Gece Altını Islatan Çocuğa Bitkisel Çözüm

Gece Altını Islatan Çocuğa Bitkisel Çözüm

20 Mayıs 2022 1 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Gece altını ıslatan çocuğa bitkisel çözümler… Enürezis nedir? Çocuklarda alt ıslatma nedenleri nelerdir? Gece alt ıslatma sorunu nasıl çözülür?

Alt Islatma (Enürezis) Nedir?

Çocukların gece uyurken altını ıslatması, yatağını ıslattığını hissederek uyanması, çocukların %15-20’sinde görülen bir durumdur. Geceleri alt ıslatmak, sadece fizyolojik değildir. Psikolojik nedenleri de bulunur.

5 yaşından büyük çocukların, geceleri altını ıslatmasına enürezis denir. Bu problemi, yetişkinlerin %0,5 ila %2’si de yaşar. Enürezis, genellikle geceleri görülür. Fakat çocukların %10’u sadece gece değil, gündüz de alt ıslatma problemi yaşar.

Çocuklarda Geceleri Alt Islatma Nedenleri Nelerdir?

Gece enürezisi sorunu yaşayan çocuklar, nadiren uykuda tuvalete çıkmaları gerektiğini fark eder. Bu durumun nedenleri genellikle şunlardır;

Uykudan uyanamama

Mesanenin aktif olması

Mesane kontrolünü sağlayamama

Psikolojik sorunlar

Kabızlık

Gün içinde, özellikle uykudan önce kahve veya çay gibi kafeinli içeceklerin tüketimi

Burun tıkanıklığı ve uyku apnesi

Dışkılama veya idrara çıkma üzerinde kontrolü olmayan inkontinans

Genetik faktörler

Gece Altını Islatan Çocuğa Bitkisel Çözüm

Çocuklarda yaşanan gece alt ıslatma sorununa karşı kullanılabilecek bitkisel çözümler şunlardır;

Zeytinyağı

Omega ve a vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan zeytinyağı, çocukların zihinsel fonksiyonlarını geliştirmek ve güçlendirmek için tercih edilen önde gelen besinlerden biridir. Sağlıklı cilt ve saçlar için de zeytinyağı sıklıkla kullanılır. Öte yandan zeytinyağı çocuklarda alt ıslatma (enürezis) tedavisi için de kullanılır.

Ilık zeytinyağını çocuğun alt karın bölgesine, dairesel hareketler çizerek masaj şeklinde uygulayın. Uyku öncesi düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde 2 hafta içinde gece alt ıslatma problemini tamamıyla ortadan kaldıracaktır.

Tarçın

Tarçın genellikle, bağışıklık sistemini güçlendirmede, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmasıyla bilinir. Tarçın, enürezis tedavisinde oldukça etkilidir. Gece altını ıslatan çocuğa günde birkaç defa tarçın kabuğu çiğnetilebilir. Tarçın kabuğu çiğnemeyi istemeyen çocuklara, toz tarçın sade veya süte karıştırılarak verilebilir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi birçok problemin doğal ilacıdır. Fakat birçok kimse geceleri altını ıslatan çocuklar için elma sirkesi kullanılabileceğini bilmez. Elma sirkesi, öksürük ve soğuk algınlığına karşı çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir. Her türlü mide ve  idrar yolu enfeksiyonunu önler. Midedeki asit seviyesini dengede tutarak idrara çıkma oranını azaltır.

Hint Bektaşi Üzümü (Amla Meyvesi)

Hint bektaşi üzümü, C vitamini açısından zengindir ve antioksidan özelliğe sahiptir. İdrar yolu ve bağırsak enfeksiyonlarını önleyerek çocukların geceleri tuvalete çıkma ihtimalini en aza indirir.

Toz halindeki amla meyvesini, bir miktar karabiberle birlikte bir bardak ılık suyla karıştırarak geceleri altını ıslatan çocuğunuza verin. Hint Bektaşi üzümü bu şekilde tüketildiğinde kısa bir  süre sonra çocuklarda alt ıslatma problemini ortadan kaldıracaktır.

Jaggery

Yapılan birçok araştırma çocuğun vücudunun sıcak olması durumunda altını ıslatmadığını ortaya koymaktadır. Beyaz şekerden çok daha sağlıklı olan ve rafine edilmemiş bir tür şeker olan jaggery, mide için çok faydalıdır ve demir minerali açısından oldukça zengindir. Çocukların günlük beslenme programına eklendiği takdirde vücutlarının sıcak kalmasını sağlar. Böylelikle geceleri idrara çıkma ihtimalini azaltır.

Sabah kahvaltılarında bir çay kaşığı jaggeryi ılık sütle karıştırarak çocuğunuza verebilirsiniz.

Son olarak;

Gece altını ıslatan çocuğa bitkisel çözüm noktasında, zeytinyağı, tarçın, elma sirkesi, Hint Bektaşi üzümü ve jaggeri kullanabilirsiniz. Bitkisel yollarla alt ıslatma sorununu gidermek mümkün olsa da, her zaman için bir uzmandan yardım almanın önemli olduğunu da unutmamak gerekir.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz

Konuyla ilgili ayrıca “Enkoprezis Nedir? Kaka Kaçırma Nedenleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.