Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

26 Mayıs 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Bebeklerde diş çıkarma sırası nasıl gerçekleşir? Bebekler kaç aylıkken diş çıkarır? Bebeklerin hangi dişi ne zaman çıkar? Bebekler diş çıkarırken yaşanabilecek problemler nelerdir?

Bebeklerin süt dişlerinin çıkması, gelişiminin önemli bir parçasıdır. Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde yaklaşık olarak 20 dişe sahip olacağını biliyor muydunuz? Süt dişlerinin büyük bir kısmını hayatlarının ilk birkaç yılında çıkarmış olacaklar.

Genellikle bebekler diş etlerinin üzerinde, dişlerinin çıkacağı alanda tomurcuk şeklinde pütürlü bir yüzeyle dünyaya gelirler. Bu yüzey aslında sahip olacağı ilk 20 dişin çıkacağı ve gelişeceği alandır. Bu dişlerin çıkışında gecikme olabileceği gibi doğru sıra ile çıkmama durumu da olabilir.

Bu sürece vakıf olduktan sonra, eğer endişelendiğiniz bir durum gözlemlerseniz, pediatrik diş hekimi veya çocuk doktorunuzla irtibat kurmanız endişenizi giderecektir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

Bebeğinizin ağzında, ilk 3 yıl içerisinde gelişeceğini tahmin ettiğimiz beş farklı diş türü vardır. Normal şartlarda bebeğinizin diş çıkarma sırası şöyledir;

  • Merkezi dişler olarak da bilinen ön kesici dişler
  • Yan kesici dişler ki merkezi kesici dişler ile köpek dişlerinin arasında bulunurlar
  • Ön azı dişleri (birinci)
  • Köpek dişleri
  • Arka azı dişleri (ikinci)

Bebekler genellikle il başta, alt çenedeki ön kesici dişleri çıkartırlar. Bazen dişler düzensiz patlayıp çıksa da bu durumdan endişelenmenize gerek yoktur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası; Hangi Diş Ne Zaman Çıkar?

Bebeklerde diş çıkarma sırası farklılık göstermektedir. Bazı bebekler erken denebilecek 4 ila 7 ay gibi bir sürede çıkartırken bazıları ise 9 ila 12 ayda hala diş patlatmamış olabilir. Bazı bebeklerin 1-2 dişle dünyaya geldikleri de bilinen bir durumdur. Bebeklerde diş çıkarma, genetik etmenlerin rol oynadığı bir durumdur. Ebeveynler bebekliklerinde, dişlerini erken çıkarmışlarsa eğer bebeklerinin de dişlerini erken çıkarması beklenir.

Bebeklerde diş çıkarma sırası farklılık gösterse de genellikle gözlemlenen bir sıra mevcuttur. Bu gözlemlenen durum aşağıdaki gibidir;

Bebeğiniz her diş kategorisinden önce alt dişlerini çıkaracaktır.

Yaş/AyDişler
6-10Alt Merkezi Kesici Dişler
8-12Üst Merkezi Kesici Dişler
9-13Alt Yan Kesici Dişler
10-16Üst Yan Kesici Dişler
13-19Alt Ön Birinci Azı Dişleri
14-18Üst Ön Birinci Azı Dişleri
16-22Alt Köpek Dişleri
17-23Üst Köpek Dişleri
23-31Alt Arka İkinci Azı Dişleri
25-33Üst Arka İkinci Azı Dişleri

Bebekler Diş Çıkarırken Yaşanabilecek Sorunlar

Bebeklerin diş çıkarma durumunda, diş çıkarma sırasından daha önemli meseleler de vardır. Mesela çıkan dişlerin arasındaki boşluklar, vücudunda oluşan halsizlik, ateş ve kusma gibi hastalık belirtileri çok daha önemli ve dikkat etmemiz gereken konulardır. Bebeklerin çıkarmış olduğu süt dişleri, kalıcı dişlerinden daha küçük olduğu için aralarında yeteri miktarda boşluk kalacak şekilde çıkarak, kalıcı dişlere yer hazırlamaları gerekmektedir.

Çocuklar genellikle 6 yaşından sonra, ilk sahip oldukları alt merkezi kesici dişleri düşürürler. Bebeğinizin dişlerinin birbirine çok yakın olduğundan endişeleniyorsanız eğer bu durumu doktorunuzla konuşmayı ihmal etmemelisiniz.

Önemli bir diğer konu da süt dişlerinin çürüme riskinin daha yüksek oluşudur. Dolayısı ile çocuğunuzun dişlerini düzenli olarak kontrol etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Süt dişlerindeki çürükler aşağıdaki durumlara yol açabilir;

  • Erken dönem diş kayıpları
  • Diş eti enfeksiyonları
  • Diş eti hastalıkları
  • Dişlerde lekeler
  • Beslenme sorunları
  • Diş alanlarında boşluklar
  • Özgüven eksikliği

Diş çıkarma problemleri genellikle erken doğan bebeklerde ve sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamama durumlarında görülmektedir. Bebeğiniz 18 aylık olduğu halde herhangi bir diş patlatmamışsa eğer pediatrik bir diş hekimiyle görüşmeniz doğru olacaktır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Bebeğiniz yaklaşık olarak 6 yaşından sonra zamanla süt dişleri yerine kalıcı dişlerine kavuşacaktır. Nasıl olsa kalıcı dişler geleceği için bu durum, ağız ve diş temizliğini aksata bileceği anlamına gelmez. Çocuğunuzun kalıcı dişlerine olan hijyen ve bakım alışkanlığı, süt dişleriyle kazanılması gerekilen bir durumdur. Dolayısıyla dişlerini düzenli olarak fırçalamaya, süt dişleri ile birlikte başlaması gerekmektedir.

Bebeğinizin dişlerinde sizi endişelendirecek bir durum varsa, ihmal etmeyerek en kısa zamanda pediatrik bir diş hekimine götürmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Sitemizden diğer bebek sağlığı yazılarımızı okuyabilirsiniz.