Çocuklarda Konversiyon Bozukluğu
13 Nisan 2022Konversiyon bozukluğu nedir? Konversiyon bozukluğunun nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Konversiyon Bozukluğu Nedir?
Konversiyon bozukluğu, fiziksel belirtileri olduğu halde, bunları açıklayacak bir yaralanma veya hastalığın olmadığı bir sağlık problemidir.
Somut bir örnekle açıklamak gerekirse; bisiklet sürerken sert bir şekilde yere düştüğünüzü, sonrasında ise kolunuzu hareket ettiremediğinizi hayal edin. Ama kolunuzda veya vücudunuzun herhangi bir yerinde hiçbir yaralanma belirtisi yok. İşte konversiyon bozukluğu tam olarak bu duruma benzeyen bir rahatsızlıktır.
Vücudunuz, yere düşmenizin duygusal ve psikolojik etkisini, fiziksel bir tepkiyle felçli bir kola dönüştürmüş oluyor. Garip görünebilir ancak bu hastalığın belirtileri gerçektir.
Çocuklarda görülen konversiyon bozukluğu, motor becerilerin kaybına neden olabilir. Öte yandan her yaşta bu rahatsızlığın yaşanması mümkündür.
Konversiyon bozukluğu, fonksiyonel nörolojik bozukluklar olarak adlandırılan daha kapsamlı bir tıbbi durum kategorisinde yer alır.
Konversiyon Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalarda konversiyon bozukluğu konusunda kesin bir neden bulamamakla birlikte, bazı uzmanlar hastalığın nedeninin insan beyninin duygusal stresle başa çıkmak için vücut üstünde verdiği bir tepki olduğunu düşünüyor.
Öte yandan konversiyon bozukluğuyla beraber, genellikle psikolojik başka problemler ve zihinsel bozukluklar da görülür.
Kadınların bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali erkeklerden daha fazladır. Ayrıca, geçmişte yaşanan ve strese neden olan duygusal olaylar hakkında konuşmakta zorlanan kişilerde konversiyon bozukluğu daha sık görülür.
Fiziksel belirtiler bazen bir iç çatışmayı engelleyebilir. Örneğin; birine zarar vermek istiyorsanız ve bu konuda kendinizle mücadele ediyorsanız, konversiyon bozukluğu felçle sonuçlanabilir. Yaşadığınız bu duygusal stres, beynin vücut üstünden verdiği tepkiyle hareketsiz kalmaya neden olabilir.
Konversiyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Konversiyon bozukluğu belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar. Sinir sistemi (beyin, omurilik ve sinir sistemi içinde yer alan diğer organlar) rahatsızlıklarına benzeyen belirtiler şeklinde görülür. Bu belirtiler;
Kontrol edilemeyen hareketler
Perifer görme kaybı (tünel görüşü) veya körlük
Koku veya konuşma kaybı
Uyuşma veya felç
Konversiyon Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konur?
Konversiyon bozukluğunu teşhis edecek bir test yoktur. Doktor belirtileri inceleyerek, diğer fiziksel, zihinsel veya nörolojik nedenlerin olup olmadığını anlamaya çalışır. Yakın geçmişte stresli bir olay yaşayıp yaşamadığınızı sorabilir.
Konversiyon Bozukluğu Tedavisi
Ciddi bir fiziksel durumunuz olmadığı takdirde belirtileri durdurmak mümkün olabilir. Ancak konversiyon bozukluğu belirtileri ortaya çıktığında geç kalmadan doktora başvurmak oldukça önemlidir.
Uzmanlar genellikle aşağıda yer alan tedavi yöntemlerini uygularlar;
Fizik tedavi
Psikoterapi
Hipnoz
Antidepresanlar veya antipsikotik ilaçlar
Konversiyon Bozukluğunda Genel Tablo
Konversiyon bozukluğu belirtileri birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Başladığı gibi hızlı bir şekilde sona da erebilir. Çoğu zaman hayati herhangi bir tehlike oluşturmaz. Fakat tedavi görmediğiniz takdirde yaşam kaliteniz üzerinde kalıcı etkilere neden olabilir. Çocuklarda konversiyon bozukluğu yaşanması halinde, ailenin psikolojik desteği çok önemlidir.
Konversiyon bozukluğunu önlemenin en iyi yolu, stresle başa çıkma becerilerini öğrenmek ve uygulayabilmektir. Kimileri için dua, kimileri için meditasyon veya yoga, yaşam stresinizi üstünüzden atmanıza yardımcı olacak aktiviteler, konversiyon bozukluğuna yakalanma riskinizi azaltacaktır.
Öte yandan, zihinsel sağlık sorunlarınız varsa düzenli olarak doktorunuzla görüşün ve varsa verilen ilaçları size söylendiği gibi kullanın.
Benzer konulardaki daha fazla makale için “Çocuk Ruh Sağlığı” kategorisine göz atabilirsiniz…