Bebekler Neden Yeşil Kaka Yapar?

Bebekler Neden Yeşil Kaka Yapar?

31 Ocak 2023 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebeğin yeşil kaka yapması, birçok anne-babayı endişeye sevk edebilir. Ancak genellikle ortada endişelenecek bir durum yoktur.

Bebeğiniz yeterince yemek yiyorsa ve her bez değişiminde kakası yeşil değilse muhtemelen çocuk doktoruna gitmenize gerek yoktur. Peki! Bebeklerde yeşil kaka neden olur? Bebeklerde yeşil ishal nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Bebeğimin Kakası Neden Yeşil?

Yeni doğan bebeğin ilk kakası yeşilimsi siyah ve katran kıvamında olur. Mekonyum adı verilen bu madde, amniyotik sıvı, safra sıvısı ve kendi deri hücreleri de dahil olmak üzere bebeğinizin anne karnında yuttuğu her şeyi içerir. Sonraki birkaç gün içinde dışkı koyu yeşil rengini almaya başlar. Ardından, emziriyorsanız hardal sarısına, mamayla besliyorsanız ten rengine döner.

Emzirilen Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur?

Mide safrası, kakaya kahverengimsi bir renk verir. Dışkı (kaka) sindirim sisteminden çok hızlı geçtiğinde, safra tarafından sindirilmez ve bu durum yeşilimsi bir renge yol açar. Birçok neden, “bebekler neden yeşil kaka yapar” sorusuna cevap olabilir. Bebeğin yeşil kaka yapmasının nedenlerini inceleyelim.

Bebekler Neden Yeşil Kaka Yapar?

Bebeklerin kaka renklerinin anlamları birçok faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Bebeklerde yeşil kaka da sık görülen bir durumdur ve nedenleri aşağıdakilerden herhangi biri olabilir.

Ön Süt-Son Süt Dengesizliği

Anne sütü emzirme seansı boyunca değişir. Göğüsler önce düşük yağlı ve yüksek şekerli “ön süt” üretir. Bu da meme boşaldıkça yavaş yavaş yüksek yağlı, yüksek kalorili “son süt”e dönüşür.

Bebeğiniz kısa emzirme seanslarına sahip olma eğilimindeyse veya sütünüz fazlaysa, son sütten daha fazla ön süt alıyor olabilir. Bu, bebek çok hızlı veya sık meme değiştirirse de olabilir. Çok fazla ön süt gaz oluşumuna ve yeşil, köpüklü dışkıya neden olabilir.

Hastalık

Bebeklerde yeşil kaka, ishal gibi görünüyorsa veya mukus içeriyorsa, muhtemelen bebeğinizi rahatsız eden bir şey vardır. Bazen bebekler stres tepkisi verebilir veya bu bir mide bakterisi olabilir. Bu olursa, düzenli beslenme programınızı sürdürün. Çünkü bebeğiniz bunu tolere edebilir. Anne sütü, iyileşmeyi destekleyen antikorlar sağlar. Ayrıca bebeğiniz bol sıvı almalıdır.

Gıda İntoleransı

Bebeklerde yeşil kakanın önde gelen bir nedeni de, anne sütündeki bir şeye veya bebeğin yediği mamaya karşı gelişen gıda intoleransıdır. Bebeklerin tepki verdiği bir numaralı içerik inek sütüdür. Ancak diğer birçok yiyecek, içecek veya ilaç reaksiyona neden olabilir. Bebeğinizin gıda intoleransı varsa, egzama geliştirebilir ve beslendikten sonra sinirli davranabilir.

Yeşil Renkli Gıdalar (Yeşillikler)

Emziren anne, yeşil yapraklı yiyecekler veya yeşil gıda boyası içeren gıdalar yerse, bebeğinin kakası yeşil olabilir. Çocuğunuz katı yiyecekler yemeye başladığında, bezelye veya ıspanak gibi yeşillikler, dışkısının yeşil olmasına neden olabilir.

Demir Takviyeleri

Yaşamın ilk birkaç gününden sonra koyu yeşil bebek kakası muhtemelen bir demir takviyesinden kaynaklanmaktadır.

Yetersiz Süt Alımı

Emziren bir bebek yeterince süt alamıyorsa dışkısı yeşile dönebilir. Ayrıca bebek bezlerini düzenli olarak kirletmezler. Yeni doğanlar günde en az 3-4 kez kaka yapmalıdır. Yeterince süt içmeyen bebekler kilo almazlar ve huysuz veya uykulu davranabilirler. Bebeğinizin yeterince beslenmediğinden endişeleniyorsanız hemen çocuk doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bebeklerin Yeşil Kaka Yapmasının Diğer Nedenleri

Öte yandan sarılık tedavisi için uygulanan fototerapi yenidoğanlarda yeşil kakaya olabilir. Diş çıkarma ayrıca dışkıda yeşilimsi bir ton görülmesine neden olabilir. Çünkü diş çıkaran bebekler çok fazla tükürük yutarlar. Son olarak, bazı ebeveynler aşılardan sonra bebeklerinde yeşil kaka gözlemlediğini belirtiyor.

Bebeklerde Yeşil Kaka İçin Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Parlak yeşil bebek kakası, koyu yeşil bebek kakası, sulu yeşil bebek kakası, sümüksü yeşil bebek kakası veya ikisinin arasında bir şey için endişe duyuyor olabilirsiniz. Bu renklerdeki bir dışkının kendi başına endişelenecek bir şey olmadığından emin olabilirsiniz. Genellikle herhangi bir özel tedavi gerektirmez.

Ancak, bebeğiniz ateş, uyuşukluk veya kusma gibi hastalık belirtileri gösteriyorsa geç kalmadan doktora gitmelisiniz. Bebeğinizin ishalle karışık yeşil kaka yapıp yapmadığını da çocuk doktorunuza bildirmelisiniz çünkü bu, bebeğinizin susuz kalmamasına neden olabilir.

Bebeğin daha az bezini ıslatması, sinirlilik, gözyaşı eksikliği, ağız ve dudak kuruluğu, çökük gözler ve fontanel (kafada yer alan yumuşak bölge), bebeklerde görülen dehidrasyon (susuzluk) belirtileri arasında yer alır.

Öte yandan bebeğinizin yeterince beslenmediğini düşünüyorsanız doktorunuzla irtibata geçmenizde yarar vardır.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz

Konuyla ilgili ayrıca, “Bebek Kaka Renkleri ve Anlamları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.