Distimi Nedir? Çocuklarda Distimik Bozukluk

Distimi Nedir? Çocuklarda Distimik Bozukluk

2 Nisan 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Distimi nedir? Çocuklarda distimik bozukluk belirtileri nelerdir? Çocuklarda kronik depresyon tedavisi…

Distimi olarak da adlandırılan kalıcı depresif bozukluk, bir kronik depresyon şeklidir. Majör depresyona benzer belirtiler gösterir ancak distimi daha şiddetli ve daha uzun sürelidir. Kalıcı depresif bozukluk, hem distimi hem de kronik majör depresif bozukluğun bir arada görülmesidir. Bir çocuk bir yıldan uzun bir süredir çoğu gün depresif veya sinirli bir ruh hali sergiliyorsa, distimik bozukluk yaşıyor olabilir.

Çocuklarda Kronik Depresyona Genel Bakış

Distimi, majör depresyondan daha az şiddetlidir ancak daha uzun sürer.

Kalıcı hafif depresyon veya sinirlilik hissi ile kendini gösterir fakat zaman zaman daha aşırı duygulara neden olabilir.

Genellikle teşhis ve tedavi edilmezse daha ciddi zihinsel sağlık ve davranış sorunlarına yol açabilir.

Psikoterapi ve ilaçla tedavi edilebilir.

Distimi Nedenleri

Çocuklarda distimik bozukluk

Kalıcı depresif bozukluğa ne sebep olur?

Distimik bozukluğun nedeni kesin olarak bilinmemektedir ancak depresif bozuklukların gelişmesine neden olabilen bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar;

Ailede depresif bozukluk öyküsü

Mizaç faktörleri (olumsuz duygulara sahip olmak gibi)

Çevresel stresörler (bir ebeveynin, akrabanın veya arkadaşın ölümü gibi)

Suistimal veya ihmal

Anksiyete gibi diğer zihinsel sağlık sorunları

Ailede boşanma veya hastalık

Kronik bir tıbbi hastalık

Kronik hale gelmiş sosyal veya akademik problemler

Distimi Kimlerde Görülür?

Kalıcı depresif bozukluk, yaş, ırk, etnik köken, cinsiyet veya gelir düzeyi ne olursa olsun herkesi etkileyebilen ruhsal bir hastalıktır.

Çocuklarda Distimi (Kronik Depresyon) Belirtileri

Çocuklarda distim

Kalıcı depresif bozukluğu olan bir çocuk veya genç, en az 1 yıl boyunca çoğu gün depresif veya agresif bir ruh hali yaşar. Ayrıca, çok fazla ya da çok az iştah, uyku bozuklukları, yorgunluk, özgüven kaybı, konsantrasyon bozukluğu, karar vermede zorluk veya umutsuzluk duyguları, distimik bozukluk yaşayan çocuklarda görülen diğer belirtilerdir.

Kalıcı Depresif Bozukluk Ne Kadar Yaygındır?

Depresyon, en yaygın ruh sağlığı bozukluklarından biridir. Yetişkinleri olduğu gibi çocukları da etkiler. 13-18 yaş aralığındaki çocukların yaklaşık %11’i, ya kalıcı depresif bozukluk ya da majör depresif bozukluk yaşar.

Çocuğumun depresyonda olup olmadığını nasıl anlarım?

Çocukların ve ergenlerin kimi zaman üzgün veya huysuz olması normaldir. Depresyon çocuğun bedenini, zihnini ve düşüncelerini olumsuz yönde etkiler. Depresyondaki bir çocuk sıklıkla iştah veya uyku sorunu yaşar. Davranışlarında olumsuz değişmeler görülür. Akademik performansları düşer, sosyal hayatlarında problemler yaşarlar. Bu belirtiler uzun süreli devam ederse, çocukta kalıcı depresif bozukluk olabilir. Çocuğunuzun ruh halinde ve davranışında önemli değişiklikler fark ederseniz, bir çocuk psikoloğu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri iki hafta veya daha uzun süre devam ederse, çocuğunuz için bir uzmandan derhal randevu almalısınız;

Üzgün, endişeli veya umutsuz hissetmek

Özgüven eksikliği veya akranlarıyla olumsuz karşılaştırmalar yapma (“Sınıftaki en aptal çocuk benim”, “Arkadaşlarımdan çok daha çirkinim” gibi)

Çok sık uyumak veya uzun süre uyumamak

Aileden ve arkadaşlardan uzaklaşma (sürekli olarak odasında kapalı kalmak, telefon aramalarına cevap vermemek, dışarı çıkmamak)

Kilo veya iştahta ani değişiklik

Sebepsiz sinirlilik, agresiflik veya saldırganlık

Okulda düşük performans

Tanımlanabilir tıbbi bir neden olmaksızın baş ağrısı, karın ağrısı veya diğer fiziksel semptomlardan şikayet etme

Çocuğunuz;

Çok değer verdiği eşyalarını başkalarına vermeye başlarsa bu durum, gelecekten ümidini kestiği anlamına gelebilir. Başka bir deyişle, çocuğunuzun aklında “intihar” düşüncesi olabilir.

Hele bir de, sıklıkla ölümden bahsediyorsa durumun çok ciddi bir boyuta vardığı anlaşılmalıdır. Böyle bir durumda hiç geç kalmadan bir uzmandan yardım istemelisiniz.

Yetişkinlerde ve Çocuklarda Görülen Kalıcı Depresif Bozukluk Arasındaki Fark Nedir?

Hem çocuklara hem de yetişkinlere kronik depresyon teşhisi konulabilir. Yetişkinlerde, kalıcı depresif bozukluk, kronik depresif ruh hali ile kendini gösterirken, çocuklarda, sinirli veya depresif ruh hali görülür. Çocuklarda distimik bozukluk belirtileri 1 yıl, yetişkinlerdeyse 2 yıl kadar gözlemlenir.

Distimik Bozukluğu Olan Bir Çocuk, Uzun Vadede Ne Gibi Problemler Yaşayabilir?

Çocuklarda kalıcı depresif bozukluk

Kalıcı depresif bozukluğu olan çocuklar, majör bir depresif dönem geçirme riski altındadır. Yaşamlarının erken dönemlerinde (21 yaş öncesi) kalıcı depresif bozukluk yaşayan kişiler, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bu hastalığı yaşayanlara göre daha kötü bir prognoza (yan etkiler) sahip olma eğilimi gösterir. Tedavi görmeyen kalıcı depresif bozukluğu olan çocukların, yetişkinlikte kişilik bozuklukları yaşamaları ve madde bağımlısı olma ihtimalleri oldukça fazladır. Hastalığın erken teşhisi ve tedavisi, çocuk veya ergen üzerindeki uzun vadeli etkiyi en aza indirmek için çok önemlidir.

Distimi Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklarda kronik depresyon nasıl teşhis edilir?

Bir çocuk psikiyatristi veya ruh sağlığı uzmanı, kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirme yaptıktan sonra kalıcı depresif bozukluğu teşhis eder. Böyle bir değerlendirme, çocuk ve aile ile görüşmeler yapmayı gerektirir. Çoğu zaman, daha fazla bilgi edinmek için çocuğun okulundan da yardım istenir.

Çocuğuma kalıcı depresif bozukluk teşhisi konulursa, sonra ne olur?

Bir uzman tarafından çocuğunuza distimi teşhisi konulursa, olası tedavilerin potansiyel riskleri ve yararları dahil olmak üzere size tedavi seçenekleri sunulur. Yardım istediğiniz uzman, sizin görüşlerinizi ve tercihlerinizi dikkate alarak en uygun tedavi planını oluşturmak için sizinle ve çocuğunuzla birlikte hareket eder.

Distimi Tedavisi

Kalıcı depresif bozukluğun tedavisi psikoterapi ve ilaçlar yardımıyla gerçekleştirilir. Depresyon için kanıta dayalı psikoterapötik müdahaleler, bilişsel davranışçı terapi ve kişilerarası terapi kullanılır. Psikoterapi ve antidepresan ilaçların bir arada kullanılması, en etkili tedavi yöntemidir. En sık kullanılan antidepresan ilaçlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleridir. Çocuklar ve ergenler, antidepresan ilaçlara başlanırken veya dozlar artırılırken uzman biri tarafından çok yakından izlenmelidir.

Özetle;
Distimi (kronik depresyon), hayatın ilerleyen yıllarında ciddi problemlere yol açabilecek önemli bir ruhsal hastalıktır. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde, teşhis ve tedavi için erken davranılması çok önemlidir.

Pedagog Ercüment Eşsiz