Yaygın Gelişimsel Bozukluk (Otizm Spektrum Bozukluğu)

Yaygın Gelişimsel Bozukluk (Otizm Spektrum Bozukluğu)

16 Nisan 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Yaygın gelişimsel bozukluk nedir? Yaygın gelişimsel bozukluk belirtileri nelerdir? Çocuklarda yaygın gelişimsel bozukluk nasıl tedavi edilir?

Bir çocuğun gelişiminde görülen gecikmeler, sosyal hayata uyum ve iletişim sorunları, rutinin dışına çıkıldığında baş gösteren problemler, tekrarlayan hareketler ve davranışlar bütünü, yaygın gelişimsel bozukluk olarak adlandırılır.

Yaygın gelişimsel bozukluk hastalığının adı, 2013 yılında Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından değiştirilmiş, bu hastalığa “otizm spektrum bozukluğu” ismi verilmiştir. Günümüzde hastalık daha çok bu isimle anılmaktadır.

Hastalığın adının değiştirilmesinin nedeni, spektrum kavramının yaygın gelişimsel bozuklukları olan çocukları tıbben teşhis etmede daha doğru bir ifade olarak görülmesidir.

Yaygın Gelişimsel Bozukluk Belirtileri

Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların sosyal yaşamda iletişim ve insanlarla etkileşim kurmayla ilgili sorunları vardır. Yaygın gelişimsel bozukluğa sahip çocuklarda aşağıdaki belirtiler sıklıkla görülür;

Göz temasından kaçınmak

Düşündüklerini sözel olarak ifade edememek

Tiz veya vurgusuz bir sese sahip olmak

İletişim kurmakta ve sohbeti sürdürmekte zorlanmak

Duyguları kontrol etmekte zorlanmak

El çırpma, sallanma veya zıplama gibi tekrarlayan davranışlarda bulunan

yaygın gelişimsel bozukluğa sahip çocuklar, sürekli olarak sevdikleri oyunları oynama eğiliminde bulunurlar. Oynadıkları oyuncaklardan daha çok, oyuncakların parçalarıyla ilgilenirler. Otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuklar, rutinlerini değiştirmekten hiç hoşlanmazlar.

Otizm spektrum bozukluğunda, oldukça geniş bir yelpazeye sahip bozuklukların bir arada görülmesi mümkündür. Bu rahatsızlığı yaşayan bazı insanlar kendi başlarına hayatlarını sürdürebilir, öğrenim hayatını devam ettirebilir ve bir işte çalışabilirler. Hastalığa sahip birçok kimsenin yaşam kalitelerini bozan ciddi engelleri vardır. Yaşadıkları bozukluklar, sosyal hayata uyum sağlamalarını güçleştirir.

Yaygın Gelişimsel Bozukluğun Nedenleri

Yaygın gelişimsel bozukluk, otizm spektrum bozukluğu

Yaygın gelişimsel bozukluğa neyin veya nelerin sebep olduğu bugün için bilinmemektedir. Bilim adamları, genetiğin risk faktörlerinden biri olduğunu ifade ediyorlar. Fakat henüz otizm spektrum bozukluğunun nedenleri hakkında kesin bir bilgi söz konusu değil. Bu rahatsızlığa neden olan tek bir “otizm geni” yok. Genlere ek olarak birçok faktör yaygın gelişimsel bozukluğa neden olabilir.

Yaygın Gelişimsel Bozukluk Tanısı ve Tedavisi

Yaygın gelişimsel bozukluk tanısı koymak için doktorlar çocuğu gözlemler ve ebeveynlerine çocuğun davranışları hakkında birtakım sorular sorar. Çocuk, 9 aylık, 18 aylık ve 24 aylıkken yapılan gelişim taramalarında fark edilen gecikmeler, yaygın gelişimsel bozukluk belirtisi olarak değerlendirilebilir. Otizm spektrum bozukluğu için laboratuvar testi yoktur.

Bu konuda önemli olan şey, bir çocuğun spektrumda olup olmadığını mümkün olan en kısa sürede tespit edebilmektir. Tanı ne kadar erken konursa çocuğun gelişimini tamamlamasını destekleyecek tedbirlerin alınması o kadar hızlı ve kolay olacaktır.

Yaygın gelişimsel bozukluk belirtileri gösteren çocuklara yardımcı olacak ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar, sosyalleşmeyi ve diğer yaşam becerilerini geliştirmeyi amaçlayan terapilerle birlikte kullanıldığında çok daha etkili sonuçlar verecektir.

Otizm spektrum bozukluğuna sahip olan birinin dünyayı farklı deneyimlediğini unutmayın. Onların elde ettiği başarılar ve karşılaştıkları zorluklar, sağlıklı bireylerinkinden çok farklı olabilir. Onlara yapılabilecek en büyük yardım, onları oldukları gibi kabul etmek, sabırla, anlayış ve hoşgörüyle gelişim dönemlerine uygun becerileri kazanmalarına yardımcı olmaktır.

Pedagog Ercüment Eşsiz

Çocuk ruh sağlığı ile ilgili sitemizde sitemizde yer alana diğer konulara da göz atabilirsiniz.