınızda “durulama” isteğine karşı koyun. Bu şekilde bebeğinize daha fazla mikrop bulaştırırsınız.

Emziğe şeker, pudra şekeri, bal vb. tatlı maddeler koymayın.

Emzikleri sık sık değiştirin ve bebeğinizin yaşına uygun emziği kullanın. Emzikteki bozulma ve dezenformasyon belirtilerine dikkat edin. Emziği asla bebeğinizin boynuna dolanacak kadar uzun bir ipe veya kayışa bağlamayın.

Bebeğe Emziği Bıraktırmak

Bebeğiniz büyüdükçe emzik kullanımının riskleri yararlarından fazla olacaktır. Çocukların çoğu 2 ila 4 yaşları arasında emzik kullanmayı kendi başlarına bırakırken, bir kısmının bu alışkanlığı kırmak için yardıma ihtiyacı vardır. Çocuğunuz emzik kullanmamayı seçtiğinde onu övün. Çocuğunuz emziği bırakmakta güçlük çekiyorsa, çocuğunuzun doktorundan veya diş hekiminden yardım isteyebilirsiniz.

Konuyla ilgili ayrıca, “Bebekte Meme Reddi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz