Memeden Keserken Bu Hataları Yapmayın

Memeden Keserken Bu Hataları Yapmayın

9 Nisan 2023 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bir bebeği sütten kesmek, onu mama veya diğer ek gıdalarla beslemeye başlamak anlamına gelir. Bebeğin sütten kesilme süreci her çocuk için farklıdır ancak genellikle bu süreç 18 ila 24 ay arasında başlar. Anne sütünün bebek için sağladığı büyük yararlar göz önünde bulundurulduğunda birçok uzman, bebeğin 2 yaşına kadar emzirilmesini tavsiye etmektedir. Bu nedenle bebeğin memeden kesilmesine mümkün olduğunca geç başlanmalıdır.

Konuyla ilgili ayrıca, “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Memeden Keserken Bu Hataları Yapmayın

Bebeği memeden keserken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;

Yavaş yavaş kesin: Bebeğinizi sütten hemen kesmek yerine, yavaş yavaş kesmeye çalışın. Örneğin, günde birkaç kez emzirmek yerine, emzirme sıklığını azaltabilirsiniz.

Başka besinlerle besleyin: Bebeğinizi sadece anne sütü veya formül süt ile besliyorsanız, farklı besinlerle beslemeye başlayabilirsiniz. Örneğin, katı gıdalar gibi diğer gıdaları yavaş yavaş bebeğinizin beslenmesine dahil edebilirsiniz.

Yumuşak bardaklar kullanın: Bebeğinize yumuşak bardaklar kullanarak sıvıları içmeyi öğretin. Bu, bebeğinize sütten kesilme sürecinde yardımcı olacaktır.

Süt yerine su veya başka bir içecek sunun: Bebeğinizin ihtiyacı olan sıvı miktarını su veya başka bir içecek ile karşılayabilirsiniz. Bu, bebeğinizi sütten kesmenin yanı sıra su içmeye alıştırmak için de faydalı olacaktır.

Bebeğinizi rahatlatın: Bebeğiniz sütten kesildiğinde stresli veya rahatsız hissedebilir. Onu rahatlatmak için bebeğinizle sık sık ilgilenin ve onunla konuşun.

Kararlı olun: Doğduğu andan itibaren anne sütüyle beslenen ve emzirme sırasında annesiyle arasında çok güçlü bir duygusal bağ kuran bebeğin sütten kesilmesi kolay bir süreç değildir. Bebeğiniz bu durumu kolay kabullenmeyecektir. Ancak bebeğinizi memeden kesmeye karar verdiğinizde kararınızın arkasında durmalısınız. Esnediğiniz takdirde süreç uzayacaktır. Sürecin uzaması ise hem sizi hem de bebeğinizi yıpratacaktır.

Korkutmayın: Bebeği memeden ayırma sürecinde memeye acı veya ekşi şeyler sürmek doğru değildir. Bebeğinizi kademeli olarak sütten kesmeniz en doğrusudur.

Bebeğinizle zaman geçirin: Bebeğinizin sadece emzirme seanslarında sizinle zaman geçirmesi, psikolojik açıdan memeden ayrılma sürecini olumsuz etkileyecektir. Bebeğinizle gün içinde oyunlar oynayın ve bol zaman geçirin. Çünkü bebeğiniz, sütten kesildiğinde sizden ayrı kalacağı duygusuna kapılmamalıdır.

Anne, bebekler için dış dünyayla güvenli bir iletişimin yapıtaşıdır. Bebeğinizle emzirme esnasında kurduğunuz sağlıklı veya sağlıksız bir ilişkinin, onun kişilik gelişimini de etkileyeceğini unutmayın.

Sütten kesme süreci her çocuk için farklılık gösterir. Bu nedenle bebeğinizin ihtiyaçlarına ve tepkilerine göre hareket etmeniz önemlidir. Bebeğiniz sütten kesildikten sonra, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmeleri için farklı gıdalar sunmaya devam edin ve doktorunuzun önerilerini dikkate alın.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz