
Okul Aile İşbirliği Neden Önemlidir?
27 Mart 2022Okul aile işbirliği nasıl olmalıdır? Çocuğunuzun eğitim öğretim hayatının nasıl takip edebilirsiniz? Veli-öğretmen ilişkisi hakkında ipuçları…
Çocuklarımız zamanlarının büyük bir bölümünü okullarda geçiriyor. Bundan 30-40 sene evvel pek de yaygın olmayan anaokulları ve kreşlerin eğitim hayatına dahil olmasıyla birlikte, artık çocuklarımızı çok daha erken yaşlarda okullara gönderiyoruz.
Bu nedenle okul aile işbirliği büyük bir önem taşıyor. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz okullarda, onların fiziksel, duygusal ve ruhsal gelişimi, eğitimciler kadar bizlerin de sorumluluğunda. Çocuğu okula göndermekle iş bitmiyor.
Güçlü Bir Okul Aile İşbirliği Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzu nihayetinde herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Bilhassa okula başladıkları ilk zamanlarda, çocuğunuzun öğretmenleri de çocuğunuzu tanımak isteyecektir. Çocuğunuzun okulu ve öğretmenleri ile güçlü ve sağlıklı bir ilişkiniz olduğunda, çocuğunuzun eğitimden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olacak bilgileri öğretmenleriyle paylaşma fırsatınız olacaktır. Çocuğunuzun okulda gördüğü eğitimden mümkün olduğunca en iyi şekilde yararlanması için, okul aile işbirliği çok önemlidir.
Elbette her öğretmen bütün çocuklara aynı ihtimamı göstermek durumundadır. Öte yandan okula başladığı günden itibaren, çocuğuyla ilgili öğretmenlerle herhangi bir diyalogda bulunmayan bir öğrenci velisi ile çocuğunu takip eden ve gerektiğinde öğretmenlerle iletişime geçen bir başka velinin çocuğunun öğretmenlerin nazarındaki yeri farklıdır. Bu bilinçli bir tercih değil, doğal bir reaksiyondur.
Okul ve aile işbirliği içinde, çocuğun yararı için birlikte hareket ettiğinde, çocuğunuzun çocuğun aşağıdaki başarıları kazanması muhtemeldir;
Okula devam etme
Başarılı ders notları
Okula karşı olumlu bir tutum
Sağlıklı iletişim becerileri ve sosyal hayat
Refah duygusu
Okulu başarıyla bitirme
İlk günden itibaren çocuğun okulu, öğretmenleri ve diğer velilerle iletişim kurmak, olumlu ilişkiler geliştirmek, çocuğun okuldan maksimum seviyede istifade etmesinin altyapısını oluşturur. Bu, okul ve öğretmenlerle, sadece çocuğunuzla ilgili sorunlar ortaya çıktığında iletişim kurmaktan çok daha sağlıklıdır.
Sağlıklı Bir Okul Aile İşbirliği İçin Neler Yapılabilir?

Çocuğunuzu okula bırakırken veya alırken, öğretmenlerle ve okuldaki diğer personellerle selamlaşın.
Veli toplantılarına ve çocuğunuzla ilgili özel olarak davet edildiğiniz görüşmelere gitmeye özen gösterin.
Okul web sitesini, duyuru panosunu, okulla ilgili paylaşım yapılan WhatsApp grubu gibi platformları düzenli olarak kontrol edin.
Okulda düzenlenen etkinliklere, okul aile birliğinin faaliyetlerine katılmaya çalışın.
Okul gösterilerine, yılsonu törenlerine, kültürel veya müzik etkinliklerine ve veli seminerlerine katılın.
Tüm ebeveynler okulla ilgili faaliyetlere yeterince katılamayabilir ancak yine de çocuğunuza okulun aileniz için önemli olduğunu söylemelisiniz. Çocuğunuzla okul hakkında konuşmak, okul etkinliklerinde sıcak ve samimi davranmak, okul ve okul personeli hakkında olumlu olmak, eğitime değer verdiğiniz ve çocuğunuz için okulda neler olduğuyla ilgilendiğiniz mesajını verir.
Okul aile işbirliği konusunda, okul personeli ile olan iletişiminizin yanı sıra diğer ebeveynler ve çocuğunuzun arkadaşlarıyla olan ilişkilerinizi de önemlidir. Elbette okul aile işbirliği çocuğunuzbüyüdükçe değişir. Lisede okuyan çocuğunuzun okuluyla, ilkokulda eğitim gören çocuğunuzun okuluyla olduğu kadar sık görüşmeniz gerekmeyebilir. Tabi ki bu lisedeki çocuğunuzun öğretmenleri ve okuluyla iletişimde bulunmayacağınız anlamına gelmez.
Veli-Öğretmen Görüşmeleri

İlkokulda ve ortaokulda veli-öğretmen görüşmeleri, birçok ebeveynin çocuklarının eğitiminin nasıl gittiğini öğrenmesinin temel yollarından biridir. Görüşmelerde, kimi zaman veli ile öğretmenin baş başa, kimi zaman da öğrencinin de dahil olduğu bir ortamda yapılması gerekebilir.
Öğretmenin ve okulun çocuğunuzun hayatını etkileyen her şeyi bilmesi önemlidir. Örneğin, çocuğunuzun bir sağlık sorunu olabilir, zorbalık konusunda endişeli olabilirsiniz veya ailenizde ölüm, ayrılık veya boşanma gibi bir değişiklik olmuş olabilir. Okul ve öğretmenlerin bütün bu bilgilere sahip olması, çocuğunuzla olan iletişim ve etkileşim yöntemlerini gözden geçirmelerini sağlar.
İlkokuldaki Çocuğunuzun Okulunda Etkin Olmak
İlkokullarda çocuğun okulunda düzenlenen faaliyetlere katılmak için çok daha fazla şansa sahip olabilirsiniz. Çocuğunuzun okulunda düzenlenebilecek aşağıdaki etkinliklerde bulunabilirsiniz.
Gönüllülük: Örneğin, okuma bayramı veya sınıf gezileri gibi etkinlikler
Ebeveyn Grupları: Okul aile birliğinde görev almak
Bağış Toplama Etkinlikleri: Okulun düzenlediği kermes, sosyal yardımlaşma etkinlikleri, kitap toplama ve ağaç dikmek gibi kampanyalar
Ayrıca, gönüllülük esasına dayalı olarak, okul kulüplerinde görev almayı, meslek tanıtım toplantılarına katılmayı, gitar, bağlama, ebru vb. kurslar vermeyi, belki bir konser veya tiyatro etkinliğinde görev almayı okul idaresine teklif edebilirsiniz.
Ortaokuldaki Çocuğun Okulunda Etkin Olmak
Ortaokul öğrencilerinin okullarında da yine yukarıdakilere benzer etkinliklerde bulunmayı tercih edebilirsiniz. Fakat ortaokulda her derse ayrı bir öğretmen girdiği için, her öğretmenin branşıyla ilgili yapabileceğiniz katkılar varsa teklifte bulunup, çocuğunuzun okulunda etkin olabilirsiniz.
Öğrencinin Okulda Takibi
Okula yeni başlayan çocuğunuzun öğretmeninin kim olduğunu öğrenmeli ve mutlaka tanışmalısınız. Sınıf öğretmeni genellikle, çocuğunuzun okuldaki genel durumunu, okula devam/devamsızlığını, davranışlarını ve akademik ilerlemesini izleyerek takip etmekten sorumlu kişidir.
Öte yandan, çocuğunuzun birimiyle ilgili okulda görevli müdür yardımcısını ve branş derslerine giren öğretmenlerini bilmek de önemlidir. Tabi okul rehber öğretmeniyle iletişim içinde olmanız, çocuğunuzun okuldaki takibi adına gereklidir.
Çocuğunuz büyüdükçe okulla olan fiziksel iletişiminiz çok daha aza inecektir. Okulda karşılaşabileceği sorunları veya gereken durumlarda kimlerle iletişim kurması gerektiğini öğrenen çocuk, büyük ölçüde sorunlarını kendisi çözüme kavuşturabilecektir.
Okulla daha az etkileşim halinde olsanız bile, evde eğitim için destekleyici bir ortam oluşturmaya devam etmelisiniz. Bu, çocuğunuzla sadece okul çalışmaları hakkında konuşmayı, çocuğunuzun kariyer planlarını ve hedeflerini tartışmayı veya çocuğunuzun okul çalışmaları ile gelecekteki hedefleri arasındaki bağlantılar hakkında konuşmayı kapsayabilir.
Özetle;
Okul aile işbirliği söz konusu olduğunda, aile etkin olarak çocuğunun eğitimiyle ilgili olmalıdır. Klasik tabirle, eğitim üçlü bir sacayağı ise, aile bu ayaklardan biridir. Anne babalar, okul aile işbirliği ile ilgili üzerine düşeni yapmalıdır.
Pedagog Ercüment Eşsiz