Yeni Doğan Bebek Nasıl Uyandırılır?

Yeni Doğan Bebek Nasıl Uyandırılır?

26 Haziran 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Yenidoğan beslemek için nasıl uyandırılır? Besleme sırasında yenidoğan nasıl uyanık tutulur? Bebeğim beslenmek için uyanmazsa ne olur?

Doktorum yeni doğan bebeğimi uyuyor olsa bile uyandırıp her 2 ila 3 saatte bir beslemem gerektiğini söyledi. Ancak bazen uykusuz kaldığını düşünüp onu beslemek için uyandırarak rahatsız etmek istemiyorum. Bebeğimi gerçekten de beslemek için uyandırmam gerekiyor mu?

Uyumakta olan çocuğunuzun uykusunu bölmek istememeniz, gayet doğal bir durumdur. Ancak yeni doğan bebeğinizin beslenme programına, onu uykusundan kaldırmanıza sebep olsa bile uymanız gerekmektedir. Bebeğin yeteri miktarda sağlıklı sütü elde ederek emmek için meme süt tedarik sürecine ayak uydurması icap etmektedir.

Yenidoğanları neden beslenmeleri için uyandırmalısınız?

Yenidoğanlar hızlı büyüdükleri için sürekli emmek zorundadırlar. Bu denenle bebeğiniz uyuduğunda 4 saatten fazla uyuyorsa eğer bebeğinizi emzirmek için uyandırmanızı öneriyoruz.  

Bebekler anne sütünü çok kolay bir şekilde sindirirler. Mamanın sindirimi süte göre daha geç olduğundan mama ile beslenen bir bebek ilk hafta yaklaşık olarak 3 ila 4 saatte bir beslenmelidir.

Yenidoğanlar karınlarının acıktığını, size bir şekilde ifade etmeye çalışırlar. Bu genellikle ağlama şeklinde olsa da bazen ağız şapırdatma bazen ise parmak emme şeklinde kendini gösterir. Ancak bazı zamanlarda bebekler bu tip işaretler vermezler ve genellikle günü uykuda geçirirler. Bu yüzden bebeğinizin ilk gecesinde bilhassa yatmadan önce emzirmeyi ve 2 ila 3 saatte bir uyuyorsa dahi uyandırıp emzirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yenidoğan bebeğinizin kilo alması gerekmektedir ve yeterince beslenememesi, kilo almasını yavaşlatacaktır. Bebeğiniz doğum sonrasında, normal doğum ya da sezaryen doğum oluşuna göre değişse de yaklaşık olarak kendi vücut ağırlığının % 5 ila % 10’u arasında bir kiloyu kaybeder. İlk birkaç haftada kaybedilen kiloları kazanmak adına beslenme yoğun bir şekilde sürdürülmelidir. Bilhassa ilk birkaç gün yeni doğan sarılığı riskinden ötürü sıkça emzirmek oldukça önemlidir.

Bu kadar sık emzire bilmek için yeni doğum yapmış annelerin de sık, doğru ve tabii ki sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Yeterince beslenememek, yeni doğum yapmış annelerin süt üretimini azaltmaktadır.

Bilhassa yeni doğum sonrasında annelerin süt üretimi oldukça mükemmel bir şekilde çalışmaktadır. Bu sürecin en verimli şekilde devam edebilmesi ancak bebeğin annenin süt üretimi arttığı zamanlarda -ki bu bir biyolojik saat olarak kendini hissettirecektir-  emzirilmesiyle sağlanır. Bu nedenle bebeğiniz uyuyorsa bile uyandırıp emzirmeniz çok önemlidir.

Yenidoğan beslemek için nasıl uyandırılır?

Bebeğinizi uyandırmaya çalıştınız ve uykuluysa, beslenme zamanında şu teknikleri kullanarak onu uyandırmayı deneyebilirsiniz;

Bebeğinizi derin uykudayken emzirmeye çalışmanız neticesiz kalabilir. Dolayısıyla REM uykudayken yani derin uykuya henüz dalmadan ya da derin uykudan uyanıp tekrardan uyumaya çalıştığı zamanlarda emzirmeyi denemek, başarılı olma ihtimalinizi arttıracaktır.

Bebeğinizin kol ve bacaklarını hareket ettirmesi, yüz ifadesini değiştirmesi ve göz kapaklarını hareket ettirmesi REM uykusunda olduğunun belirtileridir.

Bebeğinizin gevşemesini sağlayın. Bebeğinizin vücuduna masaj yapıp onunla konuşun. Bir süre böyle devam ettikten sonra bebeğinizi dik bir şekilde tutun. Onu dik tutmanız genellikle gözlerini açmasını sağlayacaktır. Gözlerini açtıktan sonra bebeğinizle göz teması kurmayı ihmal etmemelisiniz.

Bebeğiniz geceleri ne kadar beslenmeli?

Bebeğinizi uyandırıp emzirdiğinizde, bu beslenme süresinin en az bir memeyi boşaltacak sürede olması gerekmektedir. Çünkü bu süre bebeğinizin büyüyüp gelişmesi için gerekli olan zengin yağ miktarını da temin etmesini sağlar. Bebekler genellikle bir memeyi yaklaşık olarak 10 ila 20 dakikada emer. Konforlu şartlar oluşturarak bu süreyi bebeğinizin ayarlamasına müsaade etmelisiniz. Bebeğinizi biberonla besliyorsanız eğer uyumadan önce ve uyku aralarında beslemeye çalışabilirsiniz. Biberonla beslenen bebeklerin diğer bebeklere göre daha uzun uyku süreleri olduğu bilinmektedir.

Besleme sırasında yenidoğan nasıl uyanık tutulur?

Emmek genellikle bebeklerde uykuya sebep olmakta, bu da emzirirken uyanık kalmasını sağlamakta zorluk yaşatmaktadır. Dolayısı ile bebeğinizi emzirirken uya kalıp kalmadığını anlamak için yanak, kulak ve çenesinde meydana gelen emme refleks hareketlerini takip etmek önemlidir. Bebeğiniz emerken uyuya kaldıysa eğer dudaklarına bir iki damla süt damlatmak, emzirdiğiniz göğsünüzü veya biberonla besleniyorsa biberonu sallamak, tekrardan emmeye başlaması için yardımcı olacaktır.

Bebeğinizle beslenme konusunda altıncı haftaya kadar bir düzen sağlayacağınızı hatırlamanız ve olumsuz duygulara kapılıp moralinizi bozmamanız önemlidir. Bazı bebekler çok dakik olarak her zaman günün aynı saatlerinde beslenirken bazıları ise 3 ila 4 saatte bir beslenme ihtiyacı hisseder.

Bilmeniz gereken bir diğer hususta bebeğiniz büyüdükçe uyku süresi artacak olmasıdır. Bebeğiniz altı aylıktan sonra kademeli olarak gece boyu daha uzun aralıklarla uyumaya devam edecektir.

Bebeğim beslenmek için uyanmazsa ne olur?

Her bebek beslenmek için kendi programını oluşturur. Bir kısmı kendi programına göre vakti gelince uyanırken bir kısmı ise uyumadan önce beslenir öyle uyurlar. Bu iki beslenme şeklinde de endişe etmenize gerek yoktur. Bunların dışındaki bazı bebekler ise siz uyandırmadan uyanmazlar. Bebeğinizi uyandırmayı hala başaramadıysanız, onu dürtme şiddetinizi arttırabilir, onunla biraz daha yüksek sesle konuşabilirsiniz. Tüm bunlar işe yaramadıysa eğer bir saat daha uyumasına izin verip sonrasında tekrar deneye bilirisiniz. Gerekirse emzirmek için başka bir odaya geçebilirsiniz. Çevrenin değişmesi bebeğinizin uyanmasına yardımcı olacaktır.

Bebeğiniz tüm bu çabalarınıza rağmen uyanmamakta direniyorsa eğer ve iki beslenme vaktinden daha fazla beslenme vaktini kaçırıyorsa çok endişelenmenize gerek olmadığını hatırlatarak yine de çocuk doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ediyoruz. Doktorunuz size uygun bir beslenme planı sağlamak gibi birçok konuda yardımcı olacaktır.

Yapılması gereken her şeyi yaptığınız halde, bebeğinizin yeterince beslenemediği konusunda endişeliyseniz ve bebeğinizi son 24 saat içerisinde en az 8 kez besleyebilmek adına uyandırmakta sorun yaşıyorsanız eğer bebeğinizin kilo alıp almaması konusundaki endişelerinizi gidermek ve bir yol haritası edinmek adına çocuk doktorunuzla irtibat kurmalısınız. Aynı zamanda bebeğinizin yeterince beslendiği konusunda bilgi sahibi olmak için kirlettiği bezlerini kontrol etmeniz önemli ip uçları sağlayacaktır. Yeni doğan bir bebeğin günde en az bir kakalı bez ve 8 ila 10 adet kadar ıslak bez nedeniyle altı değiştirmiş olmalıdır.

Yazımı yukarıda da dile getirdiğim bir konu ile tamamlamak istiyorum. Bebeklerin beslenme planları birbirinden farklıdır. Başka bebeklerle kıyaslayarak bebeğinizin yeterince beslenmediği konusunda endişelenmemelisiniz. Yapmanız gereken bebeğinizle kendi planınızı oluşturmak ve ihtiyaç duyduğunuz durumlarda doktorunuzla irtibat halinde olmanızdır.

Sitemizden, yeni doğmuş bebeğinizin, yeni doğan sarılığına yakalanma riskini azaltmak adına yapmanız gerekenleri anlatmaya çalıştığımız “Anne Sütü Sarılığı” makalemizi okuyabilirsiniz.

Ayrıca bebek sağlığı konusunda detaylı bilgi almak adına, yine sitemizden “Bebek Sağlığı” kategorisi makalelerini okumanızı tavsiye ederim.