Ergenliğin Psikolojik Belirtileri
20 Nisan 2022Ergenliğin psikolojik belirtileri nelerdir? Ergenlikte görülen psikolojik değişiklikler nelerdir? Cinsiyete göre ergenlik belirtileri…
Ergenlikte gerçekleşen pek çok psikolojik değişiklik vardır.
Ergenliğin Psikolojik Belirtileri
- Üretken düşünme;
Ergenlik döneminde üretken düşünme, beyin fırtınası yapma ve yoğun düşünme konusunda iyi olmaları nedeniyle gelişmektedir.
- Risk alma;
Gençlerin beyinlerinde genellikle düşük bir dopamin baz seviyesi vardır. Bu nedenle gençler dopamin yüklemesi elde etmek amacıyla içgüdüsel olarak risk alma davranışı sergiler.
Bu davranışlarının sonucunun neler olabileceğini fark etseler de yeni bir şeyler deneyimlemekten almış oldukları zevk ağır bastığı için bu riski alırlar.
Riskli davranışların yanı sıra beyinlerindeki dopamin seviyeleri nedeniyle dürtüsel davranışlarda bulunabilirler.
- Bağımsız düşünme;
Gençler, asi davranabilecekleri ve ebeveynlerinin onlara söylediği her şeyi sorgulayabilecekleri için ebeveynlerinden bağımsız düşünmeye başlarlar. Bu, ergenlik çağındaki çocukların ebeveynlerini rol model görmekten vazgeçtikleri ve ebeveynlerini kendi güçlü ve zayıf yönleriyle gerçekçi bir şekilde görmeye başladıkları zamandır.
- Akran onayı;
Gençler için akranlarının onayı, hayatlarındaki diğer otorite figürlerinden daha önemlidir. Bu nedenle akran baskısı gibi sorunlarla karşılaşabilir ve kendileri istemeseler dahi akranlarının yaptığı davranışlara uyum sağlama çabası sergileyebilirler.
- Duygusal düzensizlik;
Vücutlarındaki hormonal değişikliklerden dolayı ruh hali değişimleri yaşarlar.
- Kendini keşfetme;
Ergenlik, insanların kendi kimliklerini keşfettikleri bir süreçtir. Gençlerin yetişkinliğe ulaştıklarında kişiliklerinin tamamen geliştiği ve bundan sonra istikrarlı olduğu bir dönemdir. Gençler, kim olduklarını bulmak için farklı kimlikler deneyebilir.
- Güvensizlik;
Gençler bu dönemde çeşitli konular hakkında çok fazla güvensizlik yaşamaktadırlar. Bu durum, görünümleri, akran ilişkileri veya öğretmenleri ile ilgili olabilir. Başkalarıyla sosyal karşılaştırma yapabilirler.
- Asi veya inatçı davranışlar;
Kendi bağımsız düşüncelerini oluşturmayı öğrendiklerinden, inatçı veya isyankâr davrandıklarını ve bir konu hakkında bilgi sahibi olma yeteneklerini fazlasıyla abarttıklarını gözlemlemek sıkça karşılaşılan bir durumdur. Otorite figürlerinin belirli konular hakkında hiçbir fikre sahip olmayabileceğini düşünmeye başlayabilirler.
- Hayal kurma;
İşlerin nasıl sonuçlanabileceği, en sevdikleri grup, sevdikleri kişiler gibi birçok şeyi hayal etmeye ve düşünmeye meyillidirler.
Cinsiyete Göre Ergenlik Belirtileri
Kızlarda
Yaygın olarak görülen ergenlik belirtileri şunlardır;
- Kasık ve diğer vücut kıllarının büyümesi
- Büyüme atağı
- Göğüslerin gelişimi
- Adetin başlangıcı (ergenlik iyice ilerledikten sonra)
- Akne ve sivilcelerin artması
Erkeklerde
Yaygın olarak görülen ergenlik belirtileri şunlardır;
- Kasık kılları, yüzdeki kılların ve diğer vücut kıllarının büyümesi
- Testislerin ve penisin büyümesi
- Kas gelişimi
- Büyüme atağı
- Akne ve sivilcelerin artması
- Sesin kalınlaşması
Erken ergenlik
Erken ergenlik belirtileri normal ergenlik belirtilerine benzemekle birlikte daha erken ortaya çıkmaktadır. Bu ergenlik belirtileri, kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce görülebilir.
Gecikmiş Ergenlik
Gecikmiş ergenlik, normal yaş aralığında ergenliğin başlamaması durumudur.
Yazımı sonlandırırken gelişim açısından kritik öneme sahip bu dönemde, üstesinden gelemediğimizi hissettiğimiz zamanlarda ergenlik ve gelişim alanında eğitim almış uzmanlardan yardım almayı unutmamamız gerektiğini ifade etmek isterim.