Doymayan Bebek Belirtileri
17 Kasım 2022Bebeklerin sadece üç işi vardır. Bunlar; yemek yemek, uyumak ve kakasını yapmak/çişini yapmak. Hastaneden çıkıp eve geldikten sonra anneleri kısır bir döngü beklemektedir. Bebeği besleme, gazını çıkarma, uyutma ve bezini değiştirme. Dünyanın en güzel sıkıcı işi budur çünkü bir bebek büyütüyorsunuz. Elbette babalar da, yeni annelere yardımcı olmalı, bu işleri onlar da yapmalıdır. Toplumumuzda bebek bakımı ile ilgili işlerin tamamının anneye ait olduğu algısı olsa da bu doğru değildir.
Bebekler çok hızlı büyü ve gelişirler. Öyle ki doğduktan sonraki ilk 6 ay içinde kiloları ikiye katlanır. Bebekler sık sık beslenmelidir. Çünkü minik karınlarına sığan besin miktarı çok azdır. Bu nedenle birkaç saatte bir acıkırlar.
Bebeğinizin günün büyük bölümünde aç olması olağandır. Fakat bazı zamanlar keyifsiz olmasının tek nedeni açlık değildir. Peki! Bebeğinizin aç olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Doymayan bebek belirtileri nelerdir? Hadi birlikte bakalım.
Doymayan Bebek Belirtileri
Bebeklerin ağlama ve huzursuzlanma sebeplerinin en önemlilerinden biri acıkmasıdır. Öte yandan ağlamanın, bebeğin iyice acıktıktan sonra gösterdiği bir tepki olduğunu belirtelim. 6 aydan küçük bebeğinizin, ağlamadan önce acıktığını anlamanıza yardımcı olacak hareketleri genellikle şunlardır;
Ellerini ağzının içine veya yanına götürür.
Ellerini ağzına doğru sallar.
Başını annesinin veya kucağında olduğu kimsenin göğsüne doğru döndürür.
Biberona veya biberona benzettiği şişelere bakar.
Dudaklarını büzüştürür veya şapırdatır.
Ellerini sıkar çünkü aç olduğunu anlamadığı için size kızmaya başlar.
İki yaşına kadar olan bebekler kendilerini yenidoğanlara nazaran çok daha net ifade eder. Bu yaş grubundaki bebeklerin acıktığına dair belirtiler ise şunlardır;
Yemeğe uzanmaya çalışır veya eliyle işaret eder
Yiyecek gördüğünde heyecanlanır veya sesler çıkarır.
Yiyecek gördüğünde veyahut uzatıldığında ağzını açar.
Aç olduklarını anlatmak için ellerini sallar, çırpınır ve sesler çıkarır.
Bebeğinizin Aç Olduğunu Düşünmenize Neden Olacak Diğer Durumlar
Kimi durumlarda bebeklerin yaptığı hareket ve davranışlar açlık belirtileri ile karıştırılabilir. Fakat bebeğinizin bu davranışlarının altında başka nedenler olabilir.
Bebeklerde sıklıkla görülen ellerini ve parmaklarını emme, eline aldığı eşyaları ağzına götürme hareketini, bazen kendini yatıştırmak ve rahatlamak için yaptığı bir reflekstir. Bu hareketler çoğu zaman doymayan bebek belirtileri veya bebeğin acıktığı yönündeki hareketler olarak algılanır. Yapılan bazı araştırmalara göre, parmaklarını emen bebekler geceleri daha rahat ve daha uzun süreli uyuyor. Bu nedenle bebeğinizin elini ve parmaklarını emmesine engel olmamalısınız.
Bebekler ayrıca aşağıdaki nedenlerden ötürü de parmaklarını emer;
Bazı bebekler, uyumak ya da kucakta tutulmak istedikleri için aç olmasalar bile emzirmek ya da biberonla beslenmek ister. Emmek onların rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca böyle yaparak dikkatinizi çekerler!
Bebeğiniz diş çıkarıyorsa, emmek ve çiğnemek bazen hassas diş etlerini yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bebeğiniz, emmek ağrılarını hafiflettiği ve diş çıkarma sıkıntılarından uzaklaştırdığı için beslenmek istiyormuş gibi görünebilir.
Gastroözofageal reflü (GÖRH) hastalığı olan bazı bebekle, aç gibi davranabilir. Aşırı besleme reflüyü daha da kötüleştirebilir. Böyle bir durum olabileceğini düşünüyorsanız, emzik kullanabilirsiniz.
Bebeklerde kaygı durumu, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen kaygı kadar gerçektir. Bazı bebekler emer gibi dudaklarını büzebilir, kıvranabilir veya endişeli oldukları için beslenmek isteyebilirler. Hem emmek hem de beslenmek, bazı bebeklerin sakinleşmesine veya daha güvenli hissetmesine yardımcı olur.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz