Gebelikte Karın Sertleşmesi

Gebelikte Karın Sertleşmesi

1 Ocak 2023 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Gebelikte karın sertleşmesi ve kendinizi ağırlaşmış hissediyorsanız, bunun nedeni genellikle rahminizin büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için genişlemesidir. Rahminiz büyüdükçe karın duvarınıza doğru genişler ve bu, karnınızı davul gibi sert ve gergin hissetmenize neden olur. Hamileliğin sonlarına doğru, Braxton Hicks kasılmaları (gebeliğin son aylarında meydana gelen, doğuma hazırlık niteliğindeki düzensiz kasılmalar) tekrarlayan kasılma hissine neden olabilir. Vücudunuz doğuma hazırlanırken bunlar normaldir ancak şiddetli ağrınız, kanamanız veya 30 ila 60 dakika sonra geçmeyen ağrınız varsa doktorunuzu veya ebenizi arayın.

Hamilelik sırasında karnınızın büyüyeceğini bilirsiniz. Ancak bilmediğiniz şey, karnınız genişledikçe nasıl hissedeceğiniz ve bu hissin gün geçtikçe nasıl bir gelişim göstereceğidir. Çünkü hiç kimse size bu duyguyu tarif edemez. Yaşayarak öğrenmeniz gerekir.  Hamileliğinizin evresine, vücut tipinize ve hatta günün saatine bağlı olarak, karnınızı bazen yumuşak, bazen gergin ve sert hissedilebilirsiniz.

Gerçek şu ki, gebelik süreciyle ilgili kesin bir normal yok. Söylenen hemen her şey genel geçer bilgilerden ibaret. Çünkü her hamilelik, tıpkı bebeğin gelişim dönemlerinde olduğu gibi kendine özgüdür.

Bazı kadınlar hamile görüntüsünü fazlasıyla verirken bazı kadınlarsa, göbeği çok fazla çıkmadığı için hamileymiş gibi görünmez. Karnınızın nasıl göründüğü, hormonlarınız, hamilelik öncesi kilonuz, boyunuz, vücut şekliniz, kas yapınız ve bunun ilk bebeğiniz olup olmadığı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Hamilelikte karnınızı gergin ve ağır hissediyorsanız, muhtemelen bu durum tamamen normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur. Gebeliğin sonlarında, vücudunuz doğum için pratik yaparken, Braxton Hicks kasılmaları sırasında da midenizin kasıldığını hissedebilirsiniz. Bunlar, kısa süreli basınç veya kramp hisleri gibi normaldir. Ancak normalin dışında hissettiğiniz her durum için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Gebeliğin İlk 3 Ayında Nasıl Görünür ve Nasıl Hissedersiniz?

İlk üç aylık dönemin çoğunda göbeğinizde fazla bir fark hissetmeyebilirsiniz. Muhtemelen yumuşak olacak ve biraz daha büyük görünecektir. Regl döneminde veya fazla yemek yedikten sonra hissettiğiniz şişkinliğe benzer bir durum olacaktır.

Çünkü bebeğiniz hala çok küçük. İlk üç aylık dönemin sonunda, yaklaşık 15 gram ağırlığında ve 5 cm uzunluğunda.

Rahminiz hala pelvisinizin içinde ve güçlü kemikler tarafından korunuyor. Hamileliğin erken döneminde, karnınızı büyük, sert ve gergin hissetmeniz, genellikle sindirim değişikliklerinden kaynaklanır. Rahminiz pelvisinizde daha fazla yer kapladığından bağırsaklarınızı yukarı doğru iter. Ayrıca, hormonal değişiklikler sindiriminizi yavaşlatarak gazlanmanıza ve kabızlığa yol açar.

Haftalar geçtikçe hamileliğinizi daha çok hissedeceksiniz ve hamile görünümü kazanacaksınız. Bu üç aylık dönemin sonunda veya ikinci üç aylık dönemin başlarında, karnınız şişmeye başlar.

Gebelikte Karın Sertleşmesi

Bu, kişiden kişiye değişir ancak genellikle ikinci veya üçüncü trimester sırasında yaşanır. Rahminiz büyüdükçe, sonunda karın duvarınıza doğru genişler ve karnınızın sertleşmesini sağlar. Rahminizin etrafındaki kaslar ve bağlar da esner ve bu da hafif kramplara neden olabilir.

Yaklaşık 20 haftalık hamileyken rahminiz göbek deliğinizdedir. Kadın doğum uzmanınız veya ebeniz her randevunuzda rahminizin büyümesini ölçecek, bebeğinizi ve vücudunuzu değerlendirecektir.

Bazı kadınlar hiçbir zaman gebelikte karın sertleşmesi sorununu yaşamaz. Mesela, uzun boylu kadınların karınlarında büyüyen rahimleri için daha fazla dikey alan vardır. Bu nedenle gebelikte karın sertleşmesi durumunu genellikle yaşamazlar veya gebeliğin son dönemlerinde yaşarlar.

Gebelikte karın sertleşmesi, hamilelik döneminde sıklıkla görülen gazdan da kaynaklanabilir. Yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçiş hızını yavaşlatan hormon değişiklikleri nedeniyle gazlı olursunuz. Bu daha yavaş tempo nedeniyle, yiyeceğiniz bağırsaklarınızda daha fazla zaman geçirir ve orada yaşayan bakterilere gaz üretmeleri için daha fazla zaman tanır.

Hamilelik döneminde yapacağınız bazı egzersizler, gaz probleminden kurtulmanızı kolaylaştırabilir. Lif açısından zengin yiyecekler yemeniz de, gaz sorununa yardımcı olabilir. Elma yerine elma püresini ve çiğ salata yerine pişmiş ıspanak yemeyi deneyebilirsiniz. Gazlı içecekler, bazı kadınlarda çok daha fazla gaza neden olabilir.

Hamilelikte Karnın Çok Şiş ve Gergin Olması

Hamilelik sırasında karnın sertleşmesi, özellikle hamileliğin sonlarına doğru normaldir. Üçüncü üç aylık dönemin sonlarında, karnınızı bir karpuz kadar sıkı ve ağır hissedilebilirsiniz.

Karnınız genişledikçe cildiniz gerginleşmeye başlayacak ve karnınızda (ayrıca göğüsleriniz ve arkanız gibi diğer yerlerde) yeni çatlaklar görebilirsiniz. Cildiniz hızlı büyüme ve esneme nedeniyle kaşınabilir ve iyi bir nemlendirici veya çatlak kremi kullanmanı gerekebilir. 

Ağırlık ve gerginlik, bebeğinizin büyümesinin ve rahminizin vücudunuzda daha fazla yer kaplamasının belirtileridir. Hamileliğin sonunda, kasık kemiğinizden rahminizin tepesine kadar olan ölçüm yaklaşık 35-40 cm’dir. Rahminiz genişledikçe iç organlarınızı doldurur. Diyaframınız ve ciğerleriniz üzerindeki baskı nefes almanızı zorlaştırabilir. Ve rahminizin mesanenize yaptığı baskı, daha sık tuvalete gitmenize neden olabilir.

Gelip giden mide sıkışması veya sertlik hissi, Braxton Hicks kasılmalarından da kaynaklanabilir. Bu kasılmalar çok normaldir ve vücudunuzu doğuma hazırlar. Braxton Hicks kasılmalarını kimi zaman gerçek doğum kasılmalarından ayırt etmek zor olabilir.

Karnınızın bir veya her iki tarafında kramp şeklinde veya kısa, keskin ağrılar da, bağlardan kaynaklanabilir. Rahminizi pelvisinizin duvarlarına bağlayan bağlar bebeğiniz büyüdükçe esneyip çekildiğinde ağrı oluşur.

Braxton Hicks kasılmaları ve bağ ağrısı endişelenecek bir şey olmasa da, karın krampları veya ağrıları bazen erken doğum, şiddetli preeklampsi veya plasenta dekolmanı gibi bir soruna işaret edebilir.

Gebelikte Hangi Durumlarda Doktora Başvurmanız Gerekir?

37 haftadan daha uzun süredir hamileyseniz, doğum yaklaştıkça gerginliğinizin ve rahatsızlığınızın artmasına hazır olun. Ancak şu durumlarda doktorunuzla iletişime geçin;

Her 5 dakikada bir ağrı yaşamanız veya 1 saatten uzun süren ağrılarınız varsa

Adet gibi vajinal kanamanız varsa

Suyunuzun geldiğini hissederseniz

Daha az fetal hareket hissedersiniz 

37 haftadan daha kısa süredir hamileyseniz;

Kramp veya kasılma hissederseniz

Kanama veya lekelenme olursa

2 saat içinde, 4 ila 6’dan fazla kasılma yaşarsanız

Sıra dışı vajinal akıntı veya suyunuzun geldiği hissine kapılırsanız

Şiddetli ve geçmeyen ağrınız varsa

Daha az fetal hareket hissedersiniz doktorunuzla iletişime geçin.

Gebelikte karın sertleşmesi genellikle normal bir durum olsa da, olağan dışı herhangi bir durumda mutlaka uzman desteği almalısınız.

Konuyla ilgili ayrıca, “Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Neden Azalır” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz