
Gebelikte Düşüğe Neden Olan Hareketler
7 Haziran 2022Gebelikte düşüğe neden olan hareketler nelerdir? Düşük nedir? Düşük nedenleri nelerdir? Düşük yapan biri doğum yapabilir mi?
Öncelikle belirtmekte yarar var ki, düşük yapmış olmanız bundan sonra doğum yapamayacağınız anlamına gelmemektedir. Düşük yapmış kadınların %87 si daha sonrasında gebelik yaşamış ya da doğum yapmışlardır.
Düşük nedir?
Hamileliğin beklenmedik bir şekilde sona ermesine düşük, diğer bir ifadeyle spondan kürtaj denir. Gebeliğin 1/3 ila 1/2’sinde adet dönemi kaçırılmadan veya henüz hamile olduğunu dahi bilmeden düşük gerçekleşebilir. Hamileliğinin farkında olanların ise %10 ila %20 si düşük yapmaktadır.
Gebelikte düşüğün ilk üç ayda ve hamileliğin 20. haftasından önce olma olasılığı yüksektir. Gebelikte düşük, 20. haftadan sonra da karşılaşılabilir. Ancak bu durum ancak gebelerin %1 gibi az bir orandadır. Bu durumdaki düşüğe, geç düşükler denir.
Düşük için risk faktörleri nelerdir?
Risk faktörü, bir kişinin hastalık geçirme ihtimalini arttıran ve onu hastalık geçirmeye yatkın hale getiren durumlardır. Yazımıza düşük ihtimalini arttıran risk faktörleriyle devam edelim.
- Gebelikte yaş,
Araştırmalar 20’li yaşlarında olan anne adaylarının düşük yapma riskinin %12 ila %15, 40’lı yaşlarında olanların ise %25 civarlarında olduğunu göstermektedir. Kromozomal anormallik insidansının artması ile birlikte yaşa bağlı düşük riski ihtimali de artmaktadır.
- Sağlık sorunları,
Kalıtsal veya sonradan oluşan sağlık sorunları düşük riskini arttırmaktadır.
Düşük neden olur? Gebelikte düşüğe neden olan hareketler nelerdir?
İlk üç aylık dönemde meydana gelen düşüklerin yaklaşık olarak %50’si ebeveynlerin yumurtalık veya spermlerinde oluşabilen kalıtsal ya da spontan bozukluklardan kaynaklanmaktadır.
Gebelikte düşük nedenlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;
- Enfeksiyon durumu
- Yüksek dozda radyasyona maruz kalma
- Hormonal bozukluklar
- Döllenmiş yumurtanın döl yatağına yanlış implantasyonu
- Gebe bireyin yaş durumu
- Rahimde meydana gelebilen anomaliler
- Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi sağlığa zararlı madde kullanımı
- Bağışıklık sistemi bozuklukları
- Böbrek hastalıkları
- Kalp hastalıkları
- Kontrol altına alınamayan diyabet
- Yan etki olarak, düşük yapabilen ilaçlar
- Yetersiz beslenme
- Tiroit hastalığı
Düşük yapmanın belirtileri nelerdir?

Düşük yapmanın belirtileri şu şekilde seyretmektedir;
- En bilinen düşük belirtisi olan kanamanın artarak devam etmesi
- Şiddetli karın ağrısı ve kramplar
- Gittikçe şiddetlenen bel ağrıları
Listelediğimiz semptomları yaşıyorsanız eğer zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşundan yardım almayı ihmal etmemelisiniz.
Bir düşük nasıl teşhis ve tedavi edilir?
Ultrason testi ve pelvik muayene ile doktorunuzun düşük teşhisi koyması mümkündür.
Düşük gerçekleşmiş ve rahim de temiz ise doktorunuz daha fazla tedaviye gerek duymaya bilir. Düşük sonrası rahim tamamen boşalmamış ise eğer dilatasyon, ekstraksiyon veya kürtaj işlemi yapılır.
Eğer düşük belirtileriniz var ancak teşhis konulmamış yani düşük teyit edilmemiş ise gözlem için birkaç gün evde veya duruma göre hastanende yatak istirahati verilecektir.
Bir kadının arka arkaya ikiden fazla düşük yapmasına, tekrarlayan düşük denir. Genetik durumların olup olmadığı kontrolü yapılır. Kan testi istenebilir ve ilaç reçete edilebilir.
Düşük yaptıktan sonra hamile kalabilir miyim?
Daha önce düşük yapmış kadınların %87’sinin tekrardan normal gebelik ve doğum yaptıkları görülmüştür. Bir kadının düşük yapmış olması, onun doğurganlık sorunu olduğu anlamına gelmemektedir. Kadınların yaklaşık olarak %1’inin tekrarlayan düşük yaşadıkları bilinmektedir.
Planlı bir gebelikte, hamile kalmak için belirlenen bir bekleme süresi mevcuttur. Bu zamanlamayı sağlık uzmanınızla görüşmeniz gerekmektedir. Varsa bir rahatsızlığınız, bunun için tedavi başlatmanız, başarılı bir hamilelik için şartları olumlu yönde etkileyecektir.
Gebelikte düşük sonrası fiziksel ve duygusal olarak iyileşmek için zaman ayırmak gerekmektedir. Düşük sonrası yapmanız gereken en önemli şeyin “kendinizi suçlamamanız gerektiği” olduğunu unutmamalısınız. Gerekli durumlarda psikolojik destek almaktan çekinmemelisiniz.
Arka arkaya üç düşük yaptıysanız eğer gebe kalmadan önce bunun nedenini araştırmayı ve sağlık uzmanınızdan destek almayı ihmal etmemelisiniz.
Yazımı tamamlarken şunları hatırınızdan çıkarmamanız gerektiğini ifade etmek isterim;
- Gebelikte düşük sonrası ebeveynlerin çok duygusal olması ve kaybettikleri yavrularından ötürü yas tutmaları doğal bir durumdur.
- Gebelikte düşük sonrası umutsuzluğa kapılmaya gerek olmadığı, hamilelik sırasında yaşanmış olan düşüğün doğurganlığın sonu olmadığını bilmek gerekir.
- Düşük sonrasında eğer hamile kalma planınız devam ediyorsa doğru zamanı seçmek için uzman doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Gebelik ve sonrası hakkında detaylı bilgi almak için, sitemizden diğer “gebelik kategorisi” yazılarımızı okuyabilirsiniz.
[…] ilgili ayrıca, “Gebelikte Düşüğe Neden Olan Hareketler” başlıklı yazımızı da […]