
Bebekler Ne Zaman Döner?
11 Nisan 2023Bebeğinizin gelişim dönemine ait kilometre taşlarını merak etmeniz elbette olağandır. “Bebekler ne zaman döner”, “bebekler ne zaman emeklemeye başlar”, “bebekler ne zaman oturmaya başlar”, “bebekler ne zaman yürümeye başlar” gibi soruların cevaplarını, yeni anne olan her kadın merak eder. Elbette babaların büyük çoğunluğu da bebeklerinin bu gelişim dönemlerini merakla ve heyecanla takip eder.
Bebeğinizin bütün ilklerini merak ediyor olmalısınız. Heyecanlı, biraz stresli ve yorucu, çokça sabır isteyen bir süreç sizi bekliyor. Bebeğinizin ilk kelimesi, ilk adımı, hatta anne karnındayken ilk kalp atışı, hep bir heyecan nedenidir.
Peki! Bebekler ne zaman dönmeye başlar?
Bebekler Ne Zaman Döner?
Bebekler, genellikle 3-5 aylıkken dönmeye çalışmaya başlar ve ortalama 6-7 aylıkken başarılı bir şekilde dönebilir. Ancak her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır ve bazı bebekler daha erken veya daha geç dönmeye başlayabilir
Bebeğin fiziksel gelişimi, kas tonusu ve aktivitesi, dönme sürecini etkileyebilir. Bebeğinizi güvenli ve dönmeye teşvik edebileceğiniz bir ortamda bir bırakarak gelişimini takip etmeniz gerekir. Eğer bebeğiniz 6-7 aylık olmasına rağmen hala dönemiyorsa, doktorunuzla konuşmanız doğru olacaktır.
Bebeklerin Dönmesine Yardımcı Olmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Bebeklerin dönmesine yardımcı olmak için şu önerileri uygulayabilirsiniz:
Göğsünden emekleme pozisyonuna getirin: Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve göğsünden tutarak yavaşça emekleme pozisyonuna doğru çekin. Böylece bebeğinizin sırt ve boyun kaslarını güçlendirebilirsiniz.
Oyuncaklarla oynatın: Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve birkaç oyuncak verin. Bebeğiniz, oyuncakları yakalamak için hareket etmeye başlayacak ve bu da kaslarının güçlenmesine yardımcı olacaktır. Yine bebeğinizin uzanabileceği mesafeye sevdiği oyuncakları bırakarak emeklemesini ve dönmesini destekleyebilirsiniz.
Yan yatırın: Bebeğinizi yan yatırarak, başka bir pozisyonda uyku alışkanlığı da kazanmış olur. Bebeğinizi yan yatırırken, yan tarafında yastık kullanmayın ve dikkatli olun, bebeğinizin yüzüne yaslanmamasına özen gösterin.
Bebek yüzükleri kullanın: Bebek yüzükleri, bebeğinizi yere yatırdığınızda yanlarında tutmanızı kolaylaştırır ve onların kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.
Bolca destekleyin: Bebeğinizi kucağınıza alırken, yüzüstü veya sırtüstü pozisyonda tutarak güvenli bir şekilde döndürün. Bebeğinizin başını, sırtını ve vücudunun diğer bölümlerini desteklemeye özen gösterin.
Fakat her bebek farklıdır ve gelişim süreci farklılık gösterir. Bu nedenle, endişeleriniz varsa veya bebeğiniz normal gelişim döneminin gerisinde kaldıysa, bir çocuk doktoru veya çocuk sağlığı uzmanıyla konuşmanız önemlidir.
Hareket Etmeye ve Dönmeye Başlayan Bebeğin Güvenliğini Sağlamak İçin Neler Yapılabilir?

Dönmeye başlayan bebeklerin güvenliği için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz;
Bebeğinizi yalnız bırakmayın: Bebeğinizi yalnız bırakmak yerine, her zaman yanında olun ve onu gözlemleyin.
Yumuşak bir yüzeyde yatırın: Bebeğinizi yüzükoyun yatırmak yerine sırtüstü yatırın ve yumuşak bir yüzeyde uyumasını sağlayın.
Bebeği yatağına sıkıca yerleştirin: Bebeğinizi uyuduğunda yatağına sıkıca yerleştirin ve battaniyelerin altında kaymasını önlemek için uyku tulumu kullanın.
Güvenlik korkuluğu kullanın: Bebeğinizin yatağına güvenlik korkuluğu takarak düşmesini önleyin.
Oyuncaklardan arındırın: Bebeğinizin uyurken yatağını oyuncaklardan, rahatını, güvenliğini riske atacak eşyalardan arındırın.
Güvenli bir çevre oluşturun: Bebeğinizin uyanıkken dönebileceği alanlarda keskin ve sivri kenarlara sahip tehlikeli eşyalar bulunmamasına dikkat edin. Prizler için kapatıcı kullanın ve mobilyaların sabit olduğundan emin olun.
Yakından izleyin: Bebeğinizin dönmeye başlaması, hareket kabiliyetinin artması anlamına gelir. Yakınında olun ve onu dikkatle izleyin.
Bebeği taşımak için kullanışlı bir araç edinin: Bebeğinizi taşımak için uygun bir bebek arabası veya kanguru çantası edinin. Bu, bebeğinizin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar.
Evinizde güvenliği arttırmak için gerekenleri yapın: Ayrıca evde yangın alarmı, güvenlik kamerası gibi gereken önlemleri alabilirsiniz.
Tüm bu önlemler, bebeğinizin dönemeye başladığı dönemde güvende olmasına yardımcı olacaktır.
Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz
Konuyla ilgili ayrıca, “Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.