Yeni Doğan Bebek Kaç Saat Uyur?

Yeni Doğan Bebek Kaç Saat Uyur?

29 Mayıs 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Yeni doğan bebekler neden çok uyur? Bebekler uykuda neden ağlar? Bebeklerde uyku eğitimi nasıl verilir? Yeni doğan bebekler neden çok uyur?

Yenidoğan bebekler gece ile gündüz ayırımını yapamazlar. Gece gündüz fark etmeksizin uyurlar. Mideleri henüz küçük olduğu için onları uzun süre tok tutamadığından ötürü sık sık beslenebilmek için uyanırlar.

Yeni Doğan Bebek Kaç Saat Uyur?

Yapılan araştırmalar yenidoğan bebeklerin bir gün içerisinde 14 ila 17 saat arası uyumaları gerektiğini söylemektedir. Bazı yenidoğan bebeklerin ise 18 ila 19 saat kadar uyuduğu bilinmektedir.  

Yeni Doğan Bebek Neden Çok Uyur?

Yenidoğan bebeklerin birkaç saatte bir uyanıp beslenmeleri gerektiği bilinmektedir. Anne sütü ile beslenen bebekler 2-3 saatte bir beslenirler. Biberonla beslenen bebekler ise birkaç saat daha geç yani genellikle 3-4 saatte bir beslenirler.

Yenidoğan bebekler düzenli kilo alımına başlayıncaya kadar uzun süre uyumak isteseler bile uyandırılıp beslenmeleri sağlanmalıdır. Bu yenidoğan olarak da bilinen anne sütü sarılığından korunmak için izlenilmesi gereken en önemli yoldur. Anne sütü sarılığı hakkındaki yazımızı okumak için bebek sağlığı kategorisi yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Bebeğiniz düzenli kilo almaya başladıysa eğer, artık geceleri daha uzun süre kesintisiz uyumasına izin verebilirsiniz.  

“Yenidoğan bebekler kaç saat uyur?” sorusu aslında farklı cevaplar barındırmaktadır.  Bazı bebekler henüz 2-3 aylıkken bile geceleri 5-6 saat uyurlar. Bebeklerin gece uykusundan sık sık kalktıkları bu dönem ebeveynler için bir hayli yorucu bir süreçtir.

Bebekler İçin Güvenli Uyku

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS)’ undan koruna bilmek için bebeğinizi nasıl uyutmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.

Bebekler Nasıl Uyumalıdır?

Birçok ebeveyn, bebeklerinin doğumuyla birlikte yatak odalarında bir yer ayırır. Oda paylaşımı her ne kadar bebeğin geceleri beslenmesi ve kontrolü açısından tavsiye edilse de yatak paylaşımı Ani Bebek Ölümü Sendromu riski taşıdığı için tavsiye edilmemektedir.

Bebeğinizin güven içerisinde uyuması için birkaç tavsiye;

  • Bebeğinizi her zaman sırt üstü yatırmalısınız.

Amerikan Pediatrik Akademi’sinin 1992 tarihinde sunmuş olduğu bu öneri ile birlikte Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) vakalarında düşüş yaşanmıştır.

  • Bebeğinizin uyuması için gergin bir yüzey hazırlayın.

Bebeğinizin yatağına tam oturan, gergin bir yüzey oluşturarak yüzünün gömülmeyeceği bir zemin hazırlamalısınız.

  • Beşik veya yatağında herhangi bir şey unutmamalısınız.

Peluş oyuncaklar, yastıklar, battaniyeler, örtüler gibi kendine çekebileceği, nefes almasını engelleye bileceği her şeyi yatağından çıkarmalısınız.

  • Aşırı sıcak ortamdan kaçınmalısınız.

Bebeğinizi oda sıcaklığına göre giydirmelisiniz. Terleme veya dokunarak vücut ısısının yüksekliğini fark etme gibi belirtileri göz önünde bulundurarak nasıl giydireceğinize karar vermelisiniz.

  • Bebeğinizi sigara içilen ortamdan uzak tutmalısınız.

Pasif içicilik Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riskini artırmaktadır.

  • Bebeğinizi emzikle uyutmaya gayret gösterin. 

Bebeğinizi emzikle uyutun, emziği reddederse zorlamamalısınız. Uyurken emziğini düşürdüğünde tekrardan emziği vermenize gerek yoktur.

Yeni Doğan Bebeğin Uyumasına Yardımcı Olmak

Bebeğinizin gece gündüz ayrımına varabilmesi birkaç hafta sürebilir. Maalesef bunu hızlandırmanın bir yolu yoktur. Gece ışıkları kapalı tutmanız ve bebeğiniz gece uyandığında sizinle oyun oynamak istediğinde, onunla oynama ve konuşma dürtüsüne direnmeniz zamanla bebeğinizde gece gündüz algısını oluşturmaya başlayacaktır. Gece uyuma vaktinde sürekli onu yatağına yatırmanız, bebeğinizde “burası yatılacak yer” algısının oluşmasını sağlayacaktır.

Geceleri daha iyi uyuyacağı amacıyla bebeklerini gündüz ayakta tutmaya çalışan ebeveynler, bebeklerinin uykusuz ve yorgun kalmalarına neden olurlar. Ancak aşırı yorgun bebeklerin gece uyumak için, gündüzleri yeterince uyuyan bebeklere nazaran daha fazla güçtük çektikleri bilinmektedir.

Bebeğinizin hafif bir battaniyeyle bacaklarını rahat hareket ettirebileceği bir şekilde kundaklama, yine uykuya dalmasına yardımcı olabilecek bir yöntemdir.

Doktora Ne Zaman Başvurmalıyım?

Bebeklerde uyku düzeni farklılık göstermektedir. Bilhassa konu ilk bebeğiniz ise beklemediğiniz durumlarla karşılaşmanız olasıdır. Genellikle bebeğinizle geçirmiş olduğunuz zaman, uyku düzenini de bir standarda sokacaktır. Ancak yine de bu konuda çok endişeliyseniz doktorunuza başvurmanız bu endişenizi gidermenize fayda sağlayacaktır. Daha detaylı bilgi için sitemizden “Bebeklerde Uyku Eğitimi” yazımızı okuyabilirsiniz.