Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmak
3 Haziran 2022Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak için yapılması gerekenler nelerdir? Çocukların sağlıklı beslenmesi için neler yapılmalıdır? Çocukları doğru beslemek…
Çocuklarımızın, her zaman sevdikleri yiyecekleri yemelerine izin vermekle onlara iyilik yapmış olmayız. Aksine, onların sağlıksız beslenmelerine neden olmuş oluruz. Özellikle yufka yürekli anneler, çocuklarının önüne koyduğu yemeği reddetmeleri halinde, aç kalacakları korkusu ile hemen sevdikleri yemeyi onlara yedirme eğilimi gösterirler. Bu çok yanlış bir davranıştır. Çocuklar, lezzetlerinden hoşlanmasa bile, sağlıklı beslenmeleri için farklı besin türlerinden istifade etmeyi öğrenmelidirler. Hiçbir çocuk yemek yemeyi reddettiği için açlıktan ölmez.
Çocukların, her gün üç ana öğün olduğunu bilmeleri gerekir. Sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri mümkün olduğunca ailece yenmelidir. Öğle yemeğinde okulda olan çocuğumuzun, ailece yemek yeme kültürünü edinebilmesi için, en azından akşam yemeklerinde sofrada tüm ailenin bir arada bulunması önem taşır.
Çocuklarınıza Beslenme Konusunda Örnek Olun
Çocuklar hayata dair pek çok şeyi anne-babalarını, yakın akrabalarını ve ailenin iletişim içinde bulunduğu insanları izleyerek öğrenirler. Sürekli pizza, hamburger vb. fastfood tarzı beslenen anne-babaların, çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilmeleri pek mümkün değildir. Öncelikle beslenme konusunda çocuklarımıza bizler iyi birer örnek olmalıyız.
Çocukların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alabilmeleri için, süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler, tahıllı gıdalar ve et ürünleri önemlidir. Sofrada çocuklarımıza bu alternatifleri sunmalı ve tek tip beslenme alışkanlığı geliştirmelerini engellemek için farklı tat ve lezzetler önermeliyiz. Çünkü çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, sağlıklı gıdalarla beslenmeleriyle mümkündür.
Çocuklar yemek sırasında televizyon, bilgisayar, tablet veya oyuncakları ile oyalanmamalıdır. Yemek masasını, oyun alanı olarak görmemelidir. Yemek saatinde tüm ailenin bir arada yemek yiyeceğini bilmelidirler.
Çocuklarımıza yemek adabını muhakkak öğretmeliyiz. Aksi halde, bizi misafirlerimizin yanında veya dışarıda yemek yerken başka insanların arasında mahcup edebilirler. Yemek yerken, kaşık-çatal kullanmayı, sofrada ağzındakileri tükürmemeleri ve geğirmemeleri gerektiğini bilmelidirler.
Sevdikleri yiyecekleri, başka bir şey yaptırmak için rüşvet olarak asla teklif etmemeliyiz. Çocuğumuza, ödevlerini yapmaları karşılığında pasta, kek, tatlı rüşvetinde bulunmamak gerekir. Çocukların yemeklere karşı tutumlarını değiştirecek her türlü davranıştan sakınılmalıdır. Böyle bir teklif çocuğun hem beslenme kültürüne zarar verecek, hem de ödevlere karşı bakış açısını olumsuz etkileyecektir.
Aynı gıda ile farklı tarifler deneyerek, çocuklarımızın yemeyi reddettiği gıdaları yemesini sağlayabiliriz. Ayrıca, sevdikleri yemeklerin içine az miktarda ve küçük küçük doğranmış sebzeler ekleyerek, onlara yemek istemedikleri sebzeleri yedirmek mümkün olabilir.
Uzman görüşlerine göre baharatlar yemeklere lezzet veren ve oldukça yararlı besinlerdir. Yemeklere baharat ekleyerek daha lezzetli olmalarını ve çocukların istemedikleri yemekleri yemelerini sağlayabiliriz.
Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmak İçin; Onların Mutfakta Zaman Geçirmesini Sağlayın
Küçük yaşlardan itibaren çocuklarla birlikte mutfakta yemek pişirmek hem onları mutlu edecek ve kendilerine güvenmelerini sağlayacak, hem de sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları için bir fırsat olacaktır. Özellikle anneler, yaşlarına uygun, tehlikeli olmayan görevler vererek (patatesleri yıkamak, pirinci ayıklamak gibi) onları mutfakta meşgul etmeli, yemek pişirirken yanımızda bulunmalarını sağlamalıyız. Kız veya erkek çocuğu ayırt etmeksizin çocuklarınızla mutfakta zaman geçirebilirsiniz.
Okul kantinleri, okulların etrafındaki büfeler, maalesef genellikle sağlıksız ürünler satmaktalar. Çocuklarımızı sağlıksız besinlerden korumak için, beslenme çantalarına evde birlikte hazırladığımız sandviç, börek veya sevdikleri aparatiflerden koyabiliriz.
Yaşları küçük de olsa onlarla sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile ilgili konuşmak ve doyurucu bilgiler vermek yararlı olacaktır. Zararlı ve faydalı besinlerle ilgili, bildiklerimizi gerekirse ayrıntılarıyla onlara açıklamak gerekir. Çocuklar, ikna olmak isterler ve öğrenmek için sık sık sorular sorarlar. Onları geçiştirmeden ve bir yetişkinle konuşur gibi, sordukları soruları cevaplamak gerekir.
Evde bazı akşamlar özel yemekler yaparak, o akşamı onlar için özel hale getirebiliriz. Sofrayı süsleyerek, yemeklere farklı sunum şekilleri vererek ev yemeklerini cazip hale getirmek mümkündür. Sebzelere karşı genellikle önyargılı yaklaşan çocuklar için farklı sunum yöntemleri geliştirebiliriz, yemeklere sevecekleri ve eğlenecekleri şekiller verebiliriz. Bunun için hazır kalıplar kullanabilir veya internetten araştırma yaparak yeni yöntemler geliştirebiliriz. Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak adına gösterilecek her çaba eninde sonunda sonuç verecek ve inanın buna değecektir.
Sitemizden ebeveynlik ile ilgili diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.