Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

5 Ağustos 2022 1 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Küçüklüğünden beri oğlumla ne zaman oyunlar oynasak, onun istediği şekilde birlikte vakit geçirsek çok mutlu oluyor, oynadığımız oyunların bitmesini hiç istemiyordu. Onu uzun uzun dinlememizi, gözlerimizi ondan hiç ayırmadan bizimle konuşmayı çok seviyordu. Belli ki onu aktif bir şekilde dinlememiz, sadece ona odaklanmamız hoşuna gidiyordu.

Bir pazar günü birlikte pikniğe gitmiştik. Saatlerce futbol oynamış, piknik alanındaki derede çerçöp yarıştırmış, eşimle birlikte yakalamaca ve saklambaç oynayarak çok eğlenmiştik. O gün hava kararana kadar bizimle oyunlar oynamak istedi ve gün sonunda, “Baba senin tatilde olduğun günlerde hep pikniğe gidelim olur mu” demişti. Fırsat buldukça gittiğimiz pikniklerde, birlikte çam kozalakları, ilginç şekilli taşlar, ağaç dalları, kurumuş salyangoz ve kaplumbağa kabukları topluyor, doğanın tadını çıkartıyorduk. (Bunu hala yapıyoruz ve bundan hala çok büyük keyif alıyor)

Evde veya dışarıda birlikte eğlenceli zamanlar geçirdiğimizde bunun mümkün olduğunca uzun sürmesini istiyordu. Evimizin geniş holünde, benimle uzun uzun futbol maçı ve penaltı yarışması yapmaktan büyük zevk alıyordu. 10’da bitecek diye anlaştığımız maç, bazen 20’de, bazen de 30’da bitiyordu.

Ama en çok da bizimle, arkadaşları, izlediği çizgi filmler, okuduğu kitaplar, yeni öğrendiği ilginç bilgiler hakkında konuşmayı seven oğlumuz, onu dikkatlice dinlememizi istiyordu. Bazen kitap okurken veya bilgisayar başında çalışırken bana bir şeyler anlatıyor, göz teması kurmadığım zamanlarda eliyle başımı kendisine doğru çeviriyordu. Onunla konuşurken başka bir işle uğraşmamızı istemiyor, kimi zaman başımızdan savmak istediğimizde sinirleniyordu.

Çocukların En Büyük İhtiyacı Sevgi ve İlgilidir

Çocukların en önemli ihtiyaçlarının sevgi ve ilgi olduğunu söylemiştik. Son yıllarda sıkça kullanılan “kaliteli zaman geçirmek” kavramı esasında bütün ilgiyi karşımızdakine toplamamız ve sadece onunla, söyledikleriyle, yaptıklarıyla ilgilenmemiz anlamına geliyor. Pek çok anne-baba, çocuğuyla birlikte televizyon izlemeyi, bir işle meşgulken onu yanında oyuncaklarıyla veya telefonla oyalamayı, onunla aynı ortamda bulunmayı çocukla zaman geçirmek olarak görüyor. Evet bu çocukla zaman geçirmek anlamına geliyor, lakin çocukla kaliteli zaman geçirmek anlamına gelmiyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek, bütün ilgi ve dikkati ona vermek, onunla sözel veya sözel olmayan bir biçimde etkileşimde bulunmak, hem bedensel, hem de ruhsal olarak onun yanında olmak demektir. Bütün dikkati televizyona, yapmakta olduğunuz işe vermişken, çocuğunuzun da o esnada yanınızda bulunmuş olması, çocuk için bir anlam ifade etmiyor.1 dakika gözlerinin içine bakarak onunla konuşmanız, saatlerce birlikte televizyon izlemenizden çok daha etkilidir. Elbette izlediği televizyon programlarını bilmeli, takip etmeli ve zaman zaman birlikte izlemeli. Ama bu zaman dilimini, çocuğa ayrılmış bir zaman dilimi olarak düşünmemelidir. Çocukla geçirilen zamanın miktarı değil, niteliği önemlidir.

Yapılan birçok araştırma, ailesi ile birlikte kaliteli zaman geçiren çocukların özgüvenlerinin yüksek olduğunu, okulda ve hayatta daha başarılı olduklarını ve aile içi ilişkilerin güçlenmesine büyük katkı sağladığını ortaya koyuyor. Çocukla birlikte, bütün dikkati ona vererek geçirilen zaman, onu daha iyi tanımanıza ve dolayısıyla onu yönlendirirken daha doğru tercihlerde bulunmanıza imkan sağlıyor.

Günümüzde hem babanın, hem annenin çalıştığı aile sayısı oldukça fazla. Hal böyle olunca birçok anne-baba çocuğuna zaman ayırmakta zorlandığını ifade ediyor. Anne-babaların çocuklarıyla zaman geçirmek için bir planlama yapması, onlara günde minimum 30 dakika ayırması çocukların sağlıklı ruhsal ve zihinsel gelişimi için oldukça önemli. Özellikle anne-babalar, kişiliğin oluştuğu 0-6 yaş dönemi çocukları ile birlikte nitelikli zaman geçirmeye özen göstermelidirler.

Çocukla nitelikli zaman geçirmede dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var ki, anne-babalar iş stresini, günlük gerginliklerini çocuklarına yansıtmamalı, boş bir zihinle onlarla ilgilenmelidir. Sizin stresinizin, gerginliğinizin, endişelerinizin onlara yansıması, ona zarar verebilir. Ayrıca çocukla çok uzun zamanlar geçirmenin de, çocuğun bağımlı bir kişiliğe sahip olmasına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve ölçülü davranmalıdır. Çocuğun sağlıklı gelişimi açısından, kendi başına oynayacağı oyunlara olan ihtiyacının da farkında olmak gerekir.

Çocuklarla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebiliriz?

Öncelikle çocuğunuza ayırdığınız zaman diliminde televizyonu ve bilgisayarı kapatın, cep telefonunuzu sessize alarak ulaşamayacağınız bir yere bırakın. Aklınız işinizde, gözünüz telefondayken çocuğunuzla birlikte olmanızın, onun açısından bir önemi yoktur.

Yaptığınız işlere çocuğunuzu aktif olarak dahil edebilir, kırılan masayı onarırken tamir aletlerini size uzatmasını, masanın bir kenarından tutmasını isteyebilirsiniz. Veya yemek pişirirken patatesleri yıkamasını, pirinci ayıklamasını, yumurtayı kırmasını, bir parça hamuru yoğurmasını, hamura su koymasını isteyebilirsiniz. Çocuktan herhangi bir iş esnasında size yardım etmesini istediğinizde, yapacağı yaramazlıklar ve sakarlıklar karşısında sabırlı olmayı ve öfkelenmemeyi de bilmek gerekir.

Uyumadan önce ona okuyacağınız bir masal, hem onunla nitelikli zaman geçirmenizi sağlayacak, hem de kitapları sevmesine, okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır. Tabi okumayı öğrendikten sonra onunla birlikte kitap da okuyabilirsiniz.

Her gün en az bir öğünde birlikte olmaya çalışın. Tatil günlerinde kahvaltıyı onunla birlikte hazırlayın. Yemek sırasında televizyonu kapatın ve onunla sohbet edin.

En önemlisi de, bir yetişkin gibi onunla sohbet edin. Onu dinleyin, kendisini ifade etmesine izin verin. Siz de kendinizi anlatın. Ona bazı konularda fikrini sorun. Pazar veya market listesini birlikte hazırlayın. Onu televizyonun esiri olmaktan kurtardığınız, sizinle birlikte keyifle geçireceği her saniye, inanın onun için çok büyük bir önem taşıyor.

Aile içi iletişim ile ilgili diğer konuları sitemizden okuyabilirsiniz.