Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

29 Nisan 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Ders çalışma isteği nasıl gelir? Öğrenciler ders çalışmak için nasıl motive olur? Ders çalışma motivasyonu nasıl sağlanır? İçimden ders çalışmak gelmiyor…

Öğrenciler kimi zaman ders çalışma isteğini yitirir, motivasyonunu kaybeder. Nihayetinde öğrencilik tek düze devam eden bir süreç değildir. İnişler ve çıkışların yaşanması normaldir. Önemli olan ders çalışma isteği yitirildikten sonra tekrar kendini toparlayıp, okula ve derslere motive olabilmektir. Bunun için öğrenciler bazen içten bazen de dıştan motivasyon ihtiyacı duyarlar.

Ülkemiz şartlarında uygulanan sınavlar ve müfredatın gereğinden fazla zor olması, öğrencileri zaman zaman bunaltabilir. Öncelikli olan, öğrencinin kendini ifade edebilme ve okuduğunu anlayabilme becerilerinin geliştirilmesiyken, bilhassa matematikte müfredatın ağır olması öğrencileri zorlamaktadır. OECD ülkeleri arasında, kendi dilinde okuduğunu anlamada 2021 verilerine göre ülkemizin sondan ikinci olması bu durumu gözler önüne seren en önemli verilerden biridir.

Neyse! Şimdi gelelim “ders çalışma isteği nasıl gelir” sorusunun cevabına!

Öğrenciler kimi zaman, “Okuduğumu anlayamıyorum”, “İçimden ders çalışmak gelmiyor”, “Ne yaparsam yapayım başarılı olamıyorum” veya “Arkadaşlarım benden çok daha iyi” gibi şikayetlerde bulunurlar. Sınav kaygısı yaşayıp, “Ya kötü yaparsam” endişesiyle motivasyonlarını ve kendilerine olan güvenlerini kaybederler.

Ders çalışma motivasyonu kazanmak için öğrenciler aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir;

Bu düşünceler belirsizdir ancak motivasyona müdahale eden zor duygulara yol açabilir. Bu motivasyonu oluşturmak için aşağıdakilerden bazılarını deneyebilirsiniz.

Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

Ders çalışma iteği nasıl gelir?

1. Motivasyonunuzu kaybedebileceğinizi fakat bu durumla baş etmeniz gerektiğini kabul edin. Motivasyonunuzu yitirdiğiniz durumlarda yaşadığınız duyguları ve düşüncelerinizi bir kağıda yazın. Bu duygu ve düşüncelere karşı neler yapabileceğiniz konusunda fikir yürütün.

2. Ders çalışmaktan kaçmayın. Derslerinizi günü gününe yapın. Ödevlerinizi ve konu tekrarlarını düzenli olarak yapmak, hem okulda öğrendiğiniz bilgilerin pekişmesini sağlar, hem de konuların birikmesinin önüne geçer.

3. Ara sıra tembellik yapmak veya ertelemek normal olarak kabul edilebilir. Önemli olan bu durumun alışkanlık haline dönüşmesini engellemektir. Düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmaya çalışın. Arada kaçamak yaptığınızda da kendinizi suçlamayın.  Ara sıra ertelediğiniz için kendinizi suçlamayın.

4. Kendi çalışma yönteminizi belirleyin. Hangi saatlerde ve nasıl çalışmak sizin için en verimli? Deneme yanılma yoluyla en verimli yöntemi tespit edebilirsiniz.

Mesela Pomodoro tekniği, öğrenciler için en güzel ders çalışma tekniklerinden biridir. Pomodoro tekniği, 4 defa arka arkaya 25 dakika tam konsantre olarak ders çalışma, 5 dakika ara verme şeklinde uygulanır. Dördüncü periyottan sonra 30 dakikalık bir ara verip daha sonra ders çalışmaya devam edebilirsiniz. Bunu 1 veya birkaç periyot şeklinde uygulayabilirsiniz. İlerleyen günlerde, bu tekniği detaylıca anlatacak bir yazı yazalım.

Ayrıca, sayısal derslere çalışmak için zihnin dingin olduğu sabah saatlerinin en uygun saatler olduğunu unutmayın.

5. Kendinizi asla başkalarıyla kıyaslamayın. Herkesin ilgi alanlarının, yeteneklerinin ve kapasitesinin farklı olabileceğini bilin. İllaki biriyle yarışacaksanız, bu kendiniz olabilirsiniz. Bir önceki aya göre bu ay daha fazla soru çözdün mü? Ders notların önceki sınavlara göre daha yüksek mi?

6. Ne olursa olsun ders çalışmaya başlamak için kendinizi zorlayın. Sadece 20 dakika bile olsa oturup dersinize çalışın. Bu bir uçağın pistten kalkmasına benzer. İlk önce yavaş da olsa sonunda hızlanacaksınız.

7. Önemli olan derslere öncelik verin ve aynı anda birden çok derse çalışmaktan kaçının. Atalarımızın dediği gibi; bir koltukta 2 karpuz taşınmaz.

Motivasyon teknikleri; içimden ders çalışmak gelmiyor...

8. Ders çalışmaya başlamadan önce, bilhassa sınav dönemlerinde kendinizin dışında sözünün geçerli olacağı bir başkasına da “şu kadar süre içinde bu konuları bitireceğim” şeklinde söz verin. Bu dıştan bir motivasyon sağlayacaktır. Çünkü insanoğlu, kendine verdiği sözlerdense başkalarına verdiği sözleri tutmakta daha isteklidir.

9. Yapmanız gereken ödevleri veya bitirmeniz gereken konuları parçalara bölerek çalışın. Aksi halde gözünüzde büyütebilir ve başlamakta zorlanabilirsiniz. Önümüzdeki 2 saatte şu konuyu bitireceğim diyebilirsiniz. Bir ekmeği bütün olarak yutmak imkansızdır ama lokma lokma bitirebilirsiniz.

10. Elbette ders çalışmak her zaman çok eğlenceli değildir. Televizyon izlemenin, mobil oyun oynamanın veya bilgisayar başında zaman geçirmenin bir öğrenciye çok daha keyifli gelmesi normaldir.

11. Kendi odanız yoksa bile dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir çalışma köşesinde ders çalışmanız uygun olacaktır. Ders çalışmaya başlamadan önce ihtiyacınız olacak her şeyi (kalem, kitap, cetvel, sözlük vb.) yanınızda bulundurmanız, dikkatinizin dağılmasını engelleyecektir.

Ancak kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler koyarak, günlük ders çalışma programı yardımıyla düzenli olarak çalışarak, kendinizi motive edebilirsiniz. Hedefiniz olmadan istikamete ulaşmanız çok zordur. Rotasız gemi gibi, her gelen rüzgarla bir başka tarafa savrulursunuz. Bu nedenle hedefleriniz olmalı. Kısa vadede; matematikten bir sonraki sınavda daha yüksek not almak, uzun vadede; dönem sonunda takdir almak, daha da uzun vadede; …… Fen Lisesini/Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmak vb. hedefini önünüze koyabilirsiniz.

Ağrı Dağı’nın zirvesine ulaşmak kolay değildir ve zirveye ulaşmak çaba ister. Fakat zirveye ulaştıktan sonra göreceğiniz manzara birçok şeye bedeldir. Elbette herkes için zirvenin farklı olabileceğini unutmayın. Biri için Ağrı Dağı, diğeri için Ilgaz Dağları zirve olabilir.

“Ders çalışma isteği nasıl gelir” sorusunun en net cevabına gelecek olursak; beklemekle öyle kendiliğinden gelmez. Ders çalışmak için kendinizi zorlamanız gerekir.

En nihayetinde; hedefe odaklanın, hedefe ulaşmak için verdiğiniz mücadeleye değil! Yunus Emre’nin de dediği gibi; “Kader gayrete aşıktır…”

Konuyla ilgili ayrıca, “Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.