Yeni Doğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yaptırılır?
21 Mart 2022Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? Yeni doğan bebeğin banyosu yaptırılırken nelere dikkat edilmelidir? Yenidoğan bebeğin ilk banyosu ne zaman yaptırılmalıdır? Bebek banyo suyu sıcaklığı kaç derece olmalıdır? Yenidoğan bebek kaç günde bir yıkanmalıdır?
Bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra, düzenli olarak banyo yaptırma rutini oluşturabilirsiniz. Nihayetinde anne baba olmak, bebeğin bütün ihtiyaçlarını gidermeyi gerektirir.
Bazı çocuk doktorları, yeni doğan bebeğin ilk banyosu birkaç günlük olana kadar ertelenebilir diyor. Bunun nedeni, doğumdan sonra bebeğinizin cildinin bebeği ortamdaki mikroplardan koruyan mumsu bir madde olan verniks ile kaplı olmasıdır.
Verniks: Gebeliğin son üç ayına girildiğinde, bebeğin derisinin üstünde oluşan kremsi yapı.
Hastanede doğum sonrasında, hemşireler veya hastane personeli bebeğinizin üzerindeki amniyotik sıvıyı ve kanı temizleyecektir. Ancak isterseniz onlara fazla verniks bırakmalarını söyleme seçeneğiniz olacaktır.
Yeni doğan bebeğin banyosu, eve getirdikten sonra sünger banyosu şeklinde yaptırılabilir. Sünger banyosu, sünger veya yumuşak bir bezin ıslatılarak bebeğin vücudunun temizlenmesidir. Bebeğin başını, vücudunu ve genital bölgesini, sünger veya ıslak bez yardımıyla temizleyebilirsiniz. Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizi yıkamanın en güvenli yolu budur.
Kordon kendiliğinden düştüğünde, bebeğinizi çok az miktar su ile dolu bir yeni doğan banyo küveti içinde yıkamaya başlayabilirsiniz.
Bebeğinizi nasıl yıkayacağınızı ve banyo zamanı hakkında bilmeniz gereken diğer şeyleri öğrenmek için okumaya devam edin.
Yeni Doğan Bebeğe Sünger Banyosu Yaptırın
Yenidoğan bebeğin banyosu, yaşamının ilk birkaç haftasında sünger banyosu şeklinde yapılmalıdır. Bu, göbek bağı düşmeden önce bebeğinizi temizlemenin en basit yoludur.
Sünger banyoları aynı zamanda sünnet yeri iyileşinceye kadar, sünnet olan erkek çocuklarını yıkamak için en iyi yöntemdir.
Ayrıca bebeğinizin vücudunun bir kısmını veya tamamını ıslatmadan yıkamak istediğinizde, bebeğinize sünger banyosu yaptırabilirsiniz.
Bebeğinize sünger banyosu yaptırmadan önce, ihtiyacınız olan tüm malzemeleri kolayca erişebileceğiniz bir yerde bulundurduğunuzdan emin olun. Ayrıca bebeğinizi rahat ettirmek için odayı ısıtmanız (mevsime göre) doğru olacaktır.
Bebek Sünger Banyosu İçin İhtiyaç Listesi
Sert yüzeylere sermek için battaniye veya havlu
Bir kâse sıcak, bir kâse de oda sıcaklığında ılık su
Lif
Hassas ciltler için bebek sabunu,
Temiz bebek bezi,
Bebek havlusu
Gerekli malzemeleri topladıktan sonra şu adımları izleyin:
- Banyo için 23,8°C civarında sıcak bir oda seçin, bebeğinizin kıyafetlerini ve bezini çıkarın ve bir havluya sarın.
- Bebeğinizi yumuşak bir zemin, alt değiştirme masası, lavabonun yanındaki tezgâh veya yatağınız gibi düz bir yüzeye yatırın. Bebeğiniz yüksek bir yerdeyse, düşmemesi için bir emniyet kemeri kullanın veya bir elinizi her zaman üzerinde tutun.
- Bebeğinize sardığınız havluyu, vücudunun yalnızca yıkayacağınız bölgesini ortaya çıkarmak için birer birer açın.
- Bebeğinizi yıkamaya, yüzünden başlayıp başıyla devam edin. Önce temiz bezi ılık suya batırın. Bebeğinizin gözlerine veya ağzına sabun bulaşmasını önlemek için bu adımda yalnızca sabunsuz ılık su kullanın. Başın üstünü ve kulakların dışını, çeneyi, boyun kıvrımlarını ve göz çevresini silin.
- Ilık suya bir veya iki damla bebek şampuanı ekleyin. Bezi köpüklü suya batırın ve sıkın.
- Vücudun geri kalanını ve bez bölgesini temizlemek için bu suyu kullanın. Kol altlarını ve genital bölge çevresini temizlemek isteyebilirsiniz. Bebeğiniz sünnetliyse, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe yarayı kuru tutmak için penisini temizlemekten kaçının.
- Deri kıvrımları arası dahil bebeğinizi kurulayın.
- Temiz bir bebek bezi giydirin.
- Vücudunu kurularken başını sıcak tutmak için başlıklı havlu kullanabilirsiniz.
- Sünnetli, yeni doğmuş bir oğlunuz varsa, iyileşene kadar bölgeyi temiz ve kuru tutmak için doktorunuzun talimatlarını dikkatlice uygulayın. İyileşmesi yaklaşık bir hafta sürmektedir.
Bebek Küvette Nasıl Yıkanır?
Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra onu bir küvette yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi güvenle yıkamak için şu adımları izleyin:
- Küveti az miktarda suyla doldurun. Genellikle 1 litre su yeterlidir. Bazı küvetler, sahip olduğunuz modele bağlı olarak lavaboya veya normal küvete yerleştirilebilir.
- Bebeğinizin kıyafetlerini çıkardıktan sonra üşümemesi için hemen suya koyun.
- Bir elinizi bebeğinizin başını desteklemek için diğer elinizi de küvete ayaklarını yerleştirmek için kullanın.
- Bebeklerin başları ve boyunları, güvenlikleri için her zaman suyun üzerinde olmalıdır.
- Bebeğinizi küvette sıcak tutmak için üzerine hafifçe ılık su dökebilirsiniz.
- Yüzlerini ve saçlarını temizlemek için bir bez kullanın ve saç derisini haftada bir ila iki kez şampuanlayın.
- Vücudunun geri kalanını ılık su veya ıslak bir bez kullanarak yukarıdan aşağıya doğru yıkayın.
- Bebeğinizi nazikçe kaldırın ve bir havluyla kurulayın.
- Ayrıca bebeğinizin deri kıvrımlarını da kuruttuğunuzdan emin olun. Bir bebeği bir saniye bile olsa küvette gözetimsiz bırakmamanız gerektiğini asla unutmayın. Sığ bir suda bile hızla boğulabilirler.
Yenidoğan Bebeğin Banyosu Yapılırken Şampuana İhtiyaç Var mıdır?
Yenidoğan bebekler için üretilmiş antialerjik hassas ciltlere uygun bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Normal sabun veya şampuan kullanmaktan kaçının çünkü bu ürünler bebeğinizin hassas cildini tahriş edebilir ve kurutabilir.
Bebeğin Başı ve Saçları Nasıl Yıkanır?
Yeni doğan bebeğin banyosu yaptırılırken, saç derisini veya saçını haftada iki kez yıkayabilirsiniz. Bebeğinizin saç derisini veya saçını yıkamak için hafifçe masaj yapın. Varsa bebek şampuanını saçlarına veya doğrudan saç derisine uygulayın. Islak bir bezle silerek durulayın.
Bir bebek küvetinde, ılık su dökerken bebeğinizin başını hafifçe geriye yatırabilir ve bir elinizi alnının üzerinde tutabilirsiniz. Su, şampuanı durulamak için başlarının yanlarına dökülecektir.
Bebeğinizin saçını nazikçe yıkamak, hassas derisine zarar vermez. Ancak endişeleriniz varsa çocuk doktorunuzla konuşmalısınız. Bebeğinizin saçını ve saç derisini nazikçe ovalayabilirsiniz. Öte yandan kafa derisini kazıyarak tahriş etmemeye dikkat edin. Öte yandan bebek banyosu, maksimum seviyede dikkat gerektirir.
Bebek Banyo Suyu Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Yeni doğan bebeğin banyosu yaptırılırken kullanılacak su ılık olmalı, asla sıcak olmamalıdır. İdeal sıcaklık 37°C ile 38°C arası olmalıdır. Su sıcaklığını ayarlayabilmek için varsa banyo termometresi, eğer yoksa bileğiniz veya dirseğinizle suyu kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca ısınmış sıcak yüzey olup olmadığını kontrol etmek için, küvetin veya bebek küvetinin farklı taraflarını kontrol edin. Küvet veya lavabo kullanıyorsanız, önce soğuk suyu, ardından doldurmak için sıcak suyu açın ve su ısısını kontrol ederek ayarlayın.
Banyo yaptırırken, su ısıtıcısını bebeğinizin cildini ciddi şekilde yakabilecek 48,8°C üzerine çıkmamasını sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Yeni doğan bebeğin banyosu yaptırılırken, bebeğin banyo suyu sıcaklığı hassas bir konudur.
Bebekler Kaç Günde Bir Yıkanmalı?
1 yaşına gelene kadar bebeğinize haftada sadece üç banyo yaptırmanız yeterlidir. Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde, bez bölgesini iyice yıkarsanız bu genellikle yeterli olacaktır.
Günde bir veya gün aşırı banyo yapmak da uygundur. Ancak bundan daha sık yıkamak bebeğinizin cildini kurutabilir. Bu durum, özellikle sabun veya başka bir bebek yıkama ürünü kullanıyorsanız geçerlidir.
Yenidoğan Bebeğin Banyosu İle İlgili Son Öneriler
Bebeğiniz banyo yaparken her zaman gözetim altında tutulmalıdır. Yeni doğmuş bir bebeği asla suyun etrafında gözetimsiz bırakmamalısınız.
Yeni doğan bebeğin banyosu yaptırılırken, bebeğiniz ağlıyorsa veya banyo yapmaktan hoşlanmıyorsa, odanın yeterince sıcak olup olmadığından, suyun sıcaklığının uygunluğundan ve rahat etmelerini sağlamak için (sünger banyosu sırasında) bir havluya sardığınızdan emin olun.
Bebeğiniz kendi başına oturmayı öğrendiğinde, onu dolu bir küvette yıkayabilirsiniz. Banyo oyuncakları veya bebekler için ıslanmayan resim kitapları, bebeğin banyodan keyif almasına yardımcı olabilir. Ancak sık yaptırılan köpük banyoları, bebeğin cildini kurutabileceğinden deri döküntülerine neden olabilir.
Yeni doğan bebeğin banyosu konusunda, ihtiyacınız olan bütün bilgilere artık sahipsiniz. Bebeğimizin mutluluğu, bizim mutluluğumuz anlamına gelir. Bu nedenle onlarla ilgili her konuda titizlik göstermek önemlidir.
[…] karnındaki bebekle iletişim kurabilir. Baba veya diğer aile bireyleri, aşağıdaki yollarla bebekle iletişim […]
[…] ilgili ayrıca “Yeni Doğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yaptırılır?” başlıklı yazımızı […]
[…] “Yeni Doğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yaptırılır” başlıklı yazımızı da […]