Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

15 Kasım 2022 2 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebeklerde süt alerjisi, enfeksiyonlarla mücadele eden bağışıklık siteminin inek sütünde bulunan proteinlere karşı aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkar.

Bir bebeğin süte alerjisi olması, normalde enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteinlere aşırı tepki verdiği anlamına gelir. Çocuğa süt verildiğinde vücudu (bağışıklık sistemi) sütte bulunan proteinlerin zararlı organizmalar olduğu algısına kapılır ve bu proteinlerle mücadeleye başlar. Bunun sonucunda alerjik bir reaksiyon ortaya çıkar.

Bebeklerde süt alerjisi, genellikle içinde inek sütü bulunan mamaları ilk tüketmeye başladıklarında görülür. Anne sütüyle beslenen bebeklerde süt alerjisi, mamalarla beslenen çocuklara oranla çok daha düşüktür.

Öte yandan her yaşta insanda süt alerjisi görülebilir. Fakat küçük yaşlardaki çocuklar bu alerjik durumu çok daha fazla yaşar. Çocukların büyük bölümü bu problemden kurtulsa da, bazı çocuklarda süt alerjisi ilerleyen yaşlarda da devam eder.

Bebeğinizde süte karşı ciddi bir alerjik tepkime varsa, şiddetli bir reaksiyon (anafilaksi) ihtimaline karşı adrenalin oto enjektör bulundurmanızda yarar vardır. Bu konuda uzman bir çocuk doktorundan bilgi alabilirsiniz.

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Süt verilen bebeklerde, kısa bir süre sonra aşağıdaki tepkimelerden birkaçı ortaya çıkacaktır;

Nefes almada güçlük ve hırıltı
Ses kısılması
Öksürme
Boğazda gıcık
Mide ağrısı
Kusma ve ishal
Kurdeşen
Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişlik
Baş dönmesine neden olacak düzeyde kan basıncında düşüş

Bebeklerde süte karşı vücudun gösterdiği tepkimelerin şiddeti değişebilir. Ayrıca bebeğiniz süte karşı her defasında aynı tepkiyi göstermeyebilir. Kimi zaman hafif, kimi zaman da hayatını tehdit edecek derecede büyük tepkimeler yaşanabilir.

Bebeklerde süt alerjisi belirtileri, yukarıdaki reaksiyonlar dışında şu şekilde de ortaya çıkabilir;
Süt intoleransı: Sulu kaka, kakada kan, iştahsızlık ve yemek yemeyi reddetme, aşırı sinir.
Laktoz intoleransı: Vücudun sütü sindirmesinde zorlanması.

Bebeğinizin alerjiye karşı intoleransının olup olmadığını, bir uzman yardımı olmadan anlamanız her zaman kolay değildir. Bu nedenle bir doktora başvurmanız gerekir.

Alerjik Reaksiyon Durumunda Ne Yapılmalı?

Şayet çocuğunuzda alerjik reaksiyon belirtileri söz konusuysa, doktorun verdiği beslenme tavsiyelerini uygulamanız gerekir.

Boğazda veya ağızda şişlik, nefes almada zorluk veya kusma ile beraber ürtiker gibi alerjik reaksiyonlar karşısında, epinefrin oto adrenalin enjektörünü hemen uygulamalısınız. Çünkü alerjik reaksiyon durumunda saniyeler bile çok önemli ve hayatidir.

Daha sonra derhal ambulansı aramalı ve çocuğunuzu acil servise götürmelisiniz. Bazen çok daha ciddi alerjik tepkimeler devam edebilir. Bu nedenle gözetim altında tutulması çok önemlidir.

Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeğinizde süt alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, uzman bir çocuk doktorundan randevu alın. Çocuk doktoru size yaşadığınız durumu ve bebeğinizin tıbbi öyküsünü anlatmanızı söyleyecektir. Daha sonra bebeğinizi muayene ettikten sonra, kan ve dışkı testi gibi birtakım testler isteyecektir. Muayene ve test sonucuna göre doktorunuz sizi bir alerji uzmanına sevk edebilir.

Alerji uzmanı ayrıca cilt testi yapabilir. Cilt testinde, doktor veya hemşire cilde küçük bir miktar süt proteini yerleştirecek ve ardından ciltte küçük bir çizik oluşturacaktır. Çocuğunuz alerjene tepki verirse, cilt o bölgede böcek ısırığı gibi biraz şişer.

Alerji uzmanı, bebeğinizin ciddi bir alerjik reaksiyon riski altında olduğunu tespit ederse, epinefrin oto adrenalin enjektörleri reçete edecektir.

Bebeklerde Süt Alerjisinin Tedavisi

Bebeğinizi emziriyorsanız;
Emzirdiğiniz bebeğinizde süte karşı alerji geliştiyse, diyetinizi alerji doktorunun tavsiyesine göre ayarlamalısınız.

Bebeğiniz mamayla besleniyorsa;
Bebeğinizi mamayla besliyorsanız, doktorunuz bebeğinize uygun ve alerjik reaksiyonu tetiklemeyecek, amino asit bazlı mamalar önerecektir. Ayrıca piyasada “kısmen hidrolize” edildiği ibaresiyle satılan bazı mamalar görebilirsiniz. Fakat bunların büyük bölümü hipoalerjenik değildir ve ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Unutulmamalıdır ki, bebeklerde süt alerjisi belirtileri görülmesi durumunda yapılması gereken şey geç kalmadan uzman yardımına başvurmaktır.

Sitemizde yer alan diğer bebek sağlığı makalelerine de göz atabilirsiniz.