Çocuklarda Ruminasyon Bozukluğu

Çocuklarda Ruminasyon Bozukluğu

4 Eylül 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Ruminasyon bozukluğu nedir? Çocuklarda ruminasyon bozukluğu nedenleri nelerdir? Çocuklarda görülen ruminasyon bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Ruminasyon bozukluğu, yiyeceklerin daha sindirilmeden kusulduğu, bebeklik veya erken çocukluk döneminde başlayabilen bir yeme bozukluğudur. Geviş getirme bozukluğu olarak tanımlanır. Genellikle çocukta kusma eyleminden önce öğürme veya geğirme olabilir. Bu kusma problemi, tedavi edilmezse yetersiz beslenmeye yol açabilecek bir alışkanlık haline gelir.

Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre açıklama yapan uzmanlar, ruminasyon bozukluğu nedeninin bilinmediği, ayrıca “Bir kez olmaya başlamışsa daha sonra öğrenilen bir davranış haline geldiği ve zamanla daha yaygın hale gelebileceği” bilgisini paylaşmaktadırlar.

Ruminasyon bozukluğu, gıdanın ağızda uzun süre kalması sonrasında yutulması ve daha sonra bu gıdanın kusulması şeklinde tekrarlayan bir bozukluktur.

En Çok Yemek Zamanlarında Fark Edilen Ruminasyon Bozukluğu

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir annenin Ruminasyon Bozukluğu geçiren üçüncü sınıf öğrencisi kızı hakkında anlattıkları, bu rahatsızlık hakkında bizlere ilginç bilgiler vermektedir.

Anlattığı hikâye şöyledir: Kızım okuldayken arkadaşının yemeğinde bir böcek görmüş. Bir kısım arkadaşlarının da bu böceği gördükten sonra sınıfta kustuklarına şahit olmuş. Kızım bugünden sonra istemsiz kusmalar yaşayarak bu hastalığa yakalandı ve sonunda kızımın beslenme problemi içinden çıkılamaz bir hâl aldı. Kızım kendi kafasında, çok fazla yemek yemez ise eğer daha az kusacağını ve zamanla kusma probleminden kurtulacağını düşünmekteydi. Hatta kızım bu fikirle birkaç lokma yiyip geriye kalanını gizlice peçeteye tükürerek atıyordu. İzlediği bu yol kontrolsüz kilo vermesine ve sağlık sorunları yaşamasına neden oldu. Bu sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de okula gittiğinde bu ve benzeri olayları tekrardan yaşayabileceği korkusuyla okuldan kaçınma sorunu yaşamaya başladı. Kızımı çocuk doktoruna götürdüm. Çocuk doktoru da bizi terapiste yönlendirdi. Terapist belirli bir kısım yöntemlerle birkaç seans sonra bu sorunla nasıl yüzleşilebileceğini gösterip bu hastalıktan tamamen kurtulmamıza yardımcı oldu.

Çocuğunuzdaki stres ve kaygı konusunda endişeli misiniz?

Daha ileri teşhis ve tedavilerden fayda sağlayıp sağlayamayacağınızı görmek için iki dakikalık zihinsel sağlık testlerinden birini yapmalısınız.

Örneğin anksiyete testi yapabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak bir terapist ile iletişim halinde olmanız önemlidir.

Ruminasyon Bozukluğu Teşhisi

Ruminasyon bozukluğu tanısı, başka bir gastrointestinal sorundan kaynaklanmayan ve en az bir ay boyunca tekrarlayan kusma problemi olduğunda konur. Kusma, anoreksiya veya bulimiaya (aşırı yeme durumuna) bağlı meydana gelmez.

Genel olarak, ruminasyon bozukluğunun bebeklik ve erken çocukluk döneminde teşhis edilir. Ruminasyon bozukluğu nadir görülen bir bozukluk olup bu rahatsızlığın altında yatan başka bir tıbbi durumun olmadığından emin olmak önemlidir.

Ruminasyon bozukluğu, ergen ve yetişkinlerde de karşılaşılmaktadır. Ancak daha çok küçük çocuklarda görülmektedir. Yapılan araştırmalar, özellikle zihinsel engeller, gelişim bozuklukları ve şiddetli kaygıları olan bireylerin en fazla risk altında olduğunu göstermektedir. Yiyecekler ve dolayısı ile aldıkları kilo ile meşgul olmak da bir risk faktörü olarak önümüze çıkmaktadır. Bu risk faktörlerinin yanı sıra stresin de önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Bu davranış bir kez geliştiğinde, kırılması zor bir alışkanlık haline gelir. Zamanla daha çok vaka ile karşılaşılması daha iyi tespitler yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Doktorların ruminasyon bozukluğundan şüphelenmesi durumunda, diğer tıbbi sorunları ekarte etmek için tam bir tıbbi inceleme yapmaları önem arz etmektedir. Bazan hem geviş getirme bozukluğu hem de reflü hastalığı bir arada bulunması durumunda önemli olabilecek hiçbir şeyi kaçırmadıklarından emin olmaları gerekmektedir. Aslında hasta kustuğunda yiyecekler henüz sindirilmediğinden, ruminasyon bozukluğunu diğer yeme bozukluklarından ayırt etmek kolaydır. Geviş getirme bozukluğu adı, ineklerin sindirilmemiş yiyecekleri çiğnediklerinde yaptıkları “geviş getirme” kelimesinden gelmektedir.

Bulimia nervoza (kilo almamak amacıyla kişinin yemek sonrası bilinçli olarak kendini kusturma durumu) ise daha çok ergenlik dönemi ve sonrasında gözlemlenmektedir. Hastanın kendi kilosu veya fiziki görünümü hakkında önemli endişeleri varsa eğer, dışarıdan bakanların ne diyeceği ve hakkında olumsuz yorum yapma ihtimalleri, kaygıyı tetiklediğinden hastalığın bilinen nedenlerindendir. Bulimia nervozayı kısaca şöyle izah edebiliriz. Yetişkin birey çok fazla yemek yiyerek kontrolü kaybeder ve kendisini durdurmakta zorlanır. Daha sonra vücudundaki bu gıdalardan bir an önce kurtulmak amacıyla kusmak ve lavman yöntemleri yanı sıra bazı durumlarda da müshil kullanmak zorunda kalır.

Ruminasyon bozukluğu ile akıl sağlığı semptomları arasındaki olası ilişkiye bakıldığında, geviş getirme bozukluğu olan çocuklarda, anksiyete veya depresyon gözlemlenmektedir. Bu davranışlar okul çağındaki çocuklarda akranları ile problemler çıkmasına ve dışlanmasına neden olabilir.

Ruminasyon Bozukluğu Tedavisi

Ruminasyon bozukluğu tedavi edilebilir. Çünkü yetersiz beslenme sorunlarına ek olarak, geviş getirme bozukluğunun birbirine etkileri olabilir.

Tedavi yöntemlerinde derin diyafram nefesinin çok etkili olduğunu bilinmektedir. Hasta bu nefesi alışverişini nasıl yapacağını öğrenir ve sonrasında kendi kendine uygulayabilir. Çocukların bile bu nefes alma tekniğini öğrenmesi çok kolaydır.

Çocuğunuza diyafram tekniği ile nasıl nefes alıp vermesi gerektiğini tarif ediniz. Karnının doğru inip yükseldiğini görüyorsanız işlem tamam demektir. Bu teknikle nefes kullanımında uzmanlaştıkça rahatsızlığın semptomlarında gerileme gözlemlenmiştir. Nefes tekniği, yiyecekleri yeniden çıkarma yeteneğini engelleyebilecek yeni öğrenilmiş bir davranış haline gelmektedir. Ve zamanla, sadece nefes almak bile regürjitasyonu önleyecektir. Anne babalar çocuklarında görülen bu bozuklukların tedavisinde koçluk edebilirler. Terapistlerle iletişim halinde olurlarsa diyaframdan nefes tekniklerinde yardımcı olabilirler. Daha küçük çocuklarda veya daha önemli bilişsel bozuklukları olanlarda, kusma durumunun sıklığını azaltmak için diğer davranışsal ve dikkat dağıtıcı teknikler kullanılabilir.

Ruminasyon bozukluğu yaşayan çocukların yemeklerini denetlemekte faydalı olabilir.

Bu sayede semptomun yok olmasını güçlendirmek için davranışsal planlar uygulayabiliriz.

Sitemizden diğer çocuk ve ruh sağlığı kategorisi yazılarımıza da göz atabilirsiniz.