Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler

19 Haziran 2022 1 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler nelerdir? Hamileyken bebeğimin kilo alması için neler yemeliyim? Gebelikte bebeğimin sağlığı için nasıl beslenmeliyim?

Gebelikte Sağlıklı Beslenme

Bir anne adayının en çok merak ettiği şeylerden biri de hamilelikte bebeğe kilo aldırmanın mümkün olup olmadığıdır.

Gebelik sırasında anne karnındaki cenin ağırlığını arttırmanın yollarından bazıları şöyledir;

Şimdi, “Gebelikte bebeğimin sağlığı için nasıl beslenmeliyim ve neler yapmalım?” sorularına yanıt vermeye çalışalım.

Sağlıklı ve Dengeli Bir Diyet

Hamilelikte süratli kilo alımı çokça karşılaşılan bir durum olduğundan bu dönemde iyi hazırlanmış kapsayıcı bir diyet, önemli rol oynamaktadır. Fetal ağırlık artırımı için diyetinizde taze meyve ve sebzenin yanı sıra doğal yollarla beslenmiş kümes hayvanları, et ve organik tahıllar olması önemlidir.

Diyetinize Kuruyemiş ve Kuru Meyveler İlave Edilmeli

İyi hazırlanmış bir diyette kuru yemiş ve kurutulmuş meyveler ihmal edilmemelidir. Badem ve ceviz gibi kuru yemişlerden başka incir, kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. 

Doğum Öncesi Vitamin Takviyesi

Öncen yapılan tahliller sonucunda hangi vitaminlere takviye yapılacağı tespit edilmelidir. Gebelik sırasında fetal kilo alımı için gerekli vitaminlerin düzenli kullanımı önemlidir.

Sıvı Tüketimi

Gebelik sürecindeki dehidrasyonun önüne geçmek amacıyla kilonuza göre belirlenmiş olan yeteri miktardaki suyu günlük olarak tüketmelisiniz. Vücudunuzu susuz bırakmamak adına organik meyve ve sebze suları ile birlikte süt, ayran ve tabi ki su tüketilmelidir.

Yeterli Dinlenme

Gebelik sürecindeki her kadının mümkün olan her fırsatı dinlenerek geçirmesi çok önemlidir. Hamile bir kadının enerjisini diri tutması için en az sekiz saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterince dinlenememek fetal gelişimin önündeki en büyük engeldir.

Sakin ve Pozitif Kalın

Her türlü stres ve kaygı verici durumdan uzak kalmaya çalışmak yani fiziksel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlığında korunmasına gayret etmek hayati önem taşımaktadır. Bilhassa ruhsal bunalım durumlarında aşırı yemek veya aç kalmak sıkça karşılaşılan sorunlardan olup fetüsün gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Tıbbi Destek

Gebelik sırasında bebeğinizin yeterince kilo alamaması sizi endişelendirebilir. Böyle bir durumun üzerinizde yapacağı baskıdan kurtulmak, fetal ağırlığını arttırmak amacıyla ek takviyeler almak veya diyetinizde değişiklik yaparak durum değerlendirmesi yapmak ancak alanında uzman doktorlardan destek almakla mümkün olmaktadır.

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler

Hamilelikte en büyük sorunlardan biri, anne adayının fetüste kilo artırımı sağlamak amacıyla dengesiz beslenmesi sonrası aldığı fazla kilolardır.

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yani fetüste kilo artırımı sağlamak amacıyla tüketilmesi gerek bazı besinler aşağıdaki gibidir;

  • Tatlı patates

Tatlı patatesler potasyum, C ve B6 vitamini, demir, bakır, lif ve beta-karoten içermektedir. Beta-karoten aynı zamanda bir antioksidan olup fetal cilt, kemikler ve gözler için faydalı bir vitamine yani vücudunuz tarafından A vitaminine dönüştürülür. Haşlanmış veya az yağla fırınlanmış şekilde tüketilmesi uygundur.

  • Mercimek ve Fasulye

Diyetinize mercimek ve fasulye ekleyerek vücudunuza kalsiyum, folat, demir, çinko ve lif takviyesi yapabilirsiniz. 

  • Portakal suyu

Günde bir bardak taze sıkılmış portakal suyu; C vitamini, potasyum, folat ve folik asit yönünden takviye edilmenizin yanı sıra genel metabolizma ve kas sisteminiz açısından önemlidir.

  • Yoğurt

Vücudunuz için gerekli kalsiyum, protein, çinko ve B vitamini açısından zengin, anne adayının kemik ve diş sağlını koruması yönünde ihmal etmemesi gereken önemli bir besindir.

  • Yeşil yapraklı sebzeler

Brokoli, lahana ve ıspanak gibi taze yeşil sebzeler antioksidan olması yönüyle önemli olup kalsiyum, potasyum, A vitamini, lif ve folat deposudurlar.

  • Somon

Omega 3 ve protein kaynağıdır.

  • Yumurtalar

A ve D vitamini deposu olmasının yanı sıra protein yönüyle çok güçlü, düşük riskini azaltan folik asit ve demir içeriğiyle benzersiz bir besindir.

  • Süt

Günde 500 ml ye kadar süt tüketimi, hamile kadınlarda fetüs gelişimini önemli yönde etkilemektedir. Protein ve kalsiyum desteği açısından tüketilmesi önemlidir.

  • Tavuk

Yağsız yapısı ve protein yüklü olmasıyla vücutta kas ve hücre gelişimini desteklemektedir. İçerdiği demir sayesinde fetüste anemi riskini azaltmaktadır.

  • Soya fasulyesi

İçerdiği demir ve protein sayesinde kansızlığı önlemek amacıyla kullanılmaktadır.

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Önemli Noktalar

  • Kafein kullanımını azaltmalısınız.
  • Kızarmış, aşırı yağlı, gazlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.
  • Alkol ve sigaradan uzak durmalısınız.

Hamileyken bebeğimin kilo alması için neler yemeliyim? Sorunuza yanıt aradığımız bu yazımızı sonlandırmadan önce son bir şey daha hatırlatmak isterim.

Hamilelik sırasından sağlıklı beslenme konusunda dikkatli ve bilinçli olmak bebeğinizin anne karnındaki sağlı açısından çok önemlidir. Yazımızda hamilelik sırasında fetal ağırlık artırım sağlayacak bazı önerilerde bulunduk. Bu önerilerden faydalanarak hazırlamış olduğunuz diyet şekliniz hakkında doktorunuzun da fikrini almayı ihmal etmemelisiniz. Alanında uzman doktorlardan alacağınız tıbbi destek, sağlıklı bir gebelik dönemi yanı sıra sağlıklı bir bebeğe sahip olmak adına atacağınız en akılcı adım olacaktır.

Gebelik dönemi hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek için sitemizden diğer “Gebelik” kategorisi yazılarımızı da okumayı unutmayın.