
Bebeklerin Bıngıldağı Ne Zaman Kapanır?
6 Mayıs 2022Bıngıldak (fontanel) nedir? Bebeklerin bıngıldağı ne zaman kapanır? Bebeklerin bıngıldağı ne zaman sertleşir? Bebeğimin bıngıldaklarına dokunabilir miyim? Bebeğimin bıngıldağı kapanmadı, ne yapmalıyım?
Bıngıldak Nedir?
Bıngıldak, yeni doğmuş bir bebeğin kafatasında yer alan yumuşak bölgeye verilen isimdir. Bebeğinizin başının üst kısmına dokunduğunuzda hissedeceğiniz yumuşak bölge bıngıldaktır. Bıngıldak, bebeğin kafatası ve beyninin gelişimini normal olarak tamamlamasını sağlayan, yaratılıştan gelen muhteşem bir özelliktir. Rutin kontrollerde çocuk doktorunuz veya hemşire, bebeğinizin bıngıldak gelişimini kontrol eder.
Yeni doğmuş bir bebeğin kafatası, lifli eklemlerle birleştirilen ve plakalar olarak bilinen birkaç kemik bölümden oluşur. Plakaların arasındaki lifli eklemlerin sağladığı esneklik, doğum sırasında bebeğin başının doğum kanalından geçmesini kolaylaştırır. Esnek bir yapıya sahip olan plakalar, bebeğin başının ilk yıllarında büyümesini sağlar.
Bebeklerin kafatasında 2 tane bıngıldak vardır. Bunlar kafatası plakalarının birleştiği deriyle kaplı boşluklardır. Ön bıngıldak bebeğin başının üst kısmında, arka bıngıldak ise başın arkasında bulunur.
Bebeklerin Bıngıldağı Ne Zaman Kapanır?
Arka bıngıldak (fontanel) genellikle bebek 2-3 aylık olduğunda kapanır. Ön fontanel ise 4 ile 26 ay arasında herhangi bir zamanda kapanabilir. Bebeklerin %50’sinin bıngıldağı 14 aylık olduklarında kapanmış olur.
Bebeğimin Bıngıldaklarına Dokunabilir Miyim?

Evet! Bebeğinizin bıngıldaklarına yavaşça ve nazikçe dokunabilirsiniz. Parmaklarınızı bebeğinizin kafasında hafifçe gezdirdiğinizde, bebeğinizin bıngıldaklarını hissedebilirsiniz. Bebeğinizin doktoru kontroller sırasında bebeğinizin bıngıldaklarına dokunacaktır. Dikkatli ve hassas olduğunuz sürece bebeğinizin bıngıldaklarına dokunmanızın herhangi bir sakıncası yoktur. Bu konuda endişe etmek yersizdir.
Normal Bir Bıngıldak Neye Benzer?
Bebeklerin bıngıldakları normal şartlarda düz ve yumuşaktır. Hafifçe dokunduğunuzda bıngıldakta nabız atışı hissedebilirsiniz. Bebeğin bıngıldağında bir farklılık hissettiğinizde geç kalmadan bir doktordan yardım almanızda yarar vardır.
Bıngıldağın çökük olması genellikle bebeğinizin susuz kaldığı anlamına gelir. Bebeğinizin bıngıldağının çökmüş veya batık olmasının yanı sıra, aşağıdaki belirtiler de dehidrasyon (susuzluk) belirtileri olarak ortaya çıkar.
Bebeklerde Susuzluk Belirtileri ve Nedenleri
Altını daha az ıslatması ve bezinin uzun süre kuru kalması
Beslenmek istememesi
Sıklıkla kusması veya ishal olması (sıvı kaybına neden olur)
Sıcak havalarda çok fazla terlemesi
Normalden fazla uyuması
Bıngıldağın şişkin olması nadir görülen bir durumdur ancak ciddi bir problemin işareti olabilir. Menenjit veya ensefalit (beyindeki enfeksiyonlar), beyin kanaması, hidrosefali, apse veya beyindeki basıncın artması, bıngıldağın şişkin olmasının nedenleri arasındadır.
Bebeğinizin bıngıldaklarının şişkin veya çökük olması durumunda hiç geç kalmadan doktora başvurmanız gerekir.
Bebeğin Bıngıldakları Çok Erken Kapanırsa
Bebeklerin bıngıldaklarının normalden erken kapanmasının birkaç nedeni olabilir. Bebeklerde görülen hipertiroidizm (yüksek tiroid hormonu seviyeleri) veya hiperparatiroidizm (yüksek seviyelerde paratiroid hormonu) bıngıldakların erken kapanamasının nedenlerindedir. Bıngıldakların erken kapanmasının bir diğer sebebi de kraniyosinostoz olarak bilinen bir durumdur.
Kraniosinostoz, bir bebeğin kafatasındaki kemik plakaları arasındaki bir veya daha fazla fibröz eklemin (dikişler) beyin büyümesini tamamlamadan çok erken birleşmesi sonucu ortaya çıkan duruma verilen isimdir. Beyin büyümeye ve gelişmeye devam ederken kafatasını içeriden iter fakat bıngıldak erken kapandığında beyin genişleyemez. Bu durum, kafatasının normalin dışında bir şekle sahip olmasına neden olur.
Bebeğinizin bıngıldaklarının erken kapandığını fark ettiyseniz, bebeğinizin kafatasına dokunduğunuzda bir çıkıntı hissediyorsanız veya bebeğinizin kafatasının olağandan farklı bir şekle sahip olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalısınız.
Bebeğin Bıngıldakları Kapanmazsa
Bebeklerin bıngıldakları kimi zaman birkaç farklı nedenden ötürü kapanmaz. Down sendromu, konjenital hipotiroidizm (doğumdan kaynaklanan düşük tiroid hormonları, raşitizm, makrosefali (büyük bir kafaya sahip olma yönündeki genetik eğilim) veya beyin içinde basıncın artması, bıngıldakların geç kapanmasına neden olabilir.
Bebeğinizin bıngıldaklarında biri veya her ikisi, 2 yaşına geldiği halde hala kapanmadıysa mutlaka bir çocuk doktoruna müracaat etmelisiniz.
Ayrıca sitemizden bebek bakımı ile ilgili birçok konuyu okuyabilirsiniz.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz