
Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?
3 Ocak 2023İsilik, bebeklerde sıkça rastlanan bir durumdur ve genellikle bebeklerin vücut sıcaklığını düzenleyen mekanizmalarının henüz tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle ortaya çıkar. Bebeklerde isilik, bebeklerin vücut sıcaklığının 38,5°C’nin üzerine çıkması ile ortaya çıkar ve bu durum, bebeklerin nefes hızının artması, terleme, deride döküntüler, uyku hali bozuklukları gibi belirtilerle birlikte görülebilir. Fakat isiliğin en büyük belirtisi, içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklardır. İsilik bebeğin yüzünde çıkabileceği gibi, bütün vücudunda da görülebilir. Peki! Bebeklerde isilik nasıl geçer? Pratik ve basit birkaç yöntemi anlatalım.
Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?
Bebeklerde isilik genellikle, bebeklerin vücut sıcaklığını düşürmek için yapılabilecek bazı basit önlemlerle geçirilebilir. Çoğu durumda ciddi bir problem olmayan isiliğin tedavisi çok da zor değildir. Bebeklerde isilik nasıl geçer;
Bebeğin odasının sıcaklığını düşürün: Bebeklerin vücut sıcaklığını düzenleme mekanizmaları henüz tam olarak gelişmemiş olduğundan, bebeğin odasının sıcaklığını düşürmek bebeğin vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir.
Bebeği soğuk su ile nemlendirin: Bebeğin vücudunu ve başını soğuk su ile nemlendirin. Bu, bebeğin vücut sıcaklığının düşmesini sağlayacaktır. Bebeğe sık sık ılık suyla duş aldırabilirsiniz.
Bebeğin giysilerini değiştirin: Bebeğin giysilerini hafif ve rahat giysilere değiştirin ve bebeğin vücudunun hava almasına yardımcı olun. Bebeğinizin terlemesine neden olmayacak, pamuklu, ince ve cildini tahriş etmeyecek giysiler giydirmelisiniz.
Bebeğin beslenmesine dikkat edin: Bebeğin aşırı miktarda sıvı alması, isilik süresini uzatabilir. Bebeğin ne kadar sıvı tükettiğini takip edin ve bebeğin vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olacak miktarda sıvı verin.
Eğer bebeğinizin isilik durumu ağırlaşıyorsa, sürekli devam ediyorsa veya kronik hale geldiyse, doktorunuza danışarak tıbbi tedavi yöntemlerine başvurmanız en doğrusu olacaktır.
“Bebeklerde isilik nasıl geçer” sorusundan önce, isiliğin meydana gelmemesi için neler yapılabileceğini de bilmek önemlidir.
Bebeklerde İsiliğe Karşı Alınacak Önlemler

Öncelikle bebeğinizin odasını 24-25 derecenin üstünde tutmamalısınız. Nem oranı ise %50 civarında tutulmalıdır.
Bebeklerin üşüyeceğini düşünerek kalın giydirilmesi, sıklıkla yapılan hatalardan biridir. Kış aylarında bir bebek, en fazla bir yetişkin gibi giydirilmelidir. Yaz aylarında ise, hafif ve serin tutacak, pamuklu giysiler tercih edilebilir. Bebek elbiseleri sıkı olmamalıdır. Yine sert ve cildi tahriş edebilecek cinste kumaş türlerinden olmamasına dikkat edilmelidir.
Bebeğin yaz aylarında doğrudan güneş alan bir yerde tutulması da doğru değildir. Uyuduğu oda da serin tutulmalı ve sık sık havalandırılmalıdır.
Kullanılan bebek kremlerinin kaliteli olması ve ciltteki gözenekleri tıkamaması, bebeklerde isiliği önleyecek faktörlerden biridir.
Konuyla ilgili ayrıca, “Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri” başlıklı yazıya da göz atabilirsiniz.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz