Çok Hareketli Çocuklar
10 Haziran 2022Bazı çocuklar yaşıtlarına göre daha hareketli ve enerjiktir. Hareket çocuğun temel ihtiyaçlarından biridir. Yorulmak nedir bilmeyen, sürekli hareket halinde olan, oynayan, evin içinde koşuşturan çocuklar, her an bir şeyler yapmak isterler ve yerlerinde duramazlar. Bu durum çocukların gelişim açısından gereklidir. Çocuğun sağlıklı gelişiminin göstergelerinden biridir. Yetişkinler yorulduğunda dinlenmek ve uyumak isterlerken, yorulan çocuk daha çok hareket etmek ister.
Anne baba çocuğun evde gönlünce oynayacağı ortamı hazırlamak zorundadır. Çocuğun enerjisini atabilmesinin yolu bol bol hareket etmesinden geçer. Çocuklar sık sık parka çıkartılmalı, ormanda, bahçede doğada oynaması sağlanmalıdır. Anne-baba çocuğun hareket alanını kısıtlamamalı, yaptığı yaramazlıklara karşı sabırlı ve anlayışlı olmalı, onlarla bolca zaman geçirmelidir.
Anne babanın baskısı, zorlaması, azarlaması, şiddete başvurması, çocuğun hareketlenmesine neden olur. Çikolata gibi suni, doğal olmayan, katkı maddeleri içeren ve enerji veren gıdalar, gazlı içecekler çocuğun zihinsel yapısına dürtü vererek harekete geçmesini sağlar. Çocuk bu tür yiyecek ve içeceklerden uzak tutulmalıdır.
Annenin gebelik döneminde sigara, alkol uyuşturucu madde kullanması, çocuğun 32 haftadan önce doğması hiperaktivite riskini arttırır.
Anne-babanın duyarsızlığı, çocuğa kaliteli zaman ayırmaması yine hiperaktif olma riskini artıracaktır.
Aşırı televizyon izleyen çocuğun maruz kaldığı uyaranlar, bilgisayar oyunları çocukların hareket etme dürtüsünü tetikleyecektir.
Uyku bozuklukları da çocuklarda aşırı hareketliliğe neden olabilir.
Yeterince oynayamayan çocuk, enerjisini atmak için deli gibi sağa sola koşar, yaramazlık yaparak enerjisini atmaya çalışır. Çocuğa uzun süre oynayabileceği aktivite ve oyunlarla meşgul etmek gerekir.
Çocuğum Aşırı Hareketli Mi Hiperaktif Mi?
Günümüzde aşırı hareketli çocukların çoğunu anne-baba hiperaktif olarak nitelendirse de, durum hiç de öyle değildir.
* Hiperaktif çocuk bir an bile yerinde duramaz, dürtülerini kontrol edemez ve sürekli hareket halindedir.
* 6 yaşındaki bir çocuk için ortalama dikkatini toplama süresi 20 dakikadır. Hiperaktif çocuk dikkatini toplayamaz ve bir konuya odaklanamaz.
* Hırçın ve saldırgan davranışlar gösterir. Çevresine uyum sağlayamaz ve arkadaş edinmekte zorlanır.
* Dış uyaranlar dikkatini çok çabuk dağıtır.
* Onunla konuşurken sizi dinlemiyor gibi görünür.
* Sırasını beklemekte zorlanır, kendisine sorulan soru tamamlanmadan cevap verir.
Ülkemizde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile ilgili ebeveynlerin ve öğretmenlerin tutumu çoğu zaman yanlıştır. Öğretmenler kendini dinlemeyen, derslerine yoğunlaşmakta zorluk çeken, hareketli her çocukta DEHB olduğunu düşünür. Tedavi için de ilaç kullanımı yoluna gidilir. Sorunun temeli ve çocuğun aşırı hareket etmesinin sebepleri ortaya konulmadan ilaç tedavisi uygulamak yanlıştır. Bu sorunla ilgili yine bir uzmandan yardım alınmalı, ilaç tedavisi son çare olarak düşünülmelidir.
Çok hareketli çocuklar başta olmak üzere, çocukların yaz kış fark etmeksizin dışarıda zaman geçirmesi, enerjilerini oynayarak atması sağlanmalıdır. Ayrıca çocukların hayatı oyunlar yoluyla öğrendiği de unutulmamalıdır.
Sitemizden, ebeveynlik ile ilgili diğer konuları okuyabilirsiniz.