Bebekte Meme Reddi
9 Aralık 2022Bebekte meme reddi ve meme ısırma genellikle geçicidir ve bebekler kendiliğinden bu davranıştan vazgeçerler. Ancak bu problemi gidermek için ilk aşamada emzirme pozisyonunuzu değiştirebilir ve bebeğinizi daha rahat hissedeceği bir ortamda emzirebilirsiniz.
Bebekte Meme Reddi Nedenleri Nelerdir?
Bebeğiniz üşütmüş olabilir. Burnunun tıkalı olması, ağzındaki yara, kulağındaki ağrı, bebeğinizin beslenmesini zorlaştırabilir.
Acısı veya ağrısı olan bir bebekte meme reddi görülmesi olağandır.
Bağlanma problemi yaşayan bebeklerde de meme reddi sıklıkla görülür.
Emzirilen bebeğin dikkatinin dağılması, meme reddi nedenlerinden biridir. Bu durum genellikle büyük bebeklerde yaşanır.
İlaç kullanmanız, normalde yediğinizin dışında bir şeyler yemeniz veya vücudunuzda gelişen hormonal değişiklikler, sütünüzün tadının değiştirebilir. Böyle bir durumda bebekte meme reddi ile karşılaşabilirsiniz.
Memeden sütün normalden hızlı veya yavaş akması, yine meme reddi sebeplerinden biridir.
Bebeğiniz sağ veya sol memeyi daha fazla istiyor olabilir. Böyle bir durumda diğer memeyi reddedebilir.
Karnı aç olmayan bebekte meme reddi görülmesi de olağandır.
Beslenme düzeni değişen bebeklerde de meme reddi görülebilir.
Sıralamış olduğumuz bu nedenlerin ortadan kalkmasıyla birlikte bebeğinizde meme reddi de sona erecektir. Emzirme rutininizde yapacağınız ufak tefek değişikliklerle de meme reddi probleminden kurtulabilirsiniz.
Meme Reddi Durumunda Neler Yapılabilir?
Bebeğinizle İletişim Kurun
Rahatlayın ve olabildiğince sabırlı olun. Bebeğiniz yemek istemediği halde onu beslemeye çalışmak işleri daha da kötüleştirebilir. Bebeğinizle ten tene temas kurmayı deneyin. Bu, bebeğinizin beslenme içgüdülerini tetikleyebilir. Yavaşça şarkı söyleyin ve bebeğinizle birlikte yürüyün.
Emzirme Pozisyonunuzu Değiştirin
Emzirme pozisyonunuzu değiştirin veya bir miktar sütü elle bebeğinizin ağzına sağın. Bu, bebeğinizin emme dürtüsünü destekleyebilir.
Emzirirken Zamanlamaya Dikkat Edin
Bebeğiniz banyodan sonra gevşeyecektir. Bu nedenle bebeğinizi banyodan hemen sonra emzirebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi uykusu geldiğinde veya uyandıktan hemen sonra da emzirmeyi deneyebilirsiniz. Yani sakinken emzirmeniz bebeğinizde yaşadığınız meme reddi sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Emzirdiğiniz Ortamı Hazırlayın
Sessiz bir yerde emzirmeyi deneyin. Bebeğinizi rahatlatıcı bir fon müziği eşliğinde veya sallanan bir sandalyede emzirmeniz, meme reddi probleminin çözümü olabilir.
Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yediğiniz besinlerin ve aldığınız ilaçların sütünüzün kalitesini etkileyebileceğini unutmayın.
Kronikleşen bebekte meme reddi problemi için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Bebeğin Memeyi Isırmasının Nedenleri
Bebekler büyüdükçe daha oyuncu olurlar ve dişleri çıkar. Bebeklerin emerken ısırmaları fiziksel olarak neredeyse imkansızdır ancak emmeleri bittiğinde meme ucunuzu ısırmayı eğlenceli bulabilirler. Özellikle de onlara yeterince ilgi göstermediğinizi düşünürlerse!
Bazı bebekler, beslenmeye başlamak için sabırsızlandıkları ve sizin emzirmeye başlamanız biraz yavaş olduğu için ısırabilir.
Tıpkı meme reddi gibi memeyi ısırma da geçicidir.
Bebeğin Memeyi Isırmasını Engellemek
Bazen bebekler ısırmadan hemen önce biraz arsız görünür. Bunu fark etmeniz durumunda, serçe parmağınızı ağızının köşesine, diş etlerinin arasına sokarak emmesini dikkatlice kesebilirsiniz. Yani ısırmaya fırsat bulamadan nazikçe emzirmeyi kesin.
Bebeğiniz ısırırsa, sakin ve kararlı bir şekilde ‘hayır’ deyin ve bebeğinizi göğsünüzden çekin. Tepkide aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Bazı bebekler aşırı tepkiden korkabilir. Elbette ciddiyetinizi de gösterin çünkü bazı bebekler onunla oyun oynadığınızı düşünebilir.
Emzirmeye başlamadan önce bebeğinize diş çıkarma halkası veya çiğneyebileceği zararsız bir şey verebilirsiniz.
Isırık meme ucunuza zarar verse bile genellikle hızlı iyileşir. İyileşmeyi hızlandırmak için bebeğinizin ısırdığı bölgeye sütünüzden sürebilirsiniz. Her ihtimale karşı enfeksiyon belirtilerine karşı dikkatli olun. Herhangi bir problem durumunda doktora başvurun.
Ayrıca bebekte meme reddi ve ısırma problemleri için uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz.
Konuyla ilgili, “Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz
[…] ilgili ayrıca, “Bebekte Meme Reddi” başlıklı yazımızı da […]
[…] ilgili ayrıca, “Bebekte Meme Reddi” başlıklı yazımızı da […]
[…] ilgili ayrıca, “Bebekte Meme Reddi” başlıklı yazımızı da […]